Sunday, September 27, 2009

Crew Life 17 : Mind Your Language

....

Sambil menghabiskan masa di FB, ditegur oleh seorang rakan lama bernama Alex Pui. Tak pernah tau apa dah jadi kat dia since 1995 kut. Lost contact with him after that.

Alex was a housekeeping Supervisor [ beruniform vest hijau ] yg meronda2 hotel, memastikan kebersihan hotel ditahap lima bintang. Tanpa pengawasan kebersihan yg mantap, tak mungkin hotel tersebut layak dilabel lima bintang. Gitulah ! Now he is a sucessful businessman. Klik SINI utk tau dia buat business apa.

Alex reminds me of my working relationship that I established with other races. I am fortunate, sbb sepanjang bekerja...ray berpeluang bekerja dengan bangsa-bangsa lain. Working in a hotel and also as a crew. My friends masa tu berbilang kaum dan agama. SATU MALAYSIA gitu.

Sepanjang bekerja, tiada sekali pun isu pekauman/komunikasi timbul. Sebabnya, all of us lebih fokus pada kerja dan melayan each other as human beings. My bosses masa kerja hotel -Melayu pun ado, chinese pun ado, Indian pun ado. Mat saleh pun ado. Ms Rachel Hong, Mr Freddie Teo [ Chief Concierge ] , Ms Marcia, Ms Rossalyn [ Guest Svs Mgr] , Mr Ricky Ho, Ms Cindy [ Front Manager] Mr Ricky Ho, Mr James Batt [GM] , Mr Joseph Skipps [Hotel Manager] to name a few of my bosses masa kerja hotel dulu.

Banyak yg ray belajar dari dorang ni. Medium bercakap masa kerja ialah ENGLISH. Doranglah banyak memberikan keyakinan diri utk Ray berhadapan dengan guest yg berbilang bangsa. Almaklum la kan bercakap Inggeris sesedang je...gugup jugak laaa bila berhadapan ngn bangsa asing yg fasih berbahasa Inggeris. SPM English dapat [1] A, tak bermakna jaminan utk fasihh berbahasa Inggeris ya.

At first, everything was scripted. Standard greeting utk jawab phone. Standard greeting utk welcome guest during checked in dan lain-lain.

"Good Morning....The ***** Hotel, may I asist you?"
"Good Evening, Concierge Counter, may I asist you?"

Sudah tentu la kan, mula2 cakap...berbelit gak lidah kampung ray ni. One thing for sure, they never laughed at you bila tersalah cakap, malah membetulkannya. Biasanya yg ketawa kalau salah cakap ialah bangsa sendiri atau kawan-kawan rapat. Cis !

"Where's Ishak?" my boss tanya
"Ishak go to the toilet" I said
"Owhh..he went to the toilet..." my boss corrected my grammar.
"Yes...he went to the toilet" buat muka stoya memperbetulkan tuturkata.
"When he come back, can you pls tell him that I need to see him" my boss meninggalkan pesanan.
"Certainly Ms Cindy" I replied.

Sikit pun tak rasa malu utk cuba berbahasa Inggeris kerana tiada siapa nak mengGELAKkan kita bila tersalah kata. Ini sgt membantu sebenarnya. The best part, guest hotel Mat Saleh sendiri tak pernah ketawa bila ray tersalah grammar.

Bila joined crew, Ray lebih confident. Sebab dah biasa. Tak la meletup english Ray tu tapi yakin yg penumpang kapal terbang bagi ray sama je dengan guest2 yg ray layan kat hotel dulu. Bila kita yakin, kita akan teruskan bercakap. Pada masa yg sama kena dengar apa yg dorang cakap dan pelajari dari mereka.

Once upon a time, my dad called me. Masa tu Ray dah tiga tahun jadi steward. Tah apa kes...tetiba my dad speaking.

"Boy...This is bapak calling, Assalamualaikum"
"Bapak.....Wsalam" I replied
"How are you?" tanya Encik Abd Jalil Yusof
"I am doing great" I answered.
[ conversation continues in english ]

Lepas letak phone, my housemate Zack asked me. "Sape tu?"
"Bapak aku la"
"Kelasss bapak ko !!" Zack laughed.

FYI, my dad tak pernah cakap english with me sebelum ni. Tah kenapa la tetiba je dia nak speaking plak kan? Can you imagine? Once upon a time, he was an english teacher and he never actually speaks english with his own son. LOL.

Sama jugak ngn my aunty. Tak pernah cakap english tetiba je.

"Boy !! Busu Bibah ni ..."
"Hi Busu" I answered.
"Boy...it has been a very longgggg longggg time !! We have not spoken to each other for ages !!"
[ conversation continues in english ]

Gitulah...tetiba je semua nak speaking plak kan? Semenjak dua menjak jadi crew nieh...semua nak tunjuk skill....hahaha. Ray layan je la...LOL.

Masa Ray jadi crew, I also learned that, bukan semua mat saleh cakap english dengan baik. Ada juga yg berterabur grammar dorang. Ya la kan mat saleh bukan semua bahasa ibunda dorang english kan...ada jugak mat saleh french, russian, austrian, espanyol...kan? LOL. Ada jugak Datuks2, Datins2 yg tonggang terbalik bila bercakap english.

"Datuk...for refreshment, we are serving Chicken Tikka and Beef Masala" tanya stewardess ni.
"No..No...No ! I doesn't eat chicken..." jawab Datuk ni.
" How about Beef Masala, Datuk?" balas stewardess ni.
" No..No..No..No chicken No beef !! No meat, I am a VEGETABLE" balas Datuk dengan confidentnya.

[ dalam hati - Are you BAYAM or KANGKUNG?? or perhaps KAILAN?" ]

"Owh! you are a VEGETARIAN ! In that case may I offer you our delicious Vegetarian meal" stewardess membetulkan vocabulary Datuk tu dengan cara tidak menyinggung perasaannya.


Ada juga kategori crew yang sewel. Bila dia bercakap dengan penumpang yg tak fasih berbahasa Inggeris...english crew tu pun secara automatic menjadi bahasa petaling street. Penumpang ni, berbangsa cina dari tanah besar cina.

"You eat ??" [ sambil tunjuk action suap ] tanya crew ni
"????" penumpang ni buat muka blur.
"eat Chicken?????" [ sambil buat aksi kepak ayam dengan kedua belah2 tangannya]
"eat beef ????" Mooo !! Mooo !!"

Sah2 crew sewel ni baru sebulan keja kut. Tak perlu ya utk merendahkan level berbahasa Inggeris diri sendiri semata2 bila bercakap dengan orang yg tak boleh berbahasa inggeris. Cakap je la mcm biasa. Perlu ke mempermudahkan bahasa kerana kononnya org tu akan lebih faham? Tak ke mcm tonggong je rupanya bila diperhatikan oleh penumpang lain?
Lagi sewel bila buat aksi ayam dan bunyi lembu sebagai clue.

Nasihat abang as senior crew [ chewahhh !!] ialah belajar sebutan chicken/beef dalam bahasa mandarin. Atau tunjukkan menu kat penumpang tu. Atau kalau takde menu, mintak crew berbangsa cina utk tuliskan dalam sekeping kertas utk dirujuk. Buat la homework sikit !! paling senang...tunjukkan contoh pilihan makanan yg ado.

Seorang penumpang dari mainland China, pernah bertanya pada ray sama ada kami ada serve pork atau tidak dengan menunjukkan hidung yg dilepetkan sambil berbunyi oink ! oink! . LOL. TETIBA je ada bunyi BABI kat dalam kabin tu. Terkojut den !! Ray hanya senyum dan membalas "No Madam, we do not serve PORK onboard" sambil menggeleng kepala. Walaupun dia tak boleh berbahasa Inggeris, tiada sebab kenapa kita perlu mengikut rentak penumpang. Harus diingat, penumpang lain yg boleh berbahasa Inggeris mungkin memerhatikan anda. Hilang CLASS as a crew kalau kita berkomunikasi sedemikian. Muka cantek tapi busuk sgt cara berkomunikasi tuhh..LOL


Ada juga desas desus kisah seorang penyanyi terkenal semasa beliau dilayan diatas kapal terbang. Ikut rumours it's Datuk Siti Nurhaliza. Dah lama dah cite ni...masa Datuk Siti baru nak popular. Dalam business class on the way to KUANTAN.

"How do you like your Coffee?" tanya peramugari ni

"In the cup please" jawab Datuk Siti.

Let me rephrase soalan yg sepatutnya ditanya. "How do you like your Coffee...with sugar or creamer?"
Poor Datuk Siti. I don't blame Datuk Siti for not knowing. How often you are in that situation ...right? The stewardess tu pun satu. Dia dok assume yg semua org tahu soalan yg ditanya. Sah2 Datuk Siti tu Melayu...cakap je la Bahasa Melayu. Apa susah kan? Kokya pun nak speaking...make it simple la.

Betul atau tidak cerita ni...tak tau la. But kecoh la satu kapal....terhebah ke saluran CCN. Cabin Crew Network.

Ada juga kes yg bila kita tengok muka melayu...kita cakap melayu tapi penumpang ni berlagak plak cakap english.

"Selamat Datang Puan !!"

[ tak respond dengan greeting]
"Children....go your seat....it's at the back...go straight...row number 18"

Wahhh kelassss !! few seconds after that TERKANTOI oleh anak sendiri. Tu la dia KEKWAT lagi.

"Apa mak kecek nieh...tak pahe laaa" anak dia membalas. [ Apa mak cakap ni ..tak paham la]

Tu diaaaaaa...puan ni nak ACT la ngn kitaorang kut...huhuhu. LOL

Kesimpulannya....lu piikir la sendiri. Ulang baca...baca ulang ..ulang dan ulang sampai dapat kesimpulan dari entry ray ini.

Cakap pasal language, communication bukan terletak kpd pertuturan semata-mata. Body language juga merupakan satu bentuk komunikasi. Akan ray perjelaskan body language yg mcm haram di entry yg akan datang.


PS : Teringat on my recent trip kenduri kawin @ melaka - mak megat says "Welcome !! Welcome!! and teringat iklan "SALTED FISH" LOL


.....

13 mulut cakap2 belakang:

i'm shin... i'm inesen said...

shin baca sambil sengih... good entry

Farazila said...

lorh ray...
panjang berjela entry ray nie...

erm....
i'm not good in english...dats y i can't speak..

err agaknye mak si megat tgk ray mcm foreigner kot...
hihihii

sheeda said...

pernah dgr gak psl dtk CT tu

gud ntry. nice one.

NUke_Rude said...

hahaha,
VEGETABLE katanya..
vodoh!

yup, gud entry! :D

ExBanker said...

Dah lama tak dengar perkataan "tonggong"...LOL

lyana said...

[ dalam hati - Are you BAYAM or KANGKUNG?? or perhaps KAILAN?" ]

Ahahaha... part nih yang wat I nak tergelak. Dia tu Mushroom kot. (eh, eh, eh, tergelak kat orang lak..)

But...
Bagus entri nih.
Yang paling penting sekali
"kita ni jangan nak berlagak walau kat mana sekalipun kita pergi" .

[r][a][y] eusouff said...

Shin...
tersengeh xpe...
hahaha


farazila...
ray?
foreigner?
**pengsan

[r][a][y] eusouff said...

sheeda..
thanks..
kalo angin x tiup masakan kapal terbang x bergoyang kan?


Nuke..
setuju~!! agak Vodoh la


ex-banker..
curious plak ray..sape ex-banker ni ya?
tonggong? aha...ray pun lama tak keluarkan perkataan tu
tah mcm mana terbabas plak...kekeke


Lyana...
yg pasti mushroom bukan sebarang cendawan ...
Datuk Mushroom ya..LOL

Abir Abhar said...

ray..
welcome. welcome.. welcome!!
haha

farish H said...

hahha mcm2 ragam!

Ikhares said...

wow..statement..SPM english A1..haha...bgs2..pelajar contoh dulu ye..

edzlin007 said...

LOL. saya naik kapal terbang tak pernah pula jumpa pramugara/pramugari yg pelik2 ni.

yg pasal dato siti tu betul kut, dlm tv dulu penah dgr.

nak baca entry seterusnya.

||| PöJìé PööH ||| said...

hheheeh..
good entri..