Tuesday, August 4, 2009

Friends

...


Last Saturday, selepas tugas mengacara di Seremban, terus ke KL disebelah malam. Berjumpa dengan rakan-rakan. Not just any friends, but a very special ones....my childhood friends.

The plan was to have dinner together. Sangat biasa plan itu. Tiada yg istimewanya.

Yang menjadi istimewanya, when we start talking. Semua cerita keluar. A mengutuk B, B mengutuk C, C mengutuk A. Pendekkata, mengutuk each other. We laughed and laughed all night .
We were like small kids. No serious talk at all. All rubbish.

There are five of us. One got married with a daughter. All are successful. in their career. Tiada rasa iri hati. Baik buruk setiap sorang dah blends nicely together. No secrets.


A friend is one who knows us, but loves us anyway.


Tiap2 tahun masa Hari raya, aktiviti wajib ialah beraya rumah each other. Proud to say, we never fail to do that. Masa ray jadi crew ada la terMISS disebabkan terpaksa bertugas.

But to reach to that point, we have been through lots of obstacles and confrontation. Our friendship have tested for the past 20-25 years.

Apakah ramuan rahsia persahabatan erat kami?


1- Tahu dimana sempadan/batasan pergaulan. Beri ruang. Sensitif dengan sensitiviti orang lain. Draw your lines. Kadang kala, jika dijemput masuk....masuklah. Jangan masuk jika tidak diundang.

2- Buang rasa iri hati. Setiap kejayaan adalah rezeki masing-masing. Tukar rasa iri hati itu dengan rasa bangga atas kejayaan diri masing-masing. RESPECT each other no matter what.

3- Kongsi kegembiraan dan kongsi masalah tanpa mengharapkan apa-apa. Bila terlalu mengharap, ia akan berakhir dengan dissapointment.

4- Bila dilanda krisis, fikirkan nilai persahabatan tersebut. Berbaloikah melepaskan apa yg dibina kerana EGO diri.

5- Jangan prasangka atau membuat andaian yg kita sendiri kurang pasti. Jangan judgemental. Kita tak tahu apa yg sebenarnya berlaku.



Points diatas tiada gunanya kalau hanya satu pihak saja yg menyedarinya tetapi juga bukan satu alasan untuk kita tidak mempraktikkannya.

Kawan yang baik bagi ray ialah sahabat yang terima baik buruk kita seadanya. Bila salah seorang buat perangai, we forgive and forget. Tiada faedah untuk berdendam atau terasa hati. Apa gunanya, meletakkan perasaan marah atas sebab kecil berbanding dengan segala yg telah dilalui bersama.


Don't walk in front of me, I may not follow.
Don't walk behind me, I may not lead.
Just walk beside me and be my friend.


Sempena hari persahabatan, I'm glad to say that I have good friends all around me. Sepanjang hidup kita, akan ada persahabatan baru terjalin. Diharapkan persahabatan baru itu akan berkekalan untuk dikenang sebagai saat termanis untuk dinikmati sepanjang hidup ini.


The only way to have a friend is to be one


...

7 mulut cakap2 belakang:

zanetti_be said...

sangat2 bersetuju dengan semua point ray tue.for me i am very closed with friends from my boarding school and the relationship just like brothers and sisters.

Friends are the window to the world

*ayu* said...

u know what ray....
habis hilang kental seorang ayu the sun..
i cried reading this post...



yes, semua facts tu adalah betul...
untuk someone yang hanya dua beradik je like me... and 9 years gap pulak tu....
i treasure and heart my friends th most...
and mmg betul.. they know us and they still love us...

Blog Anuar Kamaruddin™ said...

alhamdulilah =)

nuar sndri punyai pertalian persahabatan dgn kwn2 baek since sekolah rendah smpilah skrg kalu kemana-mana jika msg2 ada masa tluang sure kami hang out tugeder2...tak mgkn persahabatan tu takde masalah di dalamnya tp kalu msg2 menghargai ikatan yg tlah tlalu lama dbina tuh, insyaAllah ikatan itu akan terus berkekalan... =)

♥Syamelia♥ said...

dear ray,

thx for the tips...

as for me, i do treasure n cherish friendship dearly...
mcm ayu gak, i pun 2 berdik jer, n friens do play an important role in my life...
x live without them...

happy friendship day, Ray!!!
thx for being such a dear fiend...

edzlin007 said...

good tips. happy friendship day

getah76 said...

epi prenship weh...

Farazila said...

ray
hepy fwenship day..
:)