Friday, July 31, 2009

Mulut Masin

...


Never taste la mulut orang ! So wouldn't know lah masin ke tak! Ecehh.

Bukan masin mcm garam yang ray maksudkan. Apa yang dikatakan atau dilafazkan akan menjadi. Wahhh ! menakutkan.



Definately NOT my mom's mouth


Pelik jugak kenapa "MASIN" digunakan dalam simpulan bahasa. Apa kaitan masin dengan apa yg terjadi menjadi kenyataan. Pakar bahasa kalau ada drop sini baca ini blog, sila jelaskan...silerlahh..sila...sila...

Masa kecik dulu masa tengah main2 beskal kat depan rumah, terlanggarlah sebuah pasu. Pasu tu pecah dan habis jahanam pokok bunga dalam pasu tu akibatkan keganasanku menunggang beskal itew. The best part, the pasu dan bunga dalam pasu tu ialah my mom punyer favourite.

As my mom nak menyidai kain, she later found out that her favourite pasu telah pecah. As usual she yell seeking for the truth about the pasu.



Erggg TOLONG LAH xde taste langsung...NOT my pasu either



"Siapa la yang pecahkan pasu ni???"

and u know what I did. Good guess. Yes ! I ignored her. To tell her the truth at that time is 'saje nak cari pasal'.

She asked again politely and look at me as if I know what happen lah. Then, I told her...one stupid tale on how her favourite pasu got broken. She just smile and cleaning up the mess.

While cleaning up, she preech about balasan Allah pada orang yang menipu dan tidak mengaku akan kesalahannya. She said that Allah will punished saper yg buat onar memecahkan pasunya.

Menggangukkan kepala, tanda bersetuju dengan statement my mom followed by helping her to clean up. Masa tu dalam hati...tolong so that kuranglah sikit rasa bersalah dalam hati tu.

She expressed her apreciation and thanking me for helping.

Thinking that I'm getting away frm being accused....ray continue naik beskal as if nothing happen.


Beskal idaman kalbu kelabu taik anjeng

5 minutes later.....kedeganggggggg....

This time bukan langgar pasu but ray langgar kereta and crying out loud sebab kepala berdarah tak henti lepas tersembam jatuh ke permukaan jalan yg berbonggol tak rata kerana tak diturap dengan sempurna.

I yelled "MAKKKKKK !!!" and crying like there's no tomorrow. In a split second my mom appeared like a super mom to the rescue. Redmummy pun kalah u ols. She treated me for shocked and calmed me down. Kena langgar u ols mana tak EMO ...terperanjat la kan.

Cut long story short. I've got few stiches dari stunt yg berlaku tu. Malam masa dinner, ray mendiamkan diri. Tak dela rasa sakit tapi rasa bersalah gila babas to my mom. As she tuck me in for bed...[ wahhh...tak percaya ke??] I confessed.

Tetap drama ya. Dengan nada penyesalan mengaku memecahkan pasu dan menjahanamkan pokok bunga yang my mom siram hari2 for the past one year. She smiled as all that she ever wanted is just for me to confessed my crime.

Masa tu la ray belajar simpulan bahasa "MULUT MASIN". Nasib baik la my mom tak curse me jadi batu lesung kan? Or jadi "peti ais" so that she used me as her kitchen utilities. Masa tu my mom nak sgt memiliki peti ais but we can't afford to have one. But i don't mind to be peti ais if that's really going to tebus my dosa.

As a good son, mintak maaf tak mencukupi....ray bercadang mengikat perut dan menyimpan duit belanja 30sen setiap hari untuk beli peti ais. My sis laughed at me " Tahun bila la mak dapat peti ais tu kalo ko simpan 30sen tuuuhh". Masa tu mana la ray tau nilai wang. Ingatkan cukup...huhuhuhu.

My dad nasik tambah. "Lepas ni kaya la...boleh beli macam2...bukan kata peti ais....tv besar pun boleh beli". Ray sengeh je. Over confident dapat beli peti ais tu. My mom smiled and told me "Insyallah...bulan depan dapat la peti ais tu"



r u blind? sah2 ni bukan peti ais tu..mine was hijau okkk


U know what...bulan berikutnya...menjelmalah peti ais warna ijo [those days hanya kaler ijo je available] kat dapur umah tu. What my mom said come true once again...hahaha. She has been saving money for it...but convince me that I am the one yg bayar for the peti ais tu. She even took my money and secretly keep it in the tabung.

few weeks later, my neighbour got one too. A bigger one. Plus sofa rotan kegilaaan suri rumah masa tu. Berlumba2 nak tunjuk sape hebat. HEBATkah?????

Thinking back la kan...kalo ray mengaku awal2...my mom xkan marah pun! so kenapa la ray menipu ya.


PS : Kunyah garam dalam mulut tak memasinkan mulut korang. Mulut masin ada pada orang yang lebih banyak makan garam pada kita. Get it?

Justify Full

10 mulut cakap2 belakang:

Jiejah said...

Ntry yg sgt2 cute..hehehehe..kesah zmn kecik2 ek..pg2 dah tergelak beso bc posting nih hehehe

*ayu* said...

tapi betul la ray.. apsal nak menipu entah kan? pastu mmg confirm 'dapat' sumthing in return.. haih...

:P

rizz said...

haha kenangan!

zanetti_be said...

betul ray..orang tua2 nie mmg menjadi je mulut diorang kan.agaknya bile kita dah cukup mkn garam baru mulut kita turut sama jadi masin kot.heheehe.
sib baik peti ais je tue, kalo la nak tv plasma mau baper tahun agaknya nak kumpul 30 sen tue,hehehe

Duke Luce Dell'amore said...

yes i got it!

such a sweet story telling!
best baca entry ni..rs cam jim kembali kedunia kanak2 jim blk..

thanks for sharing..(tetiba sayu plak!)

silbi abigail said...

apa tale story yg u dah reka? naper u x minta 10inggit dr mom tuk kasi tau criter yg sbnar, leh beli cikedis byk2..

tengku_fir21 said...

haha
manis rase nyer bila baca

Blog Anuar Kamaruddin™ said...

semua sokong entry ni antara yg terjujur dan termanis *bukan termasin dari ray =D

edzlin007 said...

seronok baca. syurga bawah tapak kaki ibu. slalu aja mulut ibu paling masin.


errm, kenapa ya peti sejuk dulu2 semua ijau je...apsal hijau..

lynd said...

a'ah seronok baca