Tuesday, August 4, 2009

Perihal Cebok

...


Cebok adalah tindakan membersihkan (membasuh u know what la) setelah buang air kecil dan air besar. Cebok penting dilakukan untuk menjaga kesihatan dan kebersihan. Cebok yang bertujuan membersihkan dubur dapat dilakukan dengan menggunakan kertas (dan bahan sejenis kertas) atau air. Selain itu, di beberapa kebudayaan, cebok juga dapat dilakukan dengan menggunakan batu, daun, kain lap, dan lain-lain.



Ha...itu maksud cebok yang Ray jumpa di Wikipedia. Ini bermakna tindakan membersih dipanggil cebok. Tak semestinya mengunakan air shj yg dianggap cebok. Istilah cebok TIDAK boleh diguna pakai di anggota badan lain. Contohnya mencebok mulut, mencebok kaki, mencebok ketiak. Jangan nak terlebih pandai.


Alahai...kenapa pula memilih topik cebok utk entry ray kali ini? Entah la...tetiba tergerak hati naluriku ini ha...LOL


The Gigih Basuh Type


Ray ada seorang kawan yg akan gelisah setiap kali dia hendak membuang tahi. Kenapa gelisah? sebab bila setiap kali hendak membuang, dia lebih prefer dalam keadaan toilet yang membenarkan dia mencebok dengan gigih atau bersungguh2. Maksud bersungguh2 ialah membasuh dari pinggang ke bawah setiap kali selesai membuang tahi. Ini bermakna, dia memerlukan towel, paip, sabun dan toilet yg cebok friendly. LOL.

"tak boleh la...aku rasa tak bersih jika mencuci bahagian tertentu saja....rasa masih kotor !" keluhnya jika ditanya perihal cebok.

Errr lebih baik terus mandi je u ols. Ibarat tangan kena najis, basuh satu badan. hahaha!


The Noise Maker

Once a upon a time, my room berkongsi toilet dengan my housemate next door. Whenever he is in the toilet, he makes lots of noises. What kinda of noises?

Water splashing noises masa mandi dan bunyi cebok "pecepup pecepup pecepup" that lasted few minutes as if telling the whole world yg dia tengah cebok. "Hello everibody...I tengah cebok ni haaaa!!!"

Walaupun few minutes, it lasted lifetime touchure in my brain cells. Adehhh!! It's so damn loud ok! Bergaung lagi plak tu.

And the bathroom door bukan kalis bunyi ok. Bayangkan kalo dia mencebok tgh malam masa ray tgh tido.

"weii wassup with the noises tu la....??? haiyakk...can u be more discreet kah?"

"Tak bunyi x puas la ray...x rasa bersih !!"

meaning what???? Lagi kuat bunyi cebokkan lagi bersih laaaa...cehhhh ! ajaran sesat mana ni?

Another reason, his big FAT ass....yg buat cebok berbunyi teramat kuat.


The Sapu Type

Dalam dunia serba moden, most bathroom temanya DRY. So, xleh nak basahkan lantai. Takde paip pun ya. Yang ado hanyalah tisu.



Dalam kapal terbang pun toiletnya sebegini. Sesetengah toilet dalam kapal terbang [ in first class toilet] ada BIDET. BIDET ialah paip di dalam mangkuk tandas.

"Errr... how do u do it ya?"

"Wet the tissue lorrr and wipe"

"huh? wipe! ??"

"apa nak buat lorrr...darurat maaa"

People wipe their nose bila selsema...wipe an ass? I'm not so sure la.

But I do nampak some crew bawak bottle mineral kosong dalam toilet. When they do that, u can guess apa yg dorang buat la kan. No need for me to elloborate lahh...LOL use your imagination..kekeke

Believe it or not, sepanjang ray jadi crew xpernah sekali pun ray membuang air besar didalam kapal terbang. I rather tahan and do it in hotel rooms.


The Pancut Type

Ada jenis toilet yang dry at the same time ada paip jugak. So you can cebok without wetting the floor. [ BIDET ]



In Tokyo, I experienced digital toilet bowl with lots of buttons in a panel next to it. Walauweiiii...like jakun tengok. The bowl seat, room temperature u ols so that you xkan terkejut when you put your ass on it. When you 're done...push a button. Ada pancutan. The best part ada beberapa type of pancutan. Pancutan sabun dan air suam. LOL

Bila bangun, automatic dia flush and the seats sanitize by itself. Walauweiiii...hebat3x.

Tak gunakan jari pun u ols.
No hands...No hands !! LOL


Kesimpulannya, cebok bergantung kepada citarasa masing-masing. Yang penting diri sendiri rasa bersih. Apa pun kenalah jugak belajar adapt dengan keadaan. Jangan duk expect, apa yg dah biasa buat kat umah boleh dibuat ditempat-tempat lain.

Adab cebok bermula dari rumah...LOL


PS: pembaca yg Arif...ada lagi ke teknik CEBOK yg ray tertinggal???


20 mulut cakap2 belakang:

edzlin007 said...

LOL. sakit perut ku gelak. especially noise maker, sbb kenal jg sorang begitu. yg toilet canggih tu penah juga merasai nya. best.haha.

cebok kalo di utara bermaksud gayung.

[r][a][y] eusouff said...

haaaa...ya ke?
i tot gayung means...bekas air mandi tu...
huhuhu

getah76 said...

cuma DUA tempat jer yg paling selasa utk aku menCEBOK.

*jamban umah sendiri
*jamban opis

leh memerut sepuasnya tanpa rasa segan dgn pencemaran bunyi buatan sendiri... HAHAHA

[r][a][y] eusouff said...

getah pls consider
pencemaran bau??
hahahah

NUke_Rude said...

hm. agak2 kalo aku bisnes ringtone bunyi org cebok boleh laku tak ray?

[r][a][y] eusouff said...

nuke...
it depends on
which type of cebok sound la..

hahaha

edan coba said...

Hai awak...
bukankah cedok?!!
Cebok?
mcm x kena jer?!
:)

[r][a][y] eusouff said...

huh?

cedok???
that's new.
hurmm

banyak terms rupanya.

tapi cebok confirm
hehhehe
dah refer kat wikipedia dah
hahahha

Indera said...

hahaha..klako entry nih. mang ada sesetengah org yg cebok dlm terjemahan ray tuh.hehehe

[r][a][y] eusouff said...

terjemahan ray...katanya
hahahhaa

NUke_Rude said...

cedok?

cedok nasik ke?
cedok kuah barangkali...

hmm hmm

Duke Luce Dell'amore said...

haiya!
cebok pun leh jd topik ka?

sgt mnarik..tp jim sgt xsuke klu blk air tu xde paip air..means kene "MENYALAD" ngan tisu! eeuww!! rs cm sgt xbersih!

tp owg jepun mmg advance bab2 tandas ni..mcm2 toilet bowl yg pelik jim pernah tgok!menakotkn pun ade..huhuhu..

Duke Luce Dell'amore said...

haiya!
cebok pun leh jd topik ka?

sgt mnarik..tp jim sgt xsuke klu blk air tu xde paip air..means kene "MENYALAD" ngan tisu! eeuww!! rs cm sgt xbersih!

tp owg jepun mmg advance bab2 tandas ni..mcm2 toilet bowl yg pelik jim pernah tgok!menakotkn pun ade..huhuhu..

ikanbilis said...

hahaha entry ni sangat lawak dan real!!

silbi abigail said...

di jb, stengah2 kutu memanggil air yg djual d tepi jln; air laici ke, air sirap ke, air mata kucing ke, air oren ke, ..diaorang panggil air cebok..

rizz said...

heheh wahh ray xpng buang air besa kt flite .nape yeh

Casanova Rose's said...

ha3...in the end of the day..nothing u get..ha..bagus2..

wénkt said...

teknik CEBOK yg ray tertinggal?
rimming boleh?

ray, seriously tak pernah buang air besar dlm flight?? OMG

Lina said...

kalau dah darurat sgt..
cebok guna daun atau kertas laa..
hahaha.. no, but im serious..

wahh bestnya toilet kat Tokyo tu..
make life easy.. haha..

i'll will never buang air besar kat public toilet.. so far tak pernah ah..

Anonymous said...

i just like ur friendnye style..kene cebok dr paras pinggang ke bawah..klu toilet duduk la..klu cangkung xpe..hehehe...