Friday, July 10, 2009

Masa yg ditunggu telah TIBA

...

Masa ray mula start up yoyooh.com ramai yg tertanya2..Dah setahun pun masih ada yg tertanya-tanya.

apa kemenda tu? eeee untuk apa? dan mcm2 persoalan timbul. Benda yg unik dan tak pernah dibuat org buat mmg la menjadi pertanyaan. Nak tau apa menda...check it out sendiri and figured it out! LOL

Antara projek yoyooh.com ialah menaja penerbitan sebuah dokumentari mengenai blogger [ belum siap lg], menaja projek pelajar jurusan filem UiTM mengadakan tayangan promosi filem, membantu menjayakan program/penerbitan Realiti Online pertama - Survivor Camp bersama DafiFC dan menaja hadiah utk majlis gathering pertama Gerakan Penyokong Akim AF7.

Cakap je pasal blog, semua duk fikir politik. Padehal, banyak lagi isu-isu lain yg ADO. So, caranya utk memperkenalkan what is blogging all about among malaysian youth ni...wujudlah "Yoyooh.com Blogger Awards".




Proses pemilihan sangat teliti. Bukan sesuka hati je main bagi je awards ni ya. Sejak bulan Disember tahun lepas pencalonan dibuka. Pastu diundi oleh umum. Sebanyak 240,000 undi telah masuk memberi rating bagi setiap blog yg masuk pencalonan awal.

Kemudian dipecahkan mengikut kategori oleh panel terpilih.

Dah saring, proses akhir...ialah menyerahkan 700 ahli yoyooh.com memberi rating pulak. Esok keputusan akan diumumkan secara rasmi melalui satu majlis yang bakal diadakan.

Disember08 sampai la bulan Mei09 proses tersebut dijalankan. Bukan satu proses yang mudah ya.

Selain blogger awards ada lagi satu cabaran yang agak best jugak iaitu "The Blog Squad - Yoyooh.com Blog Critics & Challenge" dimana setiap blog yg join akan dikritik dan diberi cabaran mingguan. Selama 8 minggu dorang diuji. Keputusan pula ditentukan oleh juri yang yoyooh dah pilih.

Yoyooh bukan diuruskan oleh syarikat yang besar ya tapi hanya oleh empat orang bloggers yg tak berapa nak popular [ray, megat, syazwan dan wawa ] secara sukarela. Mendapat sokongan dengan 280,000 hits sebulan mcm tak percaya aje. Dah setahun dah ni...kira la sendiri berapa jumlah hitsnya.

People that should be credited ialah golongan bloggers sendiri yang membantu mempromosikan yoyooh.com
Penangan Blogger awards ni sampai menarik perhatian beberapa wartawan dari Kosmo maka terhasilah satu write up for yoyooh.com beberapa bulan yg lepas.

Majlis yang serba sederhana ini adalah hasil kerjasama komuniti itu sendiri dari ahli yang aktif. They are not PAID to do this. Dorang willing to help. Megat, Syazwan, Wawa, Ikha, Ares, Ajami, Nuke, Capeq adalah antara yg telah dan bakal berkerja keras utk majlis ini. Million thanks to u guys !!!

Oh ya! Apa yg pemenang2 dapat nanti ek? Hurmmm
Satu trofi, sijil, cenderamata from DiGi, Astro, Tayangan Unggul [tshirt, cap, pen, pen drive, mini torchlight to name a few] dan CLINIQUE perfume worth more than RM3,500 kesemuanya.

Yang tercalon dapat la sijil pencalonan. Yang datang dapat la juga makan FREE buffet kampung style...hahahaha. Ok la kan daripada NAN ADO kannn?

Berapa orang blogger yg akan datang? hurmmm dalam 100 orang. Selebihnya tetamu jemputan. Total ada la 120 orang. Tak sangka ramai yg nak datang. Sebab buat kat tempat yg kecik so kinda limited. Nak buat tempat yg besar bangat....tak mampu...LOL.

Selebriti yang bakal buat persembahan ialah Diddy & Dafi. Kenapa dorang yg buat persembahan? Ini jawapannya, dua orang ni lahh yg banyak menyokong yoyooh.com. sepanjang setahun ni. Dah bergelar artis tapi tetap memberi sokongan kepada usaha murni kita org ni. Juga dari cyber singer yg juga merupakan JUARA CARI IDOL...Reez. InsyaAllah...pengarah Mamat Khalid, PyanHabib pun datang jugak. Beberapa org femes bloggers seperti Badrul After Six, Sultan Muzzaffar pun datang jugak. Thanks to Abg Bad for getting few sponsors for the winners!!!

Media yg ado...Kosmo dan Astro AWANI..insyaAllah akan buat coverage.

Doakan agar segalanya akan berlangsung dengan baik dan sempurna esok. Yang datang tu...boleh la kita berkenal-kenalan merapatkan sirratulrahim...heheheh

Akan ada lagi ke awards ni tahun depan? jawapannya bergantung kepada sokongan anda semua.



17 mulut cakap2 belakang:

omgpetch said...

pasti havoc esok

[r][a][y] eusouff said...

ya la kan
bayangkan semua blogger berjumpa

apa akan jadi????

omgpetch said...

meletop la restoran nelayan tu kan ;)

[r][a][y] eusouff said...

akan kita rekodkan n tayang kat youtube kut

omgpetch said...

cun la tu. bolehla kita yg tak pg ni dpt update kn haha

Indera said...

wahh..seronoknyerrr!!!

sumpah mesti best kan ray?hehehe

Cik Wanie said...

hope kita dptlah jumpa esk mlm kan,
nak jugak nie interprem......

hik hik hik hik

rizz said...

wahh akhirnya kan..x sabo nk tgok t blog nti hehe

Abir Abhar said...

semoga me dpt dtg
;-(
sob2

Blog Anuar Kamaruddin™ said...

ehem2... ;)

aini nordin said...

omg ray..
rugi nya i xpgi kn..
best2 sume nya..
ingt kn jst gsthrng biasa je..
hope evrythng will ok n lncar...
n cngrtes to all wrga krja yoyooh.com.
hepi to be part of yoyooh fmly..

tengku_fir21 said...

huhuh..best tue mesti gempaqq

Ajami Hashim said...

siap sedia music utk montages by ajami!.. original montages by ikhares! huhuhu!

edzlin007 said...

wahh...nampak cam gempak je ni. tahniah pd yoyooh.com. mmg ari2 wajib baca itu dulu. next year insyaallah lebih popular dan byk sponsor.

I am Karl said...

ray

again, congrats ya!!!

almost sume yg kerja keras dlm yoyooh tu karl kenal n kwn2 karl gk.. kak wawa, capeq, wenkt, megat and of course ray

efforts korang ni mmg hebat

sok abes event tuh, korang leh menjerit happy & tarik nafas lega!

once again, congrats

karl akan trus support yoyooh.com. hope pasni ade mcm2 lagi contest dll

Duke Luce Dell'amore said...

thanks Ray..
i really enjoy that nite! bertambah happy bile menang plak!hikhikhik..
MACEH2!!

naqiubex said...

Yooyoooh? Sounds cool...