Thursday, June 18, 2009

Cruel to Anjing

...


Seekor anjing tiba-tiba muncul di hadapan rumah Ray. Kat kawasan luar apartments/padang. My apartments actually facing sebuah padang bola. I can actually see it from my bedroom window. Yang peliknya anjing itu tidak beranjak dan stay kat situ saje. Dah masuk dua hari dah.



Kehadiran anjing ni menarik perhatian kanak-kanak. Ni reaksi mereka.

"eeeee...anjing....larikkkk"

"Anis...jangan dekat la...haram nanti kena samak ngn daun"

"samak ngn tanah la...daun plak...bodo la kau ni"

Ps : samak dengan air tanah dek bukan tanah...sekolah mana ko belajar ni?

Ada juga yang menyalak bila tengok anjing. ....bersungguh-sungguh budak tu menyalak. Kurang pasti dgn motif budak tu bila menyalak. Yang kelakarnya anjing itu pun menjadi heran.

"Weiiii..jangan dekat la...ko tak tengok kat tv ke...mcm2 penyakit la anjing ni bawak"



Reaksi kasar yang lain ialah membaling batu, menabur pasir, menyimbah air, menendang bola ke arah anjing tersebut.

Ada juga sorang kanak-kanak yang memerhati sambil berkata

"Heyyy...jangan laaaa... anjing tu pun makhluk Allah jugak...tak baik". Sorang dari berpuluh2 budak yg berkumpul tu.

Ada juga seorang kanak-kanak india meletakkan seberkas air utk anjing tersebut minum. Kenapa tak kanak-kanak melayu islam yang berbuat demikian?

banyak kanak-kanak melayu...lebih suka membaling benda dan menyakiti anjing tersebut dari merasa simpati.

Anjing tu kalau boleh bercakap dah lama mencarut kut dengan layanan manusia di sekelilingnya.



Manalah agaknya perasaan simpati kanak-kanak ni pada binatang? lepas membaling dan kena...dan anjing tu berbunyi kesakitan...mereka boleh gelak...tapi ray rasa...bukan kanak2 je...yg dewasa pun sama.

boleh ada perasaan bangga pulak kerana menyakitkan anjing tersebut. Dengan angkuhnya menceritakan apa yg berlaku pada rakan lain yg baru dtg.

"tadi aku baling batu...toinggggg kena kepala anjing tu...pastu dia berbunyi sakit....hahahahaha"

Yang peliknya...anjing tersebut tidak berganjak pun dari tempatnya.


Pagi tadi Ray dah bersuara dah. Menjerit dari tingkap bilik .. to leave the dog alone. kejap je la pastu datang budak lain pulak kacau lagi. Tak larat ray nak menjerit je keja.

Apakah yang ray boleh lakukan? Any ideas?

Nak juga ray tahu reaksi korang tentang apa yg ray tulis dan perasaan korang terhadap anjing.
I've been abroad, they don't treat dogs like that. Ramai juga takut pada anjing tapi tidak sampai membaling binatang tersebut seolah-olah merasa benci. Yang membenci anjing ni kebanyakkannya melayu...kenapa?

Kenapa kita benci sangat kat anjing???


PS: And we called ourselves Caring society ....?? Shame..shame...shame...






20 mulut cakap2 belakang:

rizz said...

complicated la ray.hermm coz rizz mmg xsuke anjing..sorry sgt2 sbb mende tu kejar me mse blik kerja last2 month kot..huu sgt takot.blari mcm nk gile gak la sbb takut kna gigit..dorg ckp jgn lari sbb mende tu ingt kite nk main2 ngn die..hermm tp klau anjing yg x follow me mmg rizz x kisah sgt pon sian gak bce n3 anjing yg ray cte ni.terok la bdk2 tuu....... sigh*

edzlin007 said...

Ya Allah sedihnya bila saya baca. kenapa begini, anjing tu tak mengganggu orang pun, lain la kalau ia memang ganas. area rumah saya, byk anjing terbiar tapi kami yang Islam mahupun org lain tak ganggu, bila ada yang garang suka kejar, telefon majlis perbandaran, mereka datang tangkap. tapi kalau tak mengganggu, ia dibiarkan sebab area tu byk pencuri, so memang penah membantu.

abg ray cuba lapor pd SPCA?

zanetti_be said...

sokong edzlin.sekalipun anjing tp tetap makhluk Allah dan selagi dia tidak mengganggu manusia kenapa kita perlu mengganggu anjing itu kan?
tp bile dikaji mmg agak kecewa dengan budak-budak yang baru setahun jagung tapi dah ada bakat menyeksa binatang dan berperlakuan kejam.

sipuri said...

Kalau saya, saya akan turun marah budak-budak tu. Kalau ada mak bapak diorang, lagi saya rajin nak turun. Tapi, ntahlah, budak-budak sekarang bukan kurang ajar tapi terlebih ajar. Mmmm.. itu kalau sayalah.

[r][a][y] eusouff said...

Rizz...
faham la ray kalo binatang tu ganas dan mula mengejar..ray sendiri akan lari...hahaha
kita kan manusia ada akal..lgpun akal itu lah yg membezakan kita ngn binatang..


edzlin...

ray dah laporkan SPCA
kalo dog tu ada lagi kat situ
i will call again

grEEnAdy said...

Omg.. kesiannya anjing tu.. if at my area, melayu or not, they just ignore je.. Anjing xkan kacau kalo kita x kacau.. betol x? kalo dah ganas tu xpe la jugak.. lebih baik jgn dekat.. tp apakah dosa anjing tu smpai dorang buat mcm tu..

[r][a][y] eusouff said...

zanetti_be

tu la pasal bro
baling batu besar tu bro
kena kat kepala
kesian kat anjing tu
tapi anjing tu tak lari pulak..

as mentioned nama je ada akal tapi tak gunakan.


Sipuri...
yup...ray turun bawah tadi marah semua
siap ugut lagi
kalo dorang baling lagi..akan diambil gambar hantar kat polis..hahaha

[r][a][y] eusouff said...

greenAdy...

tah la..tak tau nak cakap
padehal anjing tu duk situ
x kacau saper2 pun

but ptg tadi ray managed cakap ngn seorang uncle berbangsa india dan dia bawak anjing tu ke kawasan lain. Naseb baik ada uncle tue.

Ares Bahar said...

Kenapalah anjing itu ada kat situ?

[r][a][y] eusouff said...

Ares...
tu la yg mengherankan ray jugak
elok jer duk kat situ

kena baling, kena simbah air
still x beranjak

FARA_FONZS said...

huhu..den xtau ler nak ckp cmner..huhu..tapi kan..en3 ray kali nie mmg best ar..menyayangi makhluk Tuhan..huhu..tapi den nak comment sket..anjing tuh..den tgk dia baik jer..tapi kalo da 2 hari..den rasa anjing tuh sesat la..ray tahu ker tuh anjing saper???

[r][a][y] eusouff said...

cik fara fonzs..

ray mmg sgt penyanyang orang nye

tgk kisah anak gajah sesat dan mati terbiar kat astro bley menitis air mata.

tak tahu siapa punya anjing itu.

Blog Anuar Kamaruddin™ said...

ray kol lah yg tgkp2 anjeng tu, cam lam tv tuh...masuk dlm lori pastu htr tmpt rumah2 anjeng...ngee

NUke_Rude said...

aku nak komen ape ek?

biasa la.
cermin balik diri sendiri la kan?
jgn nk salahkan budak2 tu sgt.
sape gak yg ajar dorg suh benci kat anjing tu?
sape gak yg ajar dorg lari kalo nampak anjing?
and sapa yg ajar dorg baling2 anjing?


mak bapak?
abang kakak?
cikgu skolah rendah?
cikgu sekolah agama?










kan?

[r][a][y] eusouff said...

Nuar...
dah kol dah
hehehe
tapi ada indian uncle tu
dh bawak dog tu away


nuke...

tambah lagi satu
rakan sebaya..
x gitu mr presiden...

heheheh

tengku_fir21 said...

huhuh..
pendidikan sivil perlu diperbaiki

Fara A. said...

omggg ksian nye anjing tu! hmmm asl dah dua hari duduk kat situ? mkan apa je anjing tu??

ishhh i know, mostly malay mmg mcm xskee anjing, hnestly, mmg faraa takut skit ngn anjing, bt kalauu anjing tu tade kacau, faraa tk takut. fara tkut kat anjing yg kdg2 if die ganas ke apaa, mmg takkan dkt, tp tgk dlm gmbaa, anjing ni jnis baik je.

bt for me, xperlu laa nk smpai bling batu laa, baling pasir, tendang bola la apaa la, takde hati perut lgsung! ishhhh!

Virgonz said...

OMG gosh.... how come they can treated the dos like that...?

addoooiiinahh..

im speechless dude...

gerenti that dog yg scared ngan peoples yg kerumun dia tu pasal dok kat corner2...

anyway thanks ray cos buka entry camni... and ramai gak yg prihatin terhadap binatang nih....

Abir Abhar said...

comelnya anjing tuh..

honestly, mmg takut anjing..
sbb ade bad experience dgn anjing dulu..
penah kena kejar..
but, xde la nak balas dendam smpai baling anjing tuh dgn batu..

kalau anjing tu tak kacau kita, why kita nak kacau dia?
dia kan tetap ciptaan Allah gak..

Mr NAEmnzr said...

ray
in my pov,masyarakat kita,terutamanya yg melayu,terasa takut sgt dgn anjing!!!mungkin mmg dh di didik kot "bila nmpak anjing jgn pegang" etc.
yg sebenarnya,anjing tu mmg x bersalh!!
jgn kacau dia.
dan apa salah kalo nk kena samak?
xsalhkan?!
moral of the story:
1.x salh kalo terpegang anjing.
2.x salah nk tolong anjing tu kalo dia kesusahan.
3.if dh terpegang/terpaksa pegang,samaklah utk tujuan sucikan dr najis.itu sahaja.

xpa,mungkin tugas masyarakt kt luar sana nk mendidik bnda2 mcm ni.