Tuesday, September 15, 2009

Perihal Buncit

....


Dari dulu lagi, Ray tak berdiet bila makan. Bila rasa nak makan...makan. Kalau takde nafsu makan, tak makan. That simple. Most of friends, cemburu apabila tgk ray makan. Exercise pun tidak.

You eat a lot tapi beruntung sbb badan tak naik and perut tak buncit......kata dorang. I believed that ray ni high metabolism. Sistem cepat memproses makanan dan terus buang. LOL. Few of my married friends told me..."wait la...dah kawin nanti ko akan buncit"

When I was a crew, I was catergorized as under weight. Berat badan tak kena dengan ketinggian.

Bila semakin meningkat usia, kadar metabolism badan menurun. So chances nak badan naik...lebih tinggi. Keinginan utk berperut buncit hampir pasti. Ray dah dua tahun berhenti jadi steward. Kalau dulu jadi steward terkejar sana sini....jalan, berdiri....bergerak 12jam tanpa henti...dah dikira exercise.

Now, I am not underweight anymore. Berat badan dah ideal. Tapi ramai yg consider diriku ini as sudah berisi. Sebab Ray yg mereka kenali ialah budak kurus. Seeing me ada berdaging sikit dah dilable fat. LOL


Not me.


Meh kita kenali masalah buncit. Firstly, memang there is no short cut but kenapa perut jadi buncit? kenapa bukan bahagian lain? Kaki dan tangan elok je kurus.

1. jika makan berlebihan, badan tiada pilihan melainkan simpan makanan berlebihan itu sebagai lemak…tidak kira makanan berlebihan itu daripada lemak, protein ataupun carbohydrate

2. tempat simpanan lemak badan terpulang kepada genetics & also jantina. bagi lelaki biasanya tempat utama adalah perut..manakala untuk perempuan di bahagian thighs, pinggang.

Bila ditanya pada makcik2 yg pakar...hahaha. Dorang percaya pada petua.

Petua 1 (Limau Purut + Kapur sirih)
1. Ambil sedikit kapur makan dan sebiji limau purut yang telah di perah jusnya.
2. Kapur dan limau tadi dicampur dan digaul hingga sebati.
3. Amalkan sapu di sekeliling perut sebelum masuk tidur…biarkan ia kering sehingga pagi.

Petua 2 (Limau Nipis + Teh O)
1. Sediakan teh ‘O’ tanpa gula dan perahkan air limau nipis. (Ingat : NO SUGAR!)
2. Amalkan minum air tersebut setiap hari.
* Petua ini hanya sesuai untuk orang yang tidak mengidap sebarang penyakit perut seperti gastrik.

Petua 3 (Limau Nipis + Kapur sirih)
1. Ambil air limau nipis dan campur dengan kapur sirih.
2. Lumurkan atau sapukan pada perut
3. Amalkan setiap malam.

Berkesan atau tidak entah la. LOL. Ray tgk perut makcik yg bagi petua ni...pun buncit jugak. LOL

My friends yg pergi gym kata....keywordnya ialah exercise. Tak salah makan tapi kena make sure kalori masuk kena sama atau lebih dengan kalori keluar. Cara nak burn fat/kalori ialah dengan cara "EXERCISE".



Selain bersenam, ada yg kata

1- Minum air lebih banyak

2- Makan dengan cara perlahan

3- Ambil byk makanan serat seperti buah-buahan & sayur-sayuran.

4- Awasi Ubat-Ubatan - Perut yang mengembang adalah efek sampingan dari pengambilan ubat.Aspirin kadang-kadang menyebabkan masalah perut yang mengakibatkan sembelit dan penggelembungan, termasuk pil kontrasepsi.

5- Hindari Sembelit - Sembelit didefinisikan sebagai memiliki lebih sedikit dari tiga kali buang air besar dalam seminggu atau jika terlibat ketegangan. Akibatnya perut terasa bertambah besar. Untuk merangsang isi perut, tingkatkan pengambilan serat dari buah-buahan dan sayuran, amalkan secara berterusan untuk menghindari fermentasi dan pengeluaran gas yang berlebihan.

Bila berpuasa ni tak bermakna berat badan akan turun. Sebab kalau mentadarah lagi banyak dari bulan biasa kut. Tak makan siang je. Malam tak berenti mengunyah. Bila Raya nanti pun...makan itu dan ini...rendang la..lemang la...kueh la. Ingat ya berbadan kurus x bermakna korang xleh buncit ya...LOL

Aha..ray tulis pasal buncit ni bukan sebab pandai sgt. or sebab pinggangku ramping ke apa ke. Just menulis as a reminder pada diri sendiri. Sendiri Mau Ingat la kan?


....

12 mulut cakap2 belakang:

silbi abigail said...

masa sihat ni, makan lah apa yg nak dimakan... sok2 dah kena berpantang, dah sakit, x suma yg leh makan.. sedap makan ni hanya di tekak sahaja..

[r][a][y] eusouff said...

hahahaha

Silbi, kawan2 aku yg dah kawin semua cakap macam ko cakap tu bro....

Indera said...

hahaha..petua2 yg berguna ni ray.
yg takble bla bila ada girls yg tanya..

"dah berapa bulan?"ngee..nasib perutku tidak buncit owh.hahaha..

aset tuh!kahkahkah

[r][a][y] eusouff said...

Indera...

xleh imagine reaksi diri ini bila ada yg tanya mcm tu. LOL

ikanbilis said...

wah kefobiaan utama hidup ni!

i takut buncit cam drebar teksi wei walau orang cakap i kurus cam lidi i tetap tak berperut kanak2 jambu =P

[r][a][y] eusouff said...

LOL

berperut kanak2 jambu...?

berketak2 x nak ke ikanbilis?
muhahahah

farish sinclair said...

rizz mkn byk tp xtawu zat kemne huhu still maintain

PoJiePooH said...

jelesnyer bila org makan byk, kuat tido tp bdn maintain!!
mencik!
pdhal diri Pojie nih buat la cene rupa, exercise pun kurus lite2 jer..
pdhal dh berabes duit..
sabor jela..
btw Ray, Selamat Hari Raya yer..
Blk kg ati² tau!

Farazila said...

err..lilo pon buncit gak...
pas mkn tidoooo...
ekekkeke

[r][a][y] eusouff said...

pojie....
jgn putus asa...teruskan usaha
bro..selamat hari raya too !


erkkk
apa ?? Lilo pun muncit?
lepas tido makan jugak kan?
sahur right?

LOL

♥Syamelia♥ said...

should get my better half 2 read this!!! lol

Anonymous said...

http://connections.blackboard.com/people/7f7182205e Buy Accutane Online,
http://connections.blackboard.com/people/16ca99c49e Buy Aciphex Order