Saturday, May 23, 2009

Kementerian Ray

Masa kecik dulu, aruah mak selalu duk heboh kat sedara mara yang ray ni bakal jadi menteri. Walaupun masa tu kecik lagi, masih bersekolah rendah..ray masih ingat lagi.

Walauweiii ...apa la mak aku ni..duk cerita kat semua orang yang aku ni bakal jadi menteri. Malu teramat sangat masa tu..Maluuuuuuuu !!! hehehe


Menteri Parit, Saluran & Tanah Liat


Katakanlah pergi rumah sedara la contohnya, masa aruah mak borak-borak...makcik ray ni tanya la...

“Boy !! laaa semakin itam budak ni...dh mcm koling....sekolah camno?...belajar tak ni? Muko kuek main ni!!”

Belum sempat ray jawab, aruah mak dah mencelah..

“Ehhh...Alang...pandai dia kat sekolah! Bosa besok jadi montori nieh”

Hari report kad kat sekolah pun aruah mak ray kepoh kat cikgu yang dia nak anak dia jadi menteri sambil tersenyum pada cikgu tu...Akibatnya ray selalu ditanya di dalam kelas...bila xdpt jawab siap kena perli dgn cikgu ..."mcm mana nak jadi menteri ni?" ..LOL

Bukan setakat bercerita kat sedara mara dan cikgu, aruah mak juga mcm sort of jadi perunding imej dalam menentukan apa yang ray patut pakai...especially masa hari raya.

Bila hari raya menjelang tiba, aruah maklah yang paling sebok membeli pakaian untuk anak-anaknya. Tiga bulan sebelum raya dah survey dah kat kedai kain TAN BROTHERS tu...hehehe. She’s quite excited about shopping especially for her kids. Survey dan agak-agak bajet, so that bolehlah beli nanti.




Keluarga ray bukanlah keluarga berada. Bila hari raya, cukuplah baju melayu sepasang dan baju jalan sepasang. Siap dengan kasut raya dan stoking sekali. Kalau ada duit lebih dapatlah baju jalan sepasang lagi extra. Baju melayu pakai waktu pagi, belah petang...pakai baju jalan.

Tapi baju jalan ray ni...bukan baju jalan sebarangan. Hallooo masa tu CK, prada takde k. Kalau ada pun xmampu nak boli dohh.hehehe. Baju jalan ray ditempah kat tailor Jimmy...hehehe

Kalau kanak-kanak lain pakai baju jalan mcm tshirt dan seluar jeans...ray? tidakkk ya. Aruah mak tempah “bush jacket”. Baju yg menteri selalu pakai tu bila turun padang buat lawatan bersua rakyat...hahaha. Baju tu sama kaler ngn seluar dan banyak poket. Senang nak letak syiling duit raya.




To be honest, ray rasa teramat malu la jugak pakai baju yang lain dari kebiasaan. Lagi pun panehhhhhh...pakai baju tu. Huhuhu....Teringin nak pakai baju jalan biasa seperti orang kebanyakkan...kekekeke. Almaklum berjiwa rakyat...perghhh !! bluewekkk.

Bukan saja menghebahkan yang anak lelakinya pandai belajar dan bakal menjadi menteri...she actually dressed me like one too. Kalaulah aruah mak tu banyak duit...jangan cakap hari raya je...tah2 hari2 ray pakai bush jacket tu. TIDAKKKKKK !!!

Masa tu, bagi ray menjadi menteri bermakna selalu keluar tv. Tak silap ray kat rtm 1 masa tu..ada berita parlimen pada waktu malam. Sambil pembaca berita menyampaikan berita, akan keluar gambar muka menteri tu. Hehehe. Mana ada visual video masa tu... still foto je banyak.

Gitulahhh harapan seorang mak kepada anaknya. Ray ada cakap kat aruah mak yang ray nak jadi arkitek. Nak buat rumah untuk aruah mak. Buat rumah besar-besar dan cantik2. Pastu panggil semua org duduk sama2..hehehe

Aruah mak sgt suka tgk reaksi muka ray bila dia mengusik anaknya utk menjadi menteri. She's just kidding around...hahaha. Aruah mak mmg kelakar orgnya. Pagi2 bersenam kat laman sambil mengira dalam bahasa jepun. Katanya masa zaman jepun dia dah biasa dah bersenam mcm tu. kadang2 ray join sekali...LOL




Back to the future. Obviously...I am not a MENTERI la kan? And I am not an architect either...hehehe.


Kerja sebagai menteri bukan satu kerja yang mudah. Jadi menteri bermakna melibatkan diri dalam politik . Something yang ray tak minat sangat. Tapi amik tau jugak la sikit2...tak minat tak bermakna xtau.

Just berangan kejap ya. Kalaulah ray jadi menteri, one thing for sure... mesti ramai yang cuba merapatkan diri dan membodek kan? Memanglah mesra rakyat dan kena merapatkan diri membantu rakyat tapi ada kemungkinan juga kes2 rakyat nak amik kesempatan kan? Especially sedara mara.


“Boy! Tolonglah acik ni ha...acik nak meniago...ado konal x sapo2 tak yang boleh tulun acik pasarkan kerepek ubi acik ni ha?”

"Acik ado tanah tu ha...kalo ada rezeki acik nak belo lombu ko...ayam ko...boleh ko tolong acik ni ha?"

Can you say to your auntie “shut up and go away” or “leave me alone!” hehehehe. Harus lah kena boikot dengan sedara lepas tu kan?




Kalau jadi menteri, quite NORM la kalau membantu kroni dulu. Tak dapat jadi menteri pun, kalau kaya atau berpengaruh kita akan tetap menolong keluarga dan kroni dulu kan? Bagi ray tolong sikit2 takpe tapi janganlah tolong keterlaluan sangat kan.

Seumur hidup ray ni...ray berkesempatan la juga bersua muka dengan menteri-menteri yang ado. Antara yang ray pernah jumpa ialah Tun Dr Mahathir, Tun Abdullah Ahmad Badawi, Datuk Seri Najib Tun Razak, Datuk Nik Aziz dan ramai lagi.

Sebabnya...dapat jumpa menteri2 ni......ya sebab bekerja melayan mereka dalam kapal terbang sepanjang 10 tahun ray bekerja as a crew ni. Bila bersua muka, I don’t judge them by their political views. I judge them based on their behaviour onboard the aircraft.

To be honest, ada menteri yg behave well and ado juga yg menyakitkan hati...huhuhu..





Ray cerita yang baik dulu ya...Tun M and wife memang considerate dan baik. Once in Kuching, flight was delayed sebab PM nyer private jet nak berlepas dulu. So, meaning we have to wait for PM to arrive first la...baru boleh kapal kita take off.

The whole set of crew pun menunggu la kat luar. Then PM [ masa tu Tun M ialah PM] arrived. He was looking for us and gelabah la escort2 dan bodyguard nya kerana tetiba PM bergerak ke arah lain dari yang sepatutnya. PM carik crew to apologize for the delay and ask us to extend his apology to our passangers on his behalf. OMG...never see that coming!

Onboard pulak TUN M pernah singgah menjenguk crew di galley dan bertanya sama ada kami dah makan ke belum. Ada crew yang over ni...mengadu kat TUN Dr Siti Hasmah yang anak lelaki dia malas belajar dan tak tau nak buat apa. U know what she did? She wrote something on the postcard and ask the crew to pass it to his son.

Both of them simply respect others and respects is what they deserved!!!




Datuk Seri Anwar Ibrahim was on my flight to Cape town selepas dia baru dibebaskan dari tahanan. He sitted in first class. During flights, he walk around the cabin dan beramah mesra dengan penumpang-penumpang di kelas ekonomi. He is also quite friendly and tak sombong.

Yang buruk pulak...xpayah la ray sebut nama dorang ya. Simply...dengan crew memberi salam dan tidak dijawab oleh menteri itu. Ada menteri plak yg isterinya terkial-kial angkat barang sorang2 dengan anak kecil lagi....yang menteri ni jalan melenggang sorang2 tak hiraukan langsung bininya. Ada yang sombong, tak senyum, dan ada juga isteri menteri ni yang membaling bajunya ke muka seorang peramugari bertugas. Dalam tv bukan main plastik lagi...senyum tersengeh2...bersimpuh duduk sebelah orang2 susah.. tapi bila dalam kapal perangai mcm taik...[ sorry ...forgive my loghat ya]

Adehhh ! as mentioned earlier...I don’t judge them by their political views but from their courtesy and behaviour. Nak berlagak apa hal pulak kan? Ingatkan kita xde mulut ke nak cakap kat semua org apa yang kita tgk.

Menteri yang ray kenal personally....ialah papa Dafi iaitu Datuk Sri Ismail Sabri. Sebelum beliau jadi menteri lagi ray dah kenal dah. Walaupun muka dia serius tak henggat tapi he’s cool and down to earth person. Ray tak tau la mcm mana dia bila dah jadi menteri tapi apa yg ray komen tu berdasarkan apa yang ray lihat bila dia bersama keluarganya.

Once upon a time, I followed Dafi to Bera...kawasan parlimen ayahnya...and orang kat sana sangat2 menghormatinya dan menyanjung kepimpinannya.

Itulah serba sedikit cerita tentang ray dan menteri-menteri. Bagi ray, susah kerja jadi menteri ni. Macam2 dugaan dan cabaran yg harus dilalui.

Mesti korang tertanya-tanya...sape la gambar2 ADUN2 yg keluar dalam entry ni kan? I have experienced working with them and each one of them, are a great team player.
They are also my friends yg dijadikan hiasan entry ni sahaja...LOL

Kalau la ray bukak parti politik...confirm dorang ray amik jadi calon wakil rakyat...LOL



24 mulut cakap2 belakang:

waty said...

lupa lak....ray dari parti apa yek??...ooo...tak aci nie...pekena kawan2...LOL...

[r][a][y] eusouff said...

aiyoo waty
parti tupperware kut
huhuhuhu

NUke_Rude said...

hah! ape kes ade parti kodok?

ko parti ape lak bro? hahahha~

xpe, mana tau satu hr nnti jdi menteri, leh la tumpng gembira.


AMIN!

[r][a][y] eusouff said...

nuke...
tiber 2 aku rasa mcm ko perli aku pulak.
Cisss!!

hahahaha
menteri tak kut

berbakti pada masyarakat
insyaAllah.

nak buat benda baik xyah jadi menteri pun xpe

x gitu bro?

NUke_Rude said...

oik. ni ape kes ko nk terasa ngan aku nih bro? hahahaha. (aku ada salah ckp ke?)



huhu. stuju. tak semestinya kena jadi menteri baru bole berbakti ngan org lain. Blogger cam kita nih pun bole berbakti ape...

ray, aku igt nk wat Kelab Blogger Tegar ah. hahahahaha

zanetti_be said...

jd menteri dalam negeri pun takpe bro..best pun best.leh kontrol negeri dari mat rempit,PATI dan mat ragut nie..bro bkk parti sure aku support.jd setiausaha politik bro.hahha

[r][a][y] eusouff said...

nuke...
aku pun xtau kenapa..hahahha
tetiba terasa....
hormon xbalance kut

club blogger tegar?
cuba bagi details sikit..hehehe


zanetti_be..
sebelum bukak parti politik bebas
apa kata kita join kelab blogger tegar nuke tuhh dulu
LOL

dia tgh carik setiausaha skrg...hahahahaha

omgpetch said...

kalau i dh cukupumo, i undi akak buih tu hahaha!

Blog Anuar Kamaruddin™ said...

ekceli kisah aruah mak tu citer sedey...sayu kan kalau flashback...hurmmm...

♥Syamelia♥ said...

motiff letak poster2 itew...
election dah lama over la...

aini nordin said...

ray, ur mum org nogori ko??
omg.. org kg mak den. hehehe..
tbe2 kuar loghat org nogori..
best la ur mum. die alwys cre abot her kids kn..
so skng wat u feel bla arwah mak u xda??
sure rsa len n snyi kn.
anway ur mum da brpe thun mnggal??
hahaha.. pster2 ni mmng da lma kn kak amy..

Indera said...

ray parti apa ek?ehehehehe...
jadi menteri susah woo.

NUke_Rude said...

hahahahhaah!

aini nordin said...

b4 lpa..
hope doa2 arwah ur mum b4 ni trmkbul la yer..
nk ank jdi seorg mnteri ktanya..

[r][a][y] eusouff said...

omgpetch...
parti buih ya...
sukakan buih sabun kah? LOL

Nuar...
true..it's a kinda sad
hanya 10 tahun bersama

amy...
dah mana pun flashback
hahaha

indera...
tanya parti betul2 ke atau main2..hahaha


aini ..25 tahun lepas


nuke...
oooo
ko ketawa ya...
kuikuikui

edzlin007 said...

LOL. saya enjoy tgk pics tu, dato' ray, eh abg ray. hehe

tak suka menteri perangai buruk,patutnya drg yg tunjuk contoh. biasa juga jumpa Tun Dr M dan isterinya. mrk memang baik

rizz said...

muahhah adam ade di situ pulakk wakakaa

[r][a][y] eusouff said...

edzlin...
aiyooo tersasul kew?


rizz...
adam berada dimana2
LOL

aini nordin said...

owh da lamo gak la yo..
inget kn bru yo..
hukhukhuk...

Farazila said...

aish....

lilo xnk jadi menteri..
tapi lilo nk jadi menantu menteri ...
leh x??
:P

NUke_Rude said...

haha. ray need to ask u somethg la. but surely not here, can u give me ur email or smthg.


thx bro!

[r][a][y] eusouff said...

email ray
ray@yoyooh.com

[r][a][y] eusouff said...

lilo....
good luck to u
hahaha
rasanya ray kenal saper ank menteri tu

nanti ray bgtau dia k?
LOL

Abir Abhar said...

gila arh!!
megat jadi YB gak!!
ray pun!!
haha