Friday, July 24, 2009

RM 200 per hour

...

First reaction. Walauweiii...so cheap?

Relax ya ...ini bukan harga menjual diri. I will tell at the end of this entry.
Once upon a time, I was working as a CONCIERGE in a five star hotel .

[ pls pronounce it right !] Kon si arch.

I am like a ginnie in the lamp, who make guest wishes come true.

[pls noted that this is nothing to do with "anu dalam botol" or "ginnie in the bottle"]

Apa kemendanya CONCIERGE itu? A french word with no specific meaning in english. A job and part of services provided in 5 stars hotels.

In hotels, a concierge asists guests with various tasks like making restaurant reservations, arranging for spa services, recommending nightclubs, finding escorts, procurement of tickets to special events and assisting with various travel arrangements and tours of local attractions.


In upscale establishments, a concierge is often expected to "achieve the impossible", dealing with any request a guest may have, no matter how strange, relying on an extensive list of contacts with local merchants and service providers.

I had many unique request from guest.

Sorang mat saleh staying in our hotel nak hantar bunga pada bininya di New York sempena ulangtahun perkahwinannya. So sweettttt !!!

How to make it happen? [ bila dah kena buat so sweet jadi payau hempedu ]

At that time, internet was not an option for me to find answers. Pernah dengar INTERFLORA? Ia adalah rangkaian kedai bunga seluruh dunia. Apa yg ray perlu buat ialah..bukak yellow pages dan cari kedai bunga di KL yang menjadi member INTERFLORA. Seterusnya, contact kedai bunga tersebut dan mereka akan uruskan penghantaran bunga tersebut.

How? Mereka akan menghubungi kedai bunga di New York yg paling hampir dengan alamat yg diberikan. Segala urusan pembayaran boleh dibuat dikedai bunga di KL.

It was considered a very tidious job. The proses nak bayar mcm mana? Obviously I can't take the guest credit card and pass it over to them kan? Or ask the guest to pergi kedai bunga yg dimaksudkan. Masalah selesai kalo ray dapat cash tapi the guest wants to pay melalui kredit card. Few options available...get a credit card imprint with signature, a paid out voucher with signature to get cash frm his room account which will be billed to guest during check out, request the florist to come to the hotel and deal with guest tu sendiri.

Dipendekkan cerita....DONE ! I was given RM200 as tips for a job well done. It takes an hour for me complete the task.

Antara request lain yg pernah ray lalui ialah

1- helicopter ride to see KL by one of the pak arab
[ nak pitam aku dengar request pak arab ni ]

2- sosial escort dengan bajet RM2oo per hour - prefer chinese with long hair below, ada dimple, 25 years old with nice legs
[pengalaman jadi bapak ayam yg tak mungkin dilupakan]

3- mencari sebuah novel jepun yang baru published di Tokyo seminggu yg lepas.
[ berangin perut persis nak terkentut bila diminta mencari buku tersebut]

4- Pakaian pirate untuk 4 org kanak-kanak sempena HOLLOWEEN
[ masa tu kedai costume hanya ada satu je kat KL - ibarat mencari jarum peniti dalam timbunan pasir]

5- Merangka satu rancangan utk distract isteri sementara si laki bermesyuarat.
[ hiburan? tarian seksi HAHAHA ]


dan banyak lagi. SEKSA. I was only 19 with no experience whatsoever. I have to learn very quick, kepala hotak pun kena cepat pikir, perlaksanaan kena tangkas dan kena banyak contact] Sila maklum semua wishes yg ray senaraikan diatas dapat dilaksanakan dengan JAYAnya.

The best part is part tips from guest. I can earned RM200 or more in one day. Paling sikit RM50. It was an experience of a lifetime. Tu belum masuk komisyen car rental, tours dan travel agent. Komisyen citytour setengah hari di KL sorang je RM10. kalau satu bas dah 40 orang...sila kira laa..hahaha. Masa tu city tour costnya RM25 seorang for guest.

Tapi tu semua cerita lama. As promised, I will tell you what is RM200 per hour is all about.

Last week, I was offered utk jadi emcee for an event. I did few work as an emcee but never been paid....event kawan2, my tadika, kolej etc

Caller : I got your no frm your sister JULI. Would you be interested to be an emcee for our event?

Me: [ shocked ]

Yaaa...I was offered RM200 per hour. What I have to do is "open my mouth".

Tak tahu apa nak feel dah. Either rasa bangga, honoured or seram or nak termuntah pun ada. LOL


PS : Next two weeks, ray akan menghadapi kesulitan serta kepayahan utk online. Akan cuba sedaya upaya...huhuhu



12 mulut cakap2 belakang:

tengku_fir21 said...

huhuuhu..wishes no 4 uti paling tak tahan kanak-kanak pulak tue

rizz said...

wahh cmtu lak =)

Blog Anuar Kamaruddin™ said...

19 tahun wokeh! respek r kat ray that time! ;)

NUke_Rude said...

walaweh.

speechless la. mmg hebat la experiences tu.seriously. hebat.

Abir Abhar said...

ray nak buat duit gak!!
haha

[r][a][y] eusouff said...

tengku_fir21..

yup... empat org kanak2 yang berlainan saiz
huhuhu


rizz..
ya camtu la

[r][a][y] eusouff said...

Nuar & Nuke...

It was an experience of a lifetime. Sakit jugak la tapi when u completed the task, u feel good and that sorts of helps you to gain confidence & wanted to do more.

yg penting...berani mencuba dan jangan takut gagal.

Abir...
serlahkan bakatmu...
duit akan datang lepas tu..
hahaha

||| PöJìé PööH ||| said...

wow!!
u was at 19 but capable to do all those (tough) task..
gosh!!
hebat la Ray!!
tp bayangkan la muda2 dah dpat tips byk macam tuh, best kan!

edzlin007 said...

wallaweiii....hebat gak tu.

so, skrg ni kalo ada lg org request jd emcee abg ray akan terima?

wénkt said...

concierge = french word for "penjaga bangunan". direct translation, NDLR.

1/ helicopter. ai pnh arrange helicopter satu couple diraja negeri pantai timur. sewa 3 jam, tapi guna 1 jam. then suprisingly, syarikat heli refund 2 jam baki, then duit tu masuk poket tanpa couple tu tau. btw, brp dpt komisyen sewa heli tu??

2/ kalau dia nk social escort lelaki, i boleh supply, siap ada katalog lagi ye.

3/ couple sama juga request: nk sewa chateau [istana lama] kat france, 2 malam semasa honeymoon. Kosnyer: ehem. very tinggi.

4/ mereka juga request wine tasting. dulu sebut2 wine kekok skit, now wine biasa kot? Lalala

wénkt said...

#oh lupa, yg heli tu nk pusing paris, nk tgk eiffil tower dari udara. hehe

Duke Luce Dell'amore said...

gile kentang r!
nape r dowg leh request benda2 mengarot camtu??hahaha..
naasib baik ray leh wat..