Monday, August 24, 2009

Diari Ramadhan 1 : Juadah Berbuka

...

Malam sebelum puasa, ada guest datang rumah. Dafi & Pooh drop by. Ada project sikit. Sampai-sampai je...Pooh mengadu kelaparan. I said no problem, we will call for food. Both of them ternganga dengar statement tu. The thing is...where I stay ni...ada food service.....call...bgtau apa nak makan and they will send it to the door. Megat ordered daging ayam masak kunyit, pooh plak nasi goreng ayam telo mata kerbau with teh ais. Dafi diet...order fresh orange ajo.

Sambil work, we chat/gossip and makan. I had , mee hoon goreng and fresh orange. That's my dinner and that is also my sahur. Akak depan rumah bagi bubur durian semangkuk....so ray makan la jugak bubur tu sikit. Puasa hari pertama tak memenatkan langsung. Rasa cepat je masa berlalu...tup..tup..dah petang.

Hari pertama berpuasa, Ray berkesempatan berbuka di kampung. Arrive there just in time utk berbuka. Lucky me kan? kampung is just nearby.

Bila digigit terasa keenakkan dagingnya


Before that, my sis bought few types of kueh in Seremban. Murtabak, donut, kueh udang. Nampak sikit sangat.

FYI, Kg Sungai Machang is just about half an hour drive from Seremban. Itu from Seremban, from KL about an hour drive.

My step mother Kathy, prepaired ikan masak gulai lemak with rice and sayur campur. Beverage teh o panas. No cold drinks.



Cocah ngn roti pun sodap yo !


Itu saja menu kami. Simple kan?

Ray mula2 makan murtabak. OMG sedap betul murtabak tu....aiyaiyai. Baru menyuap potongan murtabak ke 3, the rest dah mula makan nasi dah.

OMG sedapnya makan murtabak sambil menghirup teh panas. Then, my dad asked me...why so slow?

I answered "Apak...kena slow2....I've got gastric...makan laju2 nanti kepala pening"

Then, my sis menyapa...."Laaa kenapa tak makan ubat gastric Mc Gel".

"Mc what???? Gel what???" I laughed out loud, pelik dengan nama yg sis mentioned tu.

Then she start preeching about the ubat ....on how berkesan, cheap and good the ubat is. As if she is the duta of that ubat. Insisting for me to try ubat yg diberi nama Mc Gel tu. She keep repeating on how effective the ubat was to her.

Same night, balik ke Seremban and from there Ray balik ke KL semula. Sebab dah terlalu penat...Ray terus tido bila sampai...so x bersahur pun.

Hari ke2 berpuasa, Ray plan berbuka dirumah. So, me and megat plan ke pasar Ramadhan Kg Melayu Subang saja. Boleh la jugak beli some kueh utk balas bubur durian yg akak depan rumah bagi dulu semalam. Punya la banyak gerai menjual juadah berbuka. Panjang dan penuh sesak dengan manusia. Amik masa satu jam la jugak kalau nak completekan satu pusingan.

Macam2 yg kami beli. But sad to say...the food was a disappointment.





Our menu
Air tembikai laici dah nak hampir basi
karipap inti kosong
nasi pasir keras
gulai terlebih masin
laksam masam
ayam percik terbakar
Ikan bakar arang
kueh mueh

Sah2 dorang ni asal nak berniaga je...bukan nak jaga standard makanan. Harga pun not that cheap either. We spend almost RM30 untuk 2 orang makan.

Then, ray teringat what I had for berbuka on the first day of puasa. Simple food but sedap dan memuaskan hati . Less than RM30 untuk 8 mulut yg berpuasa. Itulah kelebihannya duduk kat kampung. Makanan tak cekik darah mcm di KL/Selangor. I also admired the way sis spend beli juadah yg tepat, mencukupi [tak membazir] dan murah.

Mahal kalau sedap bebeno....xpe la jugak...tapi mahal tak sedap xke menyakitkan hati. Mencikkkk !!

Peniaga-peniaga...kalau nak berniaga tu buat la elok2...jangan nak kaut untung jer. Jangan sampai ray amik gambar gerai korang dan letak kat blog nanti...hahaha. Jangan sampai....ray tunjuk perasaan berdemonstrasi bawak sepanduk kat depan gerai nanti...

PS: Hari ini akan lebih berhati-hati memilih juadah. Teringin nak makan roti jala dengan kuah kari yg pekat...huhuhu


11 mulut cakap2 belakang:

Blog Anuar Kamaruddin™ said...

alahai kasihan...boikot bazaar ramadhan kg melayu subang! =P

ikanbilis said...

alahai gambarr..... mengiurkan....


perut dah buat konsert rock dah ni!

Anonymous said...

Sabar bro nanti kite gi lestik kpale owang tu...

ajak bro silbi skali die memang xpert bab2 nie muehehehehehe!!!

owwhhh mau untung je ek...

TE-ARE |DIAMOND|™ said...

huhu... suker btul la menu2 yg dibeli kat bazaar ramadhan tu... ;)

Farazila said...

ooo...ray..nt jgn lupa baca post lilo nanti..pasal roti jala n kuah kariii..

NUke_Rude said...

makan bebanyak ni.. kang kene gestrik!



eh?

[r][a][y] eusouff said...

Nuar...
idok ler sampai memboikot
cuma x pegi je
LOL

ikan bilis...
nak bukak puasa dengan ikan bilis sambal petai lepas ni
fuhhhh !! sodap

[r][a][y] eusouff said...

Diamond...
suka ek menu tu?
RM30++ buffet Ramadhan kat Kg melayu subang
all that u can eat


Lilo...
suruh baca je ke?
x nak hantar ke Bukit Subang sekali ke? hehehe


Nuke...

are u trying to tell me something else?
makan byk2 so nampak makin berat?
hahahaha

Cis
katakan tidak pada gastrik..
huhuhu

Farazila said...

hehhe...
erkk..rase2 nye xde org sanggup delivery roti jala..
kecuali cupcakes..hihihihi

edzlin007 said...

huhuhu memang menyedihkan. peniaga2 skrg kebanyakkannya tau nak amik untung saja. entah2 nanti ada org cadangkan plak tak perlu dah bazaar ramadhan.

best betul tempat korang leh order mcm2 makanan ke umah.

is-me said...

eh...?ye ke kalau makan cepat2 kene gastric....ingatkan org yg makan lambat jer blh dapat gastric....(mengikut experience)...haha....ubat aper tu??mc gel???issit reli good???