Monday, June 1, 2009

Memakir Kenderaan



Masa mula2 ray dapat lesen memandu dulu...benda yg paling ray tak suka ialah bila part nak cari parking. Sampai sekarang pun masih rasa mcm tu lagi...cuma dah terbiasa so x la rasa terganggu sgt lagi.




Can someone tell me, how to park mcm gambar kat atas ni? Kalau ada skill mcm driver lori ni...rasanya xde masalah nak parking kat mana2 pun kan? huhuhu.

To be honest, I don't mind walking. Park jauh sikit dan jalan kaki . Tapi some people, ada kemalasan sikit dan xnak park jauh2. So, they wait...mengakibatkan kesesakkan lalulintas...dan yang lebih kurang ajar...double parking. Selamba je...pastu terkial2 datang bila kita horn.

Pengalaman paling teruk mencari parking ialah masa kat Kuantan. Karnival Jom Heboh...Ada la satu jam berpusing2 cari parking. Masa tu Dafi ada dalam kereta untuk ke booth KRU buat appearance. Nasib baik la bukan Ray yang drive masa tu...kereta dipandu oleh AC pengurus KRU. Sebab AC ni dah biasa, so dia cool jer.

Yang jadi rekod mencari parking ialah berpusing2 hampir dua jam kat parking lot di Midvalley. Dah la lambat, cari parking xdapat2. Fuhhhhh!! Tarik nafas je la keja ray, menahan sabar. 2 jam tu...


Haaa.. rasa2 mcm mana nak keluar ni? Kalo dah depan belakang rapat mcm ni? Dah la nak cepat...tetiba je keadaannya mcm ni.

Tu la dia...part tekanan perasaan dalam bab2 memakir kenderaan ni. Belum cerita pasal sikap pemandu dijalan raya lagi ni. huhuhu

Yang parking kat parking lot besar2 plak, akan menghadapi masalah mencari semula kereta. Lupa kat mana. Bila tengok wayang lewat malam especially...pintu sana tutup...sini tutup...so dah kena ikut pintu lain...lagi la sesat menyesatkan. Ada yang bagi tips...take note warna dan no kat tiang...kalo susah nak ingat snap gambar kat kamera fon tu.

Adakah tips2 yang korang nak share ngn ray dalam bab2 memakir kenderaan ni?


12 mulut cakap2 belakang:

joegrimjow said...

gambo ke2 tu undo je blakang
xde kete kot

Blog Anuar Kamaruddin™ said...

btul2...kene snappy2 gmbr kat carpark kalu tak hengat...ujung2 upload dlm blog, timbul satu entry baru...muahahaha! ;D

zanetti_be said...

amat benci side parking..hahhaa
senang nak mencari parking ialah dengan pertolongan kawan yang terlebih dahulu kuar dan reserve kan tempat parking utk kite.

paling benci jika duk tunggu kete lain kuar dan tetiba ada plak kete lain yang selamba masuk parking yang kita tunggu tue

Farazila said...

pengalaman lilo pasal memakir kenderaan ialah selalu lupa kat mana lilo parkir...kekadang tu kene minta pertolongan pak guard cr kan kereta lilo..hihihihi...selalunya kat midvalley lah...

tapi yang penting kereta lilo belum pernah kena tunda disebabkan parkir di bahu jalan...hihihiihi

rizz said...

ssh kan ray nk park2 kete tu.hurm rizz pon fail park keta ..geram klau dorg park double..ssh nk kua.huhuk

NUke_Rude said...

hahah... ni mcm extended version utk my entry je. huhuhu.. well.. aku ade prob ngan paking lurus.. sure senget. tapi kalo side parking tu elok je lurus.. huhu

nway.. kalo kta paking rapat2 ngan kete ko.. ko calarkan je kat kete tu.. tulis "I love You" ke hape.. kita kena la berkias skit kan? haha

Mr NAEmnzr said...

cara2nya:
1.parking jauh2 dr pintu masuk[kalo rasa nk buat senaman jln kaki la...].
2.mcm ray ckp,igt nmbr pada tiang,tp kita mmg kdg2 ala2 terkeliru dgn lokasi tiang tu..haha..
3.kalao ada kawan,suruh dia igt skali,ada sesetenagh tu...tau naik keta ja...nk igt parking,malsz.

aini nordin said...

hahaha tgok pic yg no 2 tu tringat kat...
ermm MR BEAN. dia kn ska park kete ssuka hati..
but for me park kete la plng snang n plng me ska.
biasa kalo ad yg bru blaja drve dure kantol park kete..

edzlin007 said...

ahaha...hmm, no idea camne nak cari kereta, saya sendiri take note no tiang, level. kekadang kena jalan kaki jauh tuk ke kereta bila nak balik, sbb penah guna lift, tp tak jumpa lak keta tu.

[r][a][y] eusouff said...

joegrimjow...
yezza...xde keta ke? huhuh

Nuar...
segala yg dibuat berpotensi utk diblogkan. tak gitu?


Zanetti_be...
sama la kita
amat membenci side parking
huhuhu

[r][a][y] eusouff said...

lilo...
perli ke? part keta kena tunda tuh ? Cehh !!


rizz...
yup parking double tu..
kena bunyi horn pastu semua org pandang mcm aku ni la yg salah plak
huhuhu



nuke...
calar ek? harus la aku ukir ukiran batek kan? hahaha

[r][a][y] eusouff said...

NAEmzr...
betul3x
tapi kekadang kawan pun xleh harap
lagi confius ada la
kekekek


aini...
mr beann al pulokk

edzlin...
sesat juga ker?
meh la kita amik tips yg ado ni...