Tuesday, July 7, 2009

Crew Life 13 : Supervisor from HELL

...


Perasaan takut makin menebal setiap kali mula bertugas.

"Macam mana la crew dalam flight aku kali ni?" satu persoalan yang pasti timbul bagi setiap anak-anak kapal.

Takut kena marah. Takut gagal menjalankan tugas seperti yang diharapkan. Takut dengan supervisor bertugas yang berkemungkinan berupa seekor singa betina, mencari mangsa. Bahasa mudahnya "Mencari pasal".

Sejak menjadi crew, kita sering disajikan cerita-cerita seram yang menakutkan. Bukan cerita hantu tetapi cerita sesetengah supervisor yang amat garang. Maka nama2 individu tertentu disebut-sebut kebanyakkan crew.

Sebelum melaporkan diri, setiap crew akan melaporkan diri. Every single crew have to sign in the computer system. Bila dah sign in...keluarlah nama-nama crew bertugas. Mata mula melihat dengan teliti nama-nama yang terpapar di skrin.

Bila ternampak satu nama yang dah biasa didengar...perasaan "panik semacam" terasa.

"Alamak !! Shirley Chin!!" "Mati laaaaa" "It's going to be a very LONGGGGG 12 hours flight for sure"

Keadaan jadi serba tak kena. Tetiba berdebar tak tentu pasal.

Lebih teruk bila mula bertentang mata dengan Shirley ni di bilik briefing. Ya Allah...muka Shirley ni macam nak bunuh orang. Tak senyum langsung. Mata yg sangat garang. Atas bawah dia memandang kita. Macam Mak TIRI rupanya.

"Mati laaaa"

"Heyyy...knapa u ni LEMBAB sgt ????" "Dah berapa lama kerja ni???" sambil mencekak pinggang.

" errrr 2 years"

"2 years ????? mcm 2 bulan je....!! harap muka je cantik...keja mcm org BODOH" sambil menjeling

Haaa...gitulah permulaan kesengsaraan kehidupan seorang crew. Malah ada beberapa episod crew masuk toilet utk menangis. Tak tahan bila dicari pasal. Nangis la dalam toilet sepuas hati.


Ada beberapa tips utk handle supervisor from HELL yang maha EVIL ni.

1- Make sure you know well about your job. Biasanya orang yg suka cari pasal akan mula bertanya mcm2 berkaitan kerja. You don't want supervisor from HELL ni to find out yg u tak tahu banyak menda.

"Name me types of CHEESE that we carried onboard"

If your answer is "I don't know" , penyiksaan mental akan berlaku kerana akan banyak lagi soalan akan keluar menyiksa jiwa.

2- Courtesy level yang tinggi.

Tanya la dia nak minum apa. Layan dan bodek2 sikit. Kalau tak buat....akan ada akibatnya.

"Baik sangat you ni kan? Tak reti2 nak offer drinks to your seniors????"

Kalau u kurang ajar...akan lebih senang supervisor from hell ni nak cari pasal. So, relaks je la.

3- Muka kena confident. Jangan mengelabah.

Jangan sesekali tunjukkan yg you lemah. Bila ditegur, just take it +vely. Jangan buat muka ketat kerana ia akan menyeronokkan dia mencarik pasal.

4- Tanamkan dalam kepala hotak yang u bukan bekerja dengan dia selama-lamanya. Soon it's going to be OVER so TELAN je la.

5- Jangan spoilt benda2 lain.

Bila dah fikiran terganggu...don't let it effects other things seperti layanan u pada penumpang etc. Jangan bagi reasons utk dia carik pasal lagi.

Walaupun u ikut semua menda2 diatas, ianya tidak menjanjikan apa2. Ada sesetengah supervisor from hell ni mmg akan cari pasal no matter what. Obviously...it's your FACE yang dia tak suka. Nothing much that you can do about it. Kesiankan dia sebab muka dia tak cantik dan mempunyai HATI yg sangat busuk.

Bila sampai ke destinasi, look for comfort. Tell others yg u percaya utk luahkan perasaan. Tapi hati-hati sebab kita tak tahu...ada kemungkinan cerita kita tu akan sampai balik pada dia. So, hati2 lah kalo nak mengata. Selain mengadu, have fun masa night stops...dan jangan lupa review balik kerja u.....belajar sikit.....

Manalah tau...u might work with the same person on the way back. huhuhu


PS: Dalam airlines ada Carta TOP 10 Supervisor from HELL. Macam-macam nama gelaran diberikan. Macam kes Shirley ni ...dia digelar...Shirley Hanjing.
[bukan nama sebenar ]



9 mulut cakap2 belakang:

||| PöJìé PööH ||| said...

eiiii...
good tips nih..
perit gak jadi crew kan..

rizz said...

ssh gak nk jd cabin crew ni huhuk!

Blog Anuar Kamaruddin™ said...

NEXT PART! :p

Mie said...

wah mencabar gak jadi cabin crew ni ek...tp seronok gak Ray huhuhu klu setakat staff tu ok jer kot...jgn jer klu passenger yg buat hal...mmng hanggin..

edzlin007 said...

tips yg bagus. leh guna tuk kerja lain jg.

nape drg berperangai begitu ek. enjoy seksa org kah

NUke_Rude said...

eleh... padahal dia yg garang! haha..



satu lg entry yg skema drpd mr. ray!

[r][a][y] eusouff said...

pojie & rizz...

perit2 susah2 kalo dah biasa muka jadi tebal dan terbiasa
hahahha

Nuar...
tak sabar ya encik nuar...
ari sabtu ni ray cerita terus la kat nuar...hahaha


Mie...
itu additional pressure namanya
mau meletup dibuatnya

[r][a][y] eusouff said...

edzlin...

yup2
boleh diguna pakai


nuke...
me??? GARANG???

minggu skema la minggu ni
harap maklum

omgpetch said...

dkt tmpt i ray, pun byk hnjing2 puaka taw. mke i ni mmg muke wanted gle when it comes to rmbt. mcm sial! hidup kt kolej rasa tak aman je cisss btol