Friday, August 21, 2009

Pose bila bergambar

...

When is the last time, I really...really took a photo? I mean beriyo iyo bergambar. Oh yup! That was on June 14th this year. During my visit to Malacca.

Amik gambar sekadar satu-dua, ray x consider as beriya-iya. Beriya-iya bermaksud more than 100 pictures...LOL. Imagine me in every single pictures....and that's what I meant beriya-iya.

As if I never been to Melaka..kan? Why beriya-iya beno? It was on my birthday. Lagi satu sebabnya ialah kerana kawan-kawan 2X5 gila bergambar.




Semakin tua...semakin hilang nafsu nak bergambar. LOL. Few ocassions la yg ray ingat tahap beriya-iya ni. One, masa mula-mula menjejakkan kaki ke London. Amik gambar sampai lebam. Excited gila...first time la katakan. Kalau jumpa satu bangunan tu...jumlah shotnya mengalahkan model nak buat shoot cover magazine. Nampak tiang ...excited...nampak bas bertingkat excited...nampak patung singa....excited.....

That was my first solo flight as a crew to London. A week after that, got excited again. This time in Armsterdam.

Let's go back masa kecik....no...tak hadap pun nak amik gambar. Tak heran. Lari bila orang ajak bergambar.



Imagine la kan...satu destinasi tu gambarnya berpuluh-puluh. Banyak beno ke pose nyer? Hahaha. Atau pun sama je? Ya...hampir sama. Baju pun sama je. Yang berbeza, hanyalah latar belakangnya. Ibarat copy badan dan paste kat different background. Seperti superimpose yg perfect...LOL

So, kesimpulannya...ray tidak pandai berposing bila bergambar. Bergambar bukan kerana suka berposing atau kuat berangan...thank god!

The excitement adalah disebabkan, nak merakamkan detik-detik penting. "The moment " la gamaknya. Tapi perlukah banyak2 bebeno? entahlah...


Ray browse through album lama tadi. Gelak besar bila melihat gambar my friend Fazli dengan seorang sahabat lain. Berlatar belakangkan air terjun yg agak tinggi. Scenery ? Fantastic ! Pose...menyedihkan!

Imagine...two guys dalam gambar berdiri tegak [ tegak as if menyanyi lagu Negaraku ] standing next to each other on a huge rock. Berpakaian lengkap ya....macam nak pegi opis. The models tak compliment surounding langsung. A bit weird.

Kami hanya singgah masa on the way to Cameron Highlands pada masa tu. Never the intention nak berkelah atau mandi langsung. Just nak amik gambar dan leave the mark....dan noted that we were here...LOL

As mentioned earlier...nafsu bergambar dah berkurangan sekarang. Naluri supermodel hampir pupus. Either temporary atau berkekalan....I have no idea. Yang kelakarnya, few weeks back....Dafi plak yg ajak bergambar instead of me initiating it.





So, entry kali ni....nak buat kajian sikit. Poses yang perlu kita consider bila berhadapan dengan kamera. Sebelum tu, tengok gambar korang yg ado sebelum ni. Sekiranya semua pose anda hampir sama, OVER atau tak kena pada tempatnya. Bantuan gambar diatas mungkin boleh membantu.


Cuba korang buat setiap kali korang bergambar.



Kalau anda rasa pose diatas tak mencabar kemodelan korang....consider pulak visual dibawah ni ha. Tapi...hati-hati....carilah tempat yg sesuai utk pose2 ni.

Amaran : Pose ini tidak sesuai untuk bergambar di muzium, pasar seni, tugu negara, semasa hari raya...LOL



PS : Selamat menunaikan ibadah puasa kepada yg beragama islam. Cuba pose sopan sikit !
...


9 mulut cakap2 belakang:

amin h said...

ray!
cube pose sopan sikit!

ahahahahahha!
:p

Abir Abhar said...

RAY!!!

OMG!!

segan la muncul dlm blog feymes ni..
haha

*btw, ray mesti tgh rindu kitorang kan?

rizz said...

wahh n3 sgt bguna la ray leh praktikkan nti :)

Blog Anuar Kamaruddin™ said...

haha...kalu nuar tak kisah lah nak pose kat mana pun jnji angle tang muka perlu dititikberatkan (gtuh...walauponnn...kikiki)...sbb salah angle, tah haper2 muka jadinya even belatarkan panorama indah sekalipun...ngeee

[r][a][y] eusouff said...

amin h...
tang mana yg kurang sopan tu?
kangkang?

Abir...
kata super duper hot...xkan segan kut???

[r][a][y] eusouff said...

rizz...
berguna eh? bagus2
hahahaha

Nuar...
angle tang muka
setuju tu
ray pun perasan gambar2 kat blog nuar tu
teknik angle muka jadi tumpuan
hahaha

Duke Luce Dell'amore said...

pose yg terakhir tu yg xthn tu..
nasib baik ade penerangan gitu!
jim bru berangan2 nk pose gitu time raya or p wat lawatan kt memana..wakakaka...

tengku_fir21 said...

huhu
sgt baguz cadangan bergambar

edzlin007 said...

LOL. saya mcm rakan ray tu, bergambar mcm tiang tegak je. dan tiap 1 tmpt pegi, satu pic. huhu.

selamat berpuasa abg ray.