Friday, June 12, 2009

Realiti disebalik DFC Survivor

...


Apakah realiti disebalik merakamkan program realiti BERANGAN? hehehe.

Idea tercetus kerana nak mencari kelainan. So, why not berkhemah dan sekaligus peserta2nya membintangi program realiti...kan? lantak la org nak kata berangan ke apa ke ...janji best.





Bila idea ni Ray ketengahkan...

Ianya dianggap terlalu ambitious oleh sesetengah pihak. Lebih-lebih lagi dibuat oleh sebuah kelab peminat yg tak tahu apa2 tentang penerbitan.

Kenapa nak susah2 doe? Reti ke buat? Buat simple2 je sudah....!! Jadik ke? Ada pengalaman ke? Nape nak menyusahkan diri?????

At first, I couldn't care less about the final product. I mean the video. What I wanted to do is just to create excitement dan kelainan. Xkesah la hasilnya ...janji boleh tengok. Bila prorgam ni berakhir setelah 3 hari, ia tidak berhenti sampai setakat tu saje....excitement berterusan kerana masih trill menunggu hasil apa yg telah dirakamkan. Cadangannya nak berkumpul semula ala2 reunion dan ditonton bersama hasilnya. Mesti kecoh jadinya. Ya la kan...tak tahu siapa undi siapa, siapa kutuk siapa...hehehe.


What can be more exciting than menjadikan camping ini satu aktiviti realiti ?? Adakan aktiviti berkumpulan, menimbulkan konflik, adakan cabaran ....kononnya untuk tayangan tv. hahahaha. Peranan Dafi pula ialah sebagai pengacara. Dafi tak menyanyi langsung dalam ini gambar...hahaha


Bila ray bgtau Dafi about the concept, he is got excited about it dan bagi green light... next ....ray go into details with ketua projek Ms Lilo utk jadikan menda ni kenyataan. Then, ray mencari bantuan berserta peralatan rakaman. 3 friends volunteer nak tolong. Dorang student perfileman UiTM dan two of them juga merupakan pasangan blogger yang berbicara tentang filem tempatan. They are Ikha, Ares & Anas.




1- Tiada skrip disediakan. Setengah jam sebelum rakaman, ray akan go through dengan Dafi tentang apa yang nak dicakap depan kamera. Rehearse sekali dua dan terussssss rakam. Hahaha!

2- Konflik diadakan secara spontan dan tidak dirancang.

3- Beberapa kali mengubah perancangan hanya kerana keadaan tempat tidak sesuai untuk rakaman.

4- Ketika malam pengadilan, soalan-soalan panas yang ditanya Dafi adalah soalan panas dari team produksi.

5- Pada awalnya nampak mcm tak de konflik, tapi bila kamera mendekati orang tertentu secara berasingan, keluar segala cerita...hahahaha

6- Berjalan membawa bantal dari tapak camp seawal pagi ke HQ urusetia sangat melucukan.

7- Monyet2 hutan menguasai tapak malam pengadilan disebelah pagi. Mereka berpesta menggantikan peserta.

Realitinya, selepas program 3 hari ni....kerja kami tak abis agy. Ada yang sibuk mengedit gambar, menyunting video, menyediakan laporan utk media dan macam2 tugas lagi. Sampai la ni...tak habis-habis lagi...hahaha





Apa pun...tunggu lah hasilnya nanti. Ikha & Ares tengah buat editing...sebagai penerbit dan pengarah realiti program berangan ni...ray sendiri tak sabar nak gelak tengok hasilnya nanti.

picture credit to : Megat

Petang tadi while nak membeli something....

"kak... bagi goreng pisang tu 2 ringgit"

I was smiling [ tersengeh smpai ke telinga teringat kat something ] sampai kakak jual goreng pisang tu naik HERAN.

Can someone give me a slap and wake me up from dreaming. Wake up ray...the happy feeling that ive got lately mcm simply Too Good To Be True....

PS: Lately rasa sensitif tak tentu pasal. Rasa gembira melampau....bertukar jadi....rasa kecik hati je kat seseorang plak. SWING....Rasa nak quit blogging pun ada sikit. Kenapakah ray begitu sensitif lately haaa? haaa? huhuhu.


8 mulut cakap2 belakang:

Abir Abhar said...

ray ni..
kenapa sensitif tiba2?
dtg bulankah?
haha

zanetti_be said...

bab bawak bantal pagi2 tue mmg kelakar.macam bdk2 la pulak kan?

[r][a][y] eusouff said...

Abir...
tah la
huhuhuhu
datang tahun
bukan bulan

Zanetti_be...
yup kelakar
ray n dafi jalan bwk bantal
lalu bersebelahan sekumpulan remaja sedang berkawat
kekekkeek

sakura said...

bawak bantal yg malam last tu ke?? hehe..
dafi comel sgt time tuuu!!

ray pun bawak bantal kan?? XD

[r][a][y] eusouff said...

sakura...
bawak jugak
hehehehe

edzlin007 said...

erk! haha yg part bantal tu dimasukkan skali ke nanti.

cpq said...

teringt sumthing??
aiyooo....

rizz said...

ee sonok la plak survivor cenggini