Monday, June 1, 2009

Casual Or Over do it?



Here is one tip yg ray rasakan useful.

Tip ni apply pada casual wear sahaja. Bukan utk show pentas, bukan utk red carpet appearance korang. Casual bermaksud, santai. Nak pegi hang around, membeli belah dan berdating.

When you wear something casual, jangan la over. Katakan la you nak pakai seluar jeans mcm ni.



Seluar jeans ni je dah ranggi, so tak payah nak pakai baju yang ranggi jugak. Cukup la dengan shirt yang simple.



Kalau kat Malaysia, kes nya akan jadi mcm ni...pakai seluar jeans ranggi + shirt ranggi yang poket banyak + vest ranggi + topi ranggi + tah pape la lagi yang bagi sarat mata memandang. Kalau boleh lagi sarat lagi bagus. Semua nak ranggi. Seluar dalam tu kalo visible pun ranggi jugak.
NO !



When you wear something, make a fashion statement. Cukup untuk feature SATU atau DUA [ one or two part ] of what you are wearing. Contohnya untuk perempuan, wear tight jeans biasa, shirt putih biasa and add ONE or TWO fashion statement seperti belt merah yang malatop and sun glasses. Or handbag Or kasut. Itu sudah memadai. Sebatu orang dah nampak belt you yg cantik tu.

Lihat gambar paling kanan David Beckham. Simple jer... kan? Bayangkan sekarang kalo dia tambah vest petak2, tambah topi kilat2, rantai besar...tak ke sarat namanya.


Tak payah nak lengkap satu badan dengan benda yang ranggi. Nampak sarat. Dah bukan casual lagi namanya. Tak kena.


Ada yang mungkin tak bersetuju dengan apa yg ray tulis ni tapi it's a fact. I am not an expert but sane enough to understand yang mana satu OVER DO IT. Take pre caution, ask youself nak pakai ke mana, buat apa dan untuk apa? Remember ya...It's supposed to be santai aka casual !



Ladies, tengok gambar kat atas. Tengok sorang-sorang. Sangat simple. Setiap sorang ada 1-2 yg dorang featurekan. It's either belt, sunglasses, shoes or handbags.

Apa pun terpulang la ya. Orang ketawa dibelakang kita...kita tak tau. Bukan semua kawan kita jenis yang nak habaq kat kita bila apa yang kita pakai over atau xkena. Mungkin dorang tak nak kecikkan hati kita. So in that case, SMI....SENDIRI MAU INGAT

Cuba la tips yang ray bgtau ni. Apa yang kita pakai penting kerana ianya mencerminkan imej kita. Jangan terlalu excited nak berfesyen sampai lupa plak.

Readers, any objection? Or any questions?

PS : ray pernah nampak sorang minah dengan skirt yang rambu ramba, baju belah2, kasut boot, bertopi jalan2 kat Mid Valley. Yup ! orang pandang. Berjaya menarik perhatian. Tapi reaksinya...

OMG !! OVER..... bukannya OMG !! lawanya dia pakai.

Yang kelakarnya ditangan bawak plastik JUSCO...baru shopping pakaian dalam agaknya...huhuhu.



8 mulut cakap2 belakang:

NUke_Rude said...

yea. kadang2 pun aku heran knapa ade yang suka berfashion sarat2 nih. Huhu, nice tips! good for guys n women.

Indera said...

halo ray!.nice tip. ye mang ada org yg overdo ngan pakaian especially yg casual.ntah hape2 kdg2.ingat lawo lah tuh:-)

zanetti_be said...

simple but casual and smart mcm pakai suar jeans biase n t-shirt putih yang takde tulisan gila2 n besar just kosong n satu dua tulisan je (jenama ke?)Bleh tak?

[r][a][y] eusouff said...

Nuke...
aku pun heran
terpikir jgak motif dorang pakai sarat2 ni..hehehe


Indera...
sape la agaknya yg dorang tiru tu kan?


zanneti_be...
jangan lupa add on dengan one or two items mcm sun glasses or belt or kasut yang gempaxx..hehhe

Blog Anuar Kamaruddin™ said...

agree with 'make a fashion statement' tuh... ;D

rizz said...

hehe suke bce pndapat ray ni..leh la rizz wat improovement.gtew!

edzlin007 said...

arr err...tak dapat bayangkan perempuan tu. pening.hehe, nice tips.

[r][a][y] eusouff said...

Nuar...
agree? bagus2...hehehe

rizz...
ray tahu rizz ni suka berfesyen and pakai lawa2 kan?


edzlin...
bayangkan jugak...tak kira
kekekek