Friday, August 7, 2009

Penjelasan : Kedekut Tahi Hidung Masin

....


Kedekut tahi hidung masin.

Apa kaitannya kedekut dan tahi hidung? Masin pulak tu?

Where la dorang dapat idea perumpamaan mcm ni?
Mana asal usulnya sehingga terciptanya kaitan antara kedekut dan tahi hidung?

Orang kedekut jenis mana yang boleh digelar "kedekut tahi hidung masin"?

Everyone know what is kedekut. Lokek, stingy...berkira tentang sesuatu. It can be either kedekut duit, kedekut makanan, harta dan kedekut ilmu.

There must be a reason kan. Kedekut dan tahi hidung dikaitkan. Ditambah dengan perasa plak tu. LOL.


I asked my sister. She told me something else that make me laughed out loud. My sis kata, bila kedekut dikaitkan, dia akan membayangkan orang yg kedekut itu seorang yg kurus dan berlubang hidung yg besar. Hah? pulak dah. Begitu sekali imaginasi my sis tentang orang yg kedekut. Meaning....sape lubang hidung besar dan kurus...maknanya dia kedekut lah???

Then, I asked my brother in law. Katanya, kedekut tahi hidung masin ialah jenis kedekut yang ditahap paling minima. Minima? LOL. Tambahnya lagi, kedekut jenis ini ialah kedekut pada sesuatu yg tiada nilainya pada orang lain tetapi sangat berharga pada dirinya.

Tahi hidung diambil sebagai contoh kerana ianya tiada nilai pada orang lain tetapi sangat berharga pada tuan empunya tahi hidung tersebut. Why berharga?

"tahi hidung is something that we don't normally share with others - picking up nose is self satisfaction/enjoyable kind of thing. It's a moment to treasure pada si pengorek"

He added, orang tua-tua believe that, tahi hidung paling masin ialah diwaktu pagi /selepas bangun tidur ialah waktu yg paling sedap korek hidung. Hahahaha !

Orang yg mcm mana kita kena gelarkan "kedekut tahi hidung masin"?

Sebagai contoh, kita nak pinjam pensel tapi enggan dipinjamkan. Bagi kita.... berapa sen sangat lah harga sebatang pensel dan itu pun nak kedekut !! Maka, dia akan digelar '"kedekut tahi hidung masin". Walhal bagi tuan punya pensel, ia adalah satu benda yg sangat berharga bagi dirinya. Mungkin hadiah istimewa atau ada sentimental value dan enggan meminjamkannya kerana terlalu sayangkan penselnya itu.

Orang yg digelar sedemikian, adalah orang yg tak kedekut meminjamkan benda yg lain cuma beberapa benda tertentu sahaja. Benda yg sangat berharga pada dirinya tapi dianggap sebaliknya oleh peminta atau peminjam.

Anda ada penjelasan lain? Share laaaa...LOL

PS : Teringat iklan kat ASTRO, makcik tu cakap omputeh ....SALTED FISH...LOL



Additional Info

Picking your nose' tidaklah bermaksud mengutip hidung anda. Kerana, ia memanglah tidak lojik sama sekali, kecuali hidung kamu seperti Mr Snow Man yang boleh dicabut hidungnya dan lain-lain anggota badan. Ia juga tidak bermaksud memilih hidung anda, kecuali anda melalui pembedahan plastik untuk memancungkan hidung.

Frasa 'picking your nose' atau variasi yang lain seperti 'picking my nose', 'picking one's nose' dan sebagainya sebenarnya bermaksud, mengorek (taik) hidung iaitu 'booger' dalam bahasa Inggeris.

...

15 mulut cakap2 belakang:

i'm shin... i'm inesen said...

shin penah tanya kengkawan.. diaorg korek hidung pakai jari apa ek.. ramai jawab jari telunjuk.. perghhhhh muat ker??? shin guna jari kelingking jer... tu pun rasa mcm x muat jer.. huhuhu

tuan tanah pakai jari apa ek???

[r][a][y] eusouff said...

ibu jari...LOL

shin...jari telunjuk
almaklum keturunan hidung besar

i'm shin... i'm inesen said...

uikz... kalo gitoo mmg rasa org guna jari telunjuk ek.. aishhh x sanggup ar.... cakit.. sian lobang hidung shin

[r][a][y] eusouff said...

pakai jari telunjuk dan kelinking kira normal.

yg tak normal...pakai jari manis, jari hantu dan ibu jari.

hahaha.

nak buat mcm mana kan lubang idung shin kecik bebeno...

i'm shin... i'm inesen said...

lobang idong dara ler.. hehehehe...

[r][a][y] eusouff said...

boleh dibesarkan kalau nak...LOL

Blog Anuar Kamaruddin™ said...

abg ipar ray ada point di situ...logik wokeh... =D case study yg dberi pun make sense... LOL

Duke Luce Dell'amore said...

sgt menarik cerita disebalik pepatah tu!jim pun xpernah terpikir nape owg kaitkn kedekut ngan tahi idung yg masin..

btw,jim xpernah plak rs tahi hidung tu tawar or masin..should i try or not??EEUUWW!! LOL!

[r][a][y] eusouff said...

Nuar,
agreed.
mmg tempat bertanya pun kalau ray tak tahu..

[r][a][y] eusouff said...

Jim...
try yg pagi punya rasa taste tengok...LOL

actually ada org yg tanya kat ray kaitan kedekut ngn tahi hidung masin.
Being curious ray asked around.

To be honest, ray selama ni pun tak terfikir.

edzlin007 said...

LOL baru ku tahu sejarah peribahasa ini. but still, why masin?

[r][a][y] eusouff said...

edzlin...
dari sumber tertentu...

dipercayai tahi hidung masin lah yg paling sedap dikorek [waktu pagi] selepas bangun tidur. Yg sedap la moment yg paling susah nak share ...LOL

entah la

i'm shin... i'm inesen said...

tuan umah korek idung ek pepagi ni??? tukar tukar jari.. hehehe

yekkkkkkkkk

rizz said...

eww hahahah

NUke_Rude said...

ray, why ar...

sib baik org2 tua dlu relate kan kedekut ngan tahi hidung.. kalo tahi yg dr bontot tu camne la agaknya..?

maybe istilah tu akan jadi camni ..
"Kedekut tahi bontot CIRIT!!"

hmm hmm, what do u think?