Friday, September 4, 2009

About my dad & my step mom

...

Satu hari bawak my dad jalan2 by car. Lalu sebuah kampung. Kampung Gebok namanya. My dad mula bercerita.

Second time, lalu kawasan yg sama...here we go again. My dad bukak cerita tu balik. Cerita yg sama.

I shared that experience with my brother in law. And you know what? Abg Sham told me, the same thing happen when dad was in his car. Same story...the exact same opening speech.

My dad ni kelakar la. He is already 75 years old. Dia suka ulang cerita yang sama.

Sekali tu...all of us are in one car. Abg Sham is driving. Lalu kawasan yg sama. As expected my dad start dah. We started to look at each other. All of us know already kan. We listen je la sambil menahan ketawa.



Yang lebih kelakar, ayat permulaan cerita juga sama. Mulanya mcm ni.

"Kalau nak tau...kat Kampung Gebok ni, ada sorang LELAKI ni namanya Cangkul........." and so on. Macam ada skrip.

During raya, my friends yg datang rumah pun notice yg my dad akan mengulang cerita yg sama setiap kali datang beraya. He also loves to show old photos of him and his siblings.

My dad is a story teller. Lots of story to tell. His wife [ my step mom ] juga kategori suka bercerita jugak. Bercerita dengan penuh perasaan. Plus loghat nogori yg pekat and very the loud. Sometimes I can tell my dad mcm embaressed dengan loud speaker isterinya. By the way she's 50+ umurnya.

Ibubapa kepada flight attendant ada previllages. Ibubapa atas tanggungan can travel for free once a year to any destination. On top of that, they can travel anytime, anywhere by only paying 25% from the actual tambang. Last two years, they went to New Zealand. My dad told me that masa mereka berdua kat KLIA on the way ke Auckland, New Zealand...my step mom dengan kuatnya bersuara.

"Abang !!! mano passpot ehhh??? Tadi ado...kang x dapek poei lak kang !!!....takdo talkleh masuk doe kapal torbang....huh...ado tak???"

She requested for my dad's international passport dalam jarak 10 meter from him. Every one kat KLIA masa tu started looking at them. LOL.

If I am there ...would I be embaressed? NO. If I am 15 years old, maybe YES. Inilah ragam orang tua kita. That's the way they are. Seronok ada la apabila melihat telatah mereka. Apa pun they are a loving couple and taking good care of each other.

Secretly, we have a nickname for my dad & my step mom. We call my step mom...Kathy. Why? Because she looks exactly like Hollywood actress, Kathy Bates. My dad plak...Anthony as he mirip muka pelakun Anthony Hopkins. LOL

Uik. Bunyinya mcm disrespect je. No lahhh...It's just humour to have fun antara Ray, Abg Sham & my sis. If I am not mistaken, I did told my dad about it. My dad just senyum je.

"Mak !! mak ada tengok drama Nur Kasih kat tv3 tak?"
"pukul bapo drama tuhh?"
"sembilan malam"
"Tak tengok ....mak tido dah maso tu"

Reason kenapa ray bertanya....sbb my step mom ni...peminat drama tv. Artis mana yg dia x kenal? LOL. Kuat gossip pasal artis. Baru-baru ni she asked my sis sama ada dah tengok ke belum rupa isteri Norman KRU. My sis kata belum. Gigih dia mencari suratkhabar/majalah yg ada gambar tu.

I am so thankful to my step mom for taking care of my dad. She is the eyes and ears for me when I'm not there.

It's fun to talk to them regardless cerita yg diulang, loghat nogori yg pekat dan speaker yg kuat.
Actually something that I'm looking forward to setiap kali bila balik ke kampung.



....

12 mulut cakap2 belakang:

Indera said...
This comment has been removed by the author.
Indera said...

salam ray;
my step mom exactly loud speaker cam ur step mom.klako sgt especially bila dia gelak.sgt tak hengat dunia k!.hehehe.cuma dia takde loghat la since we johorean plus she like gossiping too.hehehe:-)

slmat pose!

Anonymous said...

best r step mom Ray, kecoh² n meriah ...my step Mom jenis yg diam jer n klu ckp pun suka guna dialect yg pekat ..berkali² duk tanye klu dh x paham hehehe


mIE...

Lina said...

salam ray..
both your father and step mother are cute laa.. suka bercerita and lagi suka ulang2..

my mum pun.. dia suka ulang2 citer.. but bila dia baru nak start jer.. i trus ckp "brapa kali nak citer nie?" and she continue with her story.. so i just listen cuz mcm fun gitu..

and fyi, Lina pun selalu repeat stories especially kalau story dia best.. haha!! and sometimes i do talk out loud..

k.A said...

my dad tak pernah cerita apa2 pon.LOL

Duke Luce Dell'amore said...

ur step mom just like my mom lor..
klu berckap,owg sebelah yg tgh tdo pun leh terkejut smpi lemah jantung tau! volume memanjang je kuat!

masa my niece kecik2,slalu bdk tu nangis terkejut klu dgr my mom ckap...hakhakhak..

klu ckap dlm phone plak,kene jauhkn skit dr tlinga..klu tak,leh pecah gegendang tlinga..kikiki..

NUke_Rude said...

ha ha ha.
;)

ezudyne said...

cite u ni wat i remember kat pak cik tukang gunting rambut kat kampung i..setiap kali i pi gunting rambut dia akan tanya soalan sama.."umur brapa" bila i ckp umur i nnt dia akan ckp "owh sama dgn anak pak cik" pastu dia akan cite pasal anak dia..benda tu sentiasa terjadi klu i jmpe dia..hehehe..

silbi abigail said...

standard ray, org tua suka brciter mcm tu. dia bangga sbnrnya dgn memori yg dimilikinya. tunjuk/kuar album lama2 tu kira wajib, bukti ponting!. tggulah kita pula ada anak cucu..
klu dah org nogori... kono lak org pilah ko, org rombau.. speaker mmg mcm tu.. dari ujung dapur leh berbual dgn org kat anjung umah.. hahaha... ekau balik mano rayo ni?

edzlin007 said...

haha love ur story abg ray. hmm, nape dgn kg gebok tu?

melyssa_nadiea said...

hahaha..so cute..

melyssa_nadiea said...
This comment has been removed by the author.