Monday, June 29, 2009

Memori naik bas

...


When is the last time korang naik bas awam?I can't remember bila la. But there are few stories that I would like to share with u guys. It was a long-long time ago. When I was a kid, bas adalah pengangkutan utama. My family xde keta sbb tak berkemampuan.

I was 10 years old. Ada satu pasar malam hebat yang terletak few KMs away from home. Nak pergi kesana, kena naik bas. A good friend of mine invited me to temankan dia utk ke pasar malam tu. Mak dia mengarahkan dia membeli buah mata kucing.

Lepas membeli, kt org pun tunggu la the next bus utk balik. Tapi bas penuh. Nak tak nak terpaksa naik la jugak. Bila dah nak sampai, tekan loceng dan bersedia utk turun.

Masa nak turun, my friend ni....telah menjatuhkan bag plastik yang penuh dengan buah mata kucing ke lantai bas. Habis berterabur semua buah mata kucing tu. Imagine la how to kutip semua buah2 tu dalam keadaan bas yang sarat dengan penumpang.

Kegigihan my friend mengutip bersebab. Dia sangat takut mak dia marah. Balik tanpa buah mata kucing akan mengakibatkan severe punishment. Imagine the trauma yang dia lalui the minute buah mata kucing pertama mencecah lantai bas tu.

Niat nak mengutip buah tersebut tak kesampaian. Korang tau la kenapa kan? mcm mana nak kutip dalam keadaan bas penuh sesak. Takkan la bas nak berhenti semata-mata nak tunggu buah mata kucing habis dikutip kan?


Ray yg so called FRIEND didn't help. I was too MALU to help. On the way balik [tanpa buah mata kucing] muka my friend dah CUAK tahap 3 dah. Sebab takut, he followed me balik ke rumah. Ray pun cerita la kat aruah mak dan she offered some RM utk gantikan buah mata kucing tu. Dengan duit yg ado, ktorg pun sekali lagi ke pasar malam tersebut. Bayangkan la mcm mana dia menjaga buah mata kucing tu on the way balik.

My aruah mak save the day. My friend still kena marah dengan mak dia sebab amik masa yg lama utk beli buah mata kucing. A week later, he confessed to his mother and told her the truth.

NEXT...Imagine pulak.... being excited to pg town tgk wayang. Dressed up bagai nak rak. The best la kiranya. Masa naik bas tu...I realised that ada sorang lagi mamat have THE EXACT SAME tshirt like mine. Aiyoooo!!

All seats are taken and the ONLY seat available is next to this GUY. Apa yang korang rasa ray buat?

A- Turun dari bas dengan segera
B- Duduk je sebelah dia dan tebalkan muka
C- Berdiri kat depan dan buat BODO
D- Menangis teresak-esak
E- Maki budak tu


Dibawah ni plak kesah lawak yg pernah ray dengar dan ray tulis semula untuk bacaan. Some of you might have heard it. CAUTION ya. Might not appropriate for younger readers...hehehe

Suatu masa dahulu , sebuah bas kilang yang memuatkan pekerja wanita sahaja sedang menuju kilang kayu yang terletak jauh dari kawasan kampung. Dalam perjalanan tu..mereka terpaksa melalui kebun getah yang sangat luas..

Nak di jadikan cerita..ada seorang mamat kat tepi jalan menahan bas tersebut..nak mintak tumpang..jadi bas tu pun berhenti la... Tetiba..lebih kurang 6 orang perompak keluar nak merompak bas tersebut..

Sorang perompak berkata..
" Keluarkan dan bagi semua barang kemas yang korang ada..!!Cepat..!!"

Sorang pekerja kilang tu membalas..
" ..tapi..kami tak bawak barang kemas kalau gi keja..duit pun sikit je.."

Perompak berfikir seketika..
"Ha..gini la..sebab korang takder barang kemas & duit..kami rogol korang SEMUA..ahahhaa.."

Pekerja kilang yang muda berkata..
" Alalaa...takkan la makcik yang kat belakang tu nak rogol jugak..tak kesian ker.."

Tetiba..makcik tu berdiri..
" Weh..ko nie..tak paham ker..kalau dia cakap SEMUA..SEMUA la.."

Lawak sengal ni mengingatkan ray pada kisah kawan perempuan yang plus size [berbadan besar]. Way back in 1994. We took a bus to town. Masa dalam bas, naik seorang lelaki yang sangat hensem. She was all over him dan tak berkelip matanya melihat ketampanan lelaki tu. She even menelan air liurnya sambil memerhatikan lelaki itew.

Sangat obvious and kawan-kawan lain dah mula tersenyum.

"Wahhh...Ina...! Suka la tu !" sakat kawan-kawan terkejut melihat reaksi Ina.

Tetiba Ina ni mengamuk dan keluarlah statement

"Korang ingat pompuan gemuk mcm aku takde NAFSU ke haaaaaaaa!!!"

Semua terus terdiam...terkejut dengan statementnya. Perjalanan 20 min seterusnya menjadi sunyi sepi.

PS: Kakak jual kueh tak meniaga hari ni.



9 mulut cakap2 belakang:

Indera said...

lawak seh ray citer u nih!,hahaha.
Nak tengok lagi besh bila budak2 pompuan control ayu bagai, berebut naik bas. seyesh takut dowh! ganas depa nih!seyesh!

Blog Anuar Kamaruddin™ said...

motif meow obesiti? :p

rizz said...

leteh naik bas blk jb around 5hours haha pnas punggung ekeke

teruterubuzu said...

yaa..
kadang syoknya naik bus, sebab ada orang bawak kita,dikenakan pulak dia pasang stesen radio yang best.. ..kadang2 nak marah jugak ngan driver bas..bawak bas macam ada raksasa kejar dari belakang..laju..kesian kepada mereka2 yang berdiri sampai..nak jatuh..tapi itu semua kenangan yang tidak dilupakan

p/s : kat mana yek kedai kakak yang beli kuih tu..

teruterubuzu said...

yaa..
kadang syoknya naik bus, sebab ada orang bawak kita,dikenakan pulak dia pasang stesen radio yang best.. ..kadang2 nak marah jugak ngan driver bas..bawak bas macam ada raksasa kejar dari belakang..laju..kesian kepada mereka2 yang berdiri sampai..nak jatuh..tapi itu semua kenangan yang tidak dilupakan

p/s : kat mana yek kedai kakak yang beli kuih tu..

edzlin007 said...

haha. memang sengal.


kesian kawan ray masa kecil itu.

Jawapan: C

saya baru skrg slalu naik bas bila study d shah alam. sblm ni tak penah naik bas awam, bas pelancong je penah, tu pun leh bilang dgn jari.

omgpetch said...

hahaha. walaupun makcik tua, pun tetap nk jugak kan. haha kelasss

silbi abigail said...

tang makcik tu yg x leh tahan...
lama menjanda kot...hahahaha..

Abir Abhar said...

ray dah pandai buat lawak!
haha..
thanks sebab buat me gelak2..