Tuesday, May 12, 2009

She said...I said. Period

An old friend of mine called me recently. Menceritakan masalah peribody.

Ok..hold on. Bukan nak kepoh psal hal org or xrespect hal peribadi org. Sekadar berkongsi pengalaman. Lagi pun ...no name mentioned. Furthermore dpt kebenaran lisan dah dari tuan punya masalah.



obviously u need a mirror to solve these problem


Weird thing is my closest friends always ask for my help kalo ada masalah. I am not the type yang cakap "Sabar lah ya...itu dugaan...". I would like to tell them the truth. Bila masalah dilontarkan, I will ask "U want to know the truth or something that you want to hear?"Oleh sebab itu, jenis2 kawan yang menceritakan masalah ialah dari kategori yang dah tersepit dan comfort advice is not something that they are looking for.

So Tini [ bukan nama sebenar] menceritakan masalahnya.

"Ray...aku pening la" kata Tini

"May i suggest panadol actifast....cepat elok doe" I said.

"%^*%* kan! Ini bukan pening yg perlukan panadol laaa" she said

"Okkkkkkkk...sila luahkan" I said

"My hubby offlate...balik umah skrg ni always marah2 and masam je muka. Aku masak xmakan. Aku tanya kenapa...HARAMMM nak jawab....semua aku buat serba xkena....tapi bila kawan dia call...........terus je berubah mood tu...siap gelak2.....abis fon call....buat muka taik balik...dah lama dah hubby aku mcm ni....ni la yg aku pening bila fikirkan ni!!!" luahan Tini

"huhuhu...first sekali...look yurself in the mirror" I said

"WEIIII!!! [marah] apakejadah aku nak tgk kat cermin lak ni" she said.



the real Camelia


"Aiyooo! seriously i don't know why your husband react that way...so nak cari sources nyer...we have to dig deeper...bukannya apa...tgk cermin supaya ko tau mcm mana keadaan rupa ko bila hubby ko balik...muka ko bukannya mcm Camelia...." I said.

"Huikkk carut aku laaaa" she said.

"ya la...kalau muka ko mcm Camelia...aku akan cakap - Awak tak perlukan..saiiiiiya [sambil campak berus blusher] wajah awak dah cantekkkk!!" I said.



google2...dapat camelia yg ni...LOL


Both of us laughed.

"Pastikan ko look good when u r at home...part masak tu...cuba ko rasa...sedap ke x? Kalo ko sendiri xlalu nak hadap..paham2 je la...by the way...ko masak apa?" I said.

"Alaaa masak biasa2 jer...ayam masak kicap..hihihi" she said.

"Erghhh..ayam masak kicap??? lapar plak aku...ermmm .ko ni...dah 5tahun kawin...mesti ko tau apa masakan yg dia suko...buat la something special...special ke ayam masak kicap ko tu? SODAP ko?" I said.

"Okkkkk I get it !!...tapi kalo dia tetap mcm tu...camner?" she said.

"Ko ada buat salah kut....pujuk2 la hubby ko tu...korek2 sikit!!" I said.

"Ok...kalo still mcm tu...camner...risau laaaa" she said.

"You already tried to find solutions..... you already done your level best to selesaikan masalah......kalo dia stil mcm tu...maknanyer mental atau period la hubby ko tu...!!...LOL...worried when you do something about it and worried when not doing anything...lain rasanya" I said.

"Hurmmm..betul jugak tu" she said.

"Fill up masa ko tu dengan benda2 lain...go out and have fun with your friends utk ilangkan sikit stress ko tu...at the same time work on your problem and jangan lupa sembahyang doa2 lembutkan hati hubby ko tu" I said.





Ecehhhh..mcm la terror beno aku menyelesaikan masalah. Bila ray sendiri ada masalah...gelabah semacam...pastu muka mcm jual kueh xlaku.....xpulak terror nak handle. Quite common la...bila kita dilanda masalah, we can't think straight...so let it out or share with our closest friends. But choose la jugak siapa yg u nak luahkan...kalo ko tu jenis sentimental...cepat meroyan...tak ke nak bunuh diri bila experience n dengar cara ray consult ni...LOL

If you the type yg nak luahkan rasa je, cari la friends yg sudi nak dengar...but if u want results or tamparan dimuka tu utk wake up call....cari lerr org yg mcm ray. As for me, ray idokkk le...consult semua orang mcm tu...heheheh...tgk orang la jugakkk kan...kalo dah datang menangis xkan nak buat mcm tu...huhuhuhu. lagi satu...try buat analisa tentang diri sendiri sebelum mula nak carik salah orang lain. Tanpa kita sedari mungkin masalah itu datang dari kita sendiri. So cermin2 la diri selalu. Kalo rumah xdek cermin...pinjam cermin kawan yg sedia pinjamkan.

Tak pun tulis kat blog ke apa ke...hehehe...itu pun satu bentuk terapi.

Oh ya...Tini and hubby now dah ok...about a week jugak la...baru ok...either she managed to handle it problem in hand or period hubby dia dah over. I don't know...I don't usually kepoh chi...and buat post mortem tentang masalah orang...[sambil tgk cermin]

PS : Ray ada masalah ni haaaaa...sape nak TULUN?

PS2 : Blogger nukerude wrote something about me and this blog in his personal blog. Kembang nieh kena puji...LOL. Thanks bro...compliments and support adalah apa yang kita perlukan sebagai blogger. It helps.

PS3 : Ada yang tertanya2...kenapa xbuat entry pasal mother's day...ada yg curious nak tahu how i cherish the moment with my mom. Klik kat sini to find out more.

11 mulut cakap2 belakang:

Indera said...

love ur n3!. yes totally agreed wif u.masalah org cepat kita setelkan, maslah sendiri...

ehehe:-)

[r][a][y] eusouff said...

tu la pasal kan?
heheheh
thnks indera...

masalah ray skrg xleh tido
camno tu?

Indera said...

sonang jer.
pena tgk mr bean kira kambing?
try la apply!
bahahahaha..

p/s--)x dapat tido jugak.adoyai..
gara2 penangan exam:-)

[r][a][y] eusouff said...

kira kambing???
umang aiii
mano plak nak carik gambar kambing malam2 ni ha..
kekekeke

Anonymous said...

cbe buat music therapy..
lagu2 yg slow..
ne tau it works ke nnti..
huhu

rizz said...

heh ok r tu ray share pendapat ngn die.mne taw leh ringankan bebn kann hahaa

waty said...

salam ray...lama dah tak komen dalam aper...cakap pasal luahan atau dilema nie...waty rasa ray dah sedia maklumkan 'peperangan' dan permasalahan yang berlaku pada waty....kalau nak di ungkai memang banyak dan panjang berjela-jela...tapi waty lebih suka mengambil langkah...telan jew racun itew...

honestly waty sedey bila baca entry pasal arwah bonda ray...eee..tak tahu rupanya ray pernah mengalami satu kehilangan yang Maha hebat. Kuatnya semangat ray bila kehilangan satu-satunya insan yang kita perlukan dikala kita menghadapi masalah.

it's true...hargai tatkala mereka masih bernyawa.......

and ray...
thanks for being a wonderful friend and 'advisor'...hehehe...tip u memang berkesan.......take care

edzlin007 said...

saya kalo takleh tido dgr lagu opera, terus ngantuk. tak pasti ini berkesan pd org lain ke.

hmm, saya dpt belajar sesuatu dari entry ini

NUke_Rude said...

yeah ray!

agreed! salunya kalo mslh org lain, byk je idea kita dtg n senang je kta bg opinion kat org..

but when it comes to ourselves, mcm nak mati ngadap problem tu.. huhuhu

tapi.. ko x rasa ke itu salah satu keajaiban tuhan?

Org lain prob = jumpa kwn n ask 4 their opinions...

Diri sendri prob = ?

Senang je, jumpa kwn n ask 4 their opinions too..


(jgn lupa tuhan gak ea!)



PS2: (i told u not to say thanx ray! just blanja neslo ais je.. ok? hahaha)

zanetti_be said...

btl ray.dlm friendship ada dua jenis kawan yang ray sebutkan tadi.yg penting kita nak pilih kawan yang mane satu.
dalam relationship mmg perlukan trust sbb dr situ la honesty bleh bertandang n untuk trust kite kene la communicate.verbal n non verbal language play very important in communication in all relationship hatta dengan penjual ais kacang di putrajaya(ehh ada ke?)

Anonymous said...

Lina mmg salute laa cara Ray cuma tolong org selesaikan masalah.. the way you advice ppl..

i really like it..
tapi Lina tak berani laa nak share problems dgn Ray cuz i know Ray orgnya straight-forward.. and before Ray try to give solutions or kasi advice, mcm2 soalan Ray akan tanya.. dah mcm police plak.. :p

no matter what, Ray tetap baik punya! (:

- Lina RD