Monday, August 30, 2010

NegaraKu, Malaysia - proud to be Malaysian

In 2009.. I wrote.....

"A man travel the world in search of what he needs...Home is where he finds it"

"The more you travel, the more you appreciate your country, Malaysia"

"To know Malaysia....It's to love Malaysia"

"I love Malaysia for the little it has given me, and the much I can expect from it"


Masa ray darjah 6, way back in 1986.... masa tu takde internet lagi, PEN PAL is one way of me communicating with friends dari luar negara around my age. You sign up for a program and what you get is a list of members for you to write to them.

Setiap kali ray menulis, akan dibalas dengan pertanyaan.....dimanakah Malaysia?




Malaysia is among the country yg kurang dikenali pada masa itu. Then, I wonder why. It's on the map right? If i know where is Bhutan...kenapa orang tak tahu Malaysia kat mana???




As I grow up older, I always wanted to go places. Nak travel all around the world katanya. My aunties have weird ways in predicting things. Dari tanda2 tertentu, katanya ray akan berjalan jauh. Tak tau tang mana dorang tengok...tang idung kah...tang tahi lalatkah...entahlah...LOL

True enough...ray dpt jadi peramugara & berpeluang ke negara orang. Rasa berdebar-debar, curious on what other countries got to offer. Takut gak culture shock.

As I travelled, people asked me where do I come from? dengan bangganya ray beritahu...MALAYSIA. They quicly aknowledged it. "Oh Malaysia !!" "Beautiful country!!". In some countries, they will get all excited knowing that you came from Malaysia. Pujian demi pujian. They admired the culture, the people and our leaders. In Egypt or mostly arab countries, nama Tun Dr Mahathir yg akan disebut sekiranya mereka mendengar nama Malaysia. Most of them admired Tun Dr Mahathir for his leadership. "Where are you from?" they asked. "Malaysia" I said. "Malaysia? Dr Mahathir...very good !! Very good". Hampir semua akan mentioned Tun setiap kali Ray cakap yg I'm frm Malaysia.

The proudest moment that I can remember clearly, when I was hangging around with friends. from UK in London. Masa lepak-lepak kat rumah dorang, tup-tup keluar iklan-iklan about Malaysia kat TV OMG!! masa tu tegak bulu roma dan menggigil tangan kerana rasa bangga. Ada juga iklan airlines tempat ray bekerja yg membuatkan ray rasa bangga gila babas. Atau berjalan di kota Paris dan ternampak billboard besar tentang Malaysia.

Dalam melihat negara orang, tak dinafikan banyak kelebihan mereka tapi ada juga kekurangan. Ray juga berpeluang melihat cara negara lain menyambut nasional day mereka. Ada juga negara yg tak cukup serba serbi. Menguatkan lagi rasa bangga ray pada negara sendiri.

Cuba anda google dan type "MALAYSIA". Antara gambar yg akan keluar ialah KLCC yg menjadi kebanggaan kita. KLCC telah meletakkan nama Malaysia ditempat yg sepatutnya. Sejak ianya dibina, mustahil untuk orang luar utk tidak mengenali Malaysia.


In year 1997, I remembered that foreigners fond of our country because of our unity. Different races can live together in harmony. We celebrates all festivals. Banyak cuti bak kata sesetengah foreigners. Malaysians are also known for being friendly, humble, gentle and considerate. That makes me very proud to be Malaysians.

Have gone through all that, akan cepat rasa marah ray pada golongan tertentu yg cuba mengganggu kententeraman negara sendiri. Lebih2 lagi golongan2 tertentu yg cuba membangkitkan isu perkauman kebelakangan ini. Tatkala negara jiran sibuk berdemonstrasi, Malaysian dipuji kerana lebih sopan dalam menangani isu negaranya.

Kini, ada yg cuba mencalar imej negara yg dipandang tinggi dimata orang luar. Untuk mendapatkan respek orang luar memakan masa, tapi untuk memusnahkannya hanyalah sekelip mata. Cukup dengan satu tunjuk perasaan atau keganasan jalanan, imej tersebut dengan mudahnya akan tercalar. Akan sia-sia segalanya. Betul...negara kita mungkin tak sempurna dalam beberapa perkara tapi dalam memperjuangkan sesuatu ke arah kesempurnaan, berhati-hatilah...elakkan dari melaung-laungkan keburukan diri agar satu dunia tahu. Ibarat satu keluarga....mungkinkah kita gemar utk mengaibkan nama baik keluarga kita dalam usaha kearah kesempurnaan? Carilah jalan dengan berbincang bukan dengan hanya menunjuk perasaan.

Kalau dulu, menjaga kehormatan dan kedaulatan negara ialah dengan mengangkat senjata. Tapi sekarang ianya lebih mudah. Hanya dengan menjaga nama baik, lebih bertimbang rasa dan bersatu padu. Tumpukan kepada kesejahteraan dan kemajuan negara.

Pertahankanlah.



Demi negara MALAYSIA yg dicintai. Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan Malaysia.

PS : Sebutan yg betul . MALAY SIA....[ seperti bunyi sebutan sia-sia] bukan MALAY SHIA atau MALAY SHA seperti yg kebanyakkan rakyat sebut. Get it right ok.


Updated Entry: August 2010



Tatkala nak menyambut hari Kemerdekaan tahun ini (2010)a da beberapa perkara yang ray sangat pantang dengar. Sangat marah bila melihat orang membakar dan memijak bendera Malaysia! Kurang ajar sungguh! Tak puas hati je...bakar.....pijak bendera negara orang. Ray cadangkan bendera Malaysia x dijual dinegara lain...so dorang x boleh pijak & bakar. hahaha
Kalau ikutkan marah....mcm2 carutan ray akan tulis dalam blog ni tapi memandangkan I refused to be at their level...ray lupakan saja hasrat utk carutkan dorang tu.

By the way....SODA GEMBIRA kat Restoran Ayam Penyet tidak boleh meREDAkan kemarahanku ini.

Sebenarnya, ray ada sedikit confession to make. Ray sgtlah menyampah bila rakyat Malaysia bercakap slang Bahasa Indonesia bila bercakap dengan rakyat Indonesia. Why should we make an effort sedangkan dorang x peduli pun nak bercakap Bahasa Malaysia dengan baik? Sebagai contoh, artis dorang datang sini buat promosi..xpun dorang make an effort cakap Bahasa Malaysia...pastu artis kita beriya-iya benar nak cakap Bahasa Indonesia bila berada disana. Mungkin nak adapt or utk meraih sokongan dari orang disana atau nak tunjuk skill agaknya. Peliknya, dorang datang sini tak pulak terfikir buat mcm tu. Walhal tak susah mana pun sebab bahasa dua negara ni hampir sama!

Ray pernah attend Press Conference [PC] yang melibatkan artis Indonesia, sesetengah wartawan Malaysia pun sama! Bila mengajukan soalan... dorang guna bahasa Indonesia. Why? rasanya x perlu laaa. Ray sendiri pernah menemuramah kumpulan KOTAK, The Lima, Tamara & Melly Goeslow utk new media yoyooh.com dengan selambanya ray menggunakan Bahasa Malaysia. I don't know why it's a big deal to me...maybe sesetengah orang x kisah pun.

Currently, since dah resign as a crew and dah tak travel abroad lagi....ray menguatkan semangat patriotik ray melalui pendidikan.  Last year, tadika RSK menjadi pengerusi utk sambutan Hari Kebangsaan dikalangan Tadika2 swasta Negeri Sembilan. For the very first time, Tadika Swasta di N.Sembilan menganjurkan perhimpunan kanak-kanak terbesar. Dapat liputan muka depan THE STAR pada 31 Ogos tahun lepas.

THE STAR 31 AUG 2009

Setiap tahun, RSK akan buat 2 kali lawatan utk si kecil ke tempat-tempat di sekitar N.Sembilan, Melaka, Selangor , KL dan Putrajaya. Kadang2 kalau ada masa Ray sendiri pergi Muzium dan tempat2 yang selama ini Ray taking for granted. Last month, believe it or not...ray serbu MUZIUM ADAT di Jelebu...tempat yang orang tak berapa nak pergi. Bila pergi.....makkk aiii i suddenly sedar banyak benda yang ray tak tau!

Sekarang ni ray duk layan program2 kat ASTRO tentang Malaysia utk menaikkan semangat patriotik Ray pada negara. Kalau ada masa, baca buku-buku berkaitan sejarah Malaysia. Gituhhhhh lahhh...!

Alahaiiiii...sungguh tua & BOOORINGGG bunyinya kan? maybe the age la kut. LOL.

Dulu ada jugak pergi layan konsert sambut merdeka...tengok bunga api laaa....jerit2 la...hahaha
Itu dulu haaaa...ray rasa xsalah nak sambut MERDEKA mcm tu cuma lebihkan la...jangan la jadikan sambutan mcm tu satu-satunya cara nak sambut MERDEKA.

Happy Birthday Malaysia!!!!

I better stop before someone tertido or terkentut bila baca my entry ni. LOL



15 mulut cakap2 belakang:

Blog Anuar Kamaruddin™ said...

Hidup Tun! =D

~ ♣ NiZaM ♣ ~ said...

Hidup TUN gak... MERDEKA!!... Interesting Story bout Our Malaysia..
Merdeka!!

*ayu* said...

salam merdeka ray..

zanetti_be said...

Malaysia ku gemilang
merdekanya terbilang
berdaulat dan makmur
berjaya kami syukur

malaysia
kebahagiaan kebebasan

ikanbilis said...

if this is a facebook post dah lama nak tekan "Like" button.


Sayang Malaysia =)

lina said...

sebuah entry yg sgt berkesan dr ray!

FaPet said...

Mendeka!!!!mendeka!!! eh silap...merdeka!!!merdeka!!!merdeka!!! smoge ianye berkekalan..

Acap said...

agaknya diorang guna bahasa indon tu sebab orang indon mental tahap pondan, so tak paham bahasa lain selain bahasa dia kot?

kesimpulannya , rumah acap baru masuk perompak. suspect indon construction depan rumah. memang sah, mereka buta it , pc tak sentuh , gps tak curi.even dah ada depan mata.

ps; lagi kelakar , cctv tu , diorang ingat record dalam camera tu. LOL!

Abir Abhar said...

I like this post infinityyy

*jom pegi Bhutan bebile

Farazila said...

hidup tun ray..opss silap....

selamat menyambut kemerdekaan dengan pesta seks....

tahun depan leh masuk paper plak...anak kelahiran merdeka ditemui di tong2 sampah...

ekceli bila anak2 muda dah over expose dgn perkataan "merdeka"...diorang yg over2..tp..sepatah haram pon xtahu asal usul pembentukan malaysia....

takut 31 ogos thn ni ade yg menjadi "sejarah"...onar dr anti-malaysia...

[r][a][y] eusouff said...

Acap...
yezza? lama dorang perhatikan tu. lepas ni letak letrik kat pagar plak.


hey abir...
hahaha
nak pergi bhutan? jom2
hahaha

[r][a][y] eusouff said...

lilo...
dalam erti kata lain kurang mengerti erti kemerdekaan.

kalau dah terikut sgt budaya barat tu idokkk ler merdeka namanya.

yg hal buang anak tu...lagi la kan
buat anak tahu...bertanggungjawab x tau mcm mana.

edzlin007 said...

Tak bosan pun baca. sayang Malaysia

NUke_Rude said...

ray, ko rasa aku dah terlambat sgt ke nk wish merdeka kat ko?

haha.

selamat menyambut hari kebangsaan!

[r][a][y] eusouff said...

nuke...
never too late

happy belated national day
hehehe