Thursday, May 7, 2009

Crew Life 9 : Perkara Terlarang


Ray hari ni nak bercerita tentang benda yang cabin crew xleh buat tapi berlaku jugak atas kapal.

1- Berkokok

Al kisah seorang peramugari berkokok mengejutkan penumpang utk bangun sarapan. Kisah ni berlaku di kelas Business.

Mengikut cerita lagenda, Stewardess ni...mengalami kemalangan sebelum itu dan didapati "tak betul" sikit kepala hotakknya. Sikit ? Tak betul banyak ni.

2- Offer minyak angin

Bila penumpang ni pening kepala, dengan baik hatinya stewardess ni mengoffer minyak angin dalam bag tangannya. Akibatnya, satu kapal berangin dan memeningkan kepala penumpang yang lain.




Adalah dilarang bagi crew utk offer ubat-ubatan peribadi yang ada pada penumpang.

"Errr...saya sakit perut la" kata penumpang itu.

"Jap ya encik...saya amik ubat "cik ket tek aun" saya...sebelum flight tadi saya sempat beli kat seven-eleven... sakit perut encik akan hilang" kata peramugari itu.


Sesuka ati je ko mengoffer ubat-ubatan peribadi ko kat penumpang kan? Sebenarnya, penumpang hanya dibenarkan diberi ubat-ubatan yang telah disediakan dalam kapal. Dibuatnya penumpang tercirit pastu pengsan kerana makan ubat ko ...ko nak bertanggung jawab ke?

Kalau dah bagi ubat yang disediakan pun...tolonglah....jangan buat benda dalam gambar dibawah.


Seriously...how can u enjoy panadol?


3- Bercerita masalah rumah tangga

Sebab tertekan dengan laki, nak cerita kat rakan sekerja...semua hampehhh...cari mangsa lain. PENUMPANG.

"Wahhhhh u look like a happy couple! Married?"

"Yes...it's our 2nd anniversary"

"Congrates!!"

"How about you?"

dah dengar orang tanya mcm tu...apa lagi la stewardess ni....sesi bersama Kak Nita lahhhh...meluahkan perasaan.


4- Perli penumpang.

Antara perli yang ray pernah dengar.




"Wahhhh! banyak nyer shopping...mesti banyak duit kan?"

"First time to Melbourne with your father?" Walhal si tua tu laki dia.

"Few gifts from us...some postcards, pens dan combs" Walhal penumpang tu BOTAK.

"Bila due ni kak??....anak sulung ek" Walhal pompuan tu xngandung pun..cuma buncit.

"What perfume are you wearing?" Walhal bau kaki penumpang tu bau gtahap cipan.



5- Blame others

menyalahkan orang lain setelah menerima aduan penumpang.

"Sorry ya encik...ni semua salah kapten....bawak kapal terhoyong hayang dan membuatkan encik pening kepala"

"Catering kami mmg camtu encik...saya sendiri tak lalu nak makan"

"Ini semua salah ground staff la encik...sebab tak tanya preference seat utk encik dan keluarga"

"maaf encik...barang yang encik mintak tu xde....airline kami tak mampu nak adakan"

BONUS

Al kisah seorang peramugara. Berlaku semasa domestic flight. Domestic flight biasanya kat kelas economy, serve air oren juice.

Masa catering supply on ground x check betul2. Tup2 tak cukup.

Bila kehabisan air oren, steward ni dengan baik hatinya mengeluarkan pati air sirap dari bagnya.




Dengan gigihnya, dia membancuh air sirap untuk dihidangkan kepada penumpang yang masih tidak mendapat minuman.

Instead of getting whatever minumana yang lain yang ado like 7up, sprite etc or going to business class to get juice balance kalo ado...he offered sirap ROS onboard.

Ko ingat kenduri kawin ke dikkkk ???


Atas permintaan, ray selitkan satu lawak sengal psal kapal torbang versi nogori sembilan. Caution ya...ia agak berbaur lucah.



cubo sobutkan bezo eh antaro burung dan kapa torobang ?

Pada suatu petang sepasang teruna dan dara duduk di bawah sepohon pokok sambil menikmati suasana indah di tepi pantai Teluk Kemang, Port Dickson. Then, berlakulah perbualan berikut:-

Dara : Abang sayang tak kek den..?

Teruna : Dah tontulah sayang..apo hal eh pulak tanyo nih..?

Dara : Sajo, yo…abangggg. .eden ado satu toka toki nih..??

Teruna : Apo bondo eh ??

Dara : Kalau abang sayang kek eden..kono jawab dongan botul tau²….

Teruna : Abang cubolah.. camano tuh..

Dara : Kalau abang botul² pandai..cubo sobutkan bezo eh antaro burung dan kapa torobang ?

Teruna : umangg aiiii…Sonang eh….burung bondo idup, kapa torobang tidak..botul tak ?

Dara : Salah… cubo laei..

Teruna : Burung kocik dan kapa torobang bosa gilo…….

Dara : Salahhhhhhhhhh. . cubo laei..ni poluang terakhir tau

Teruna : Burung ringan…kapa torobang boghek gilo….

Dara : somuo eh salah…!! apo la punyo lombab.. hahahahah.

Teruna : Apo nih..somuo eh salah..apo jawapan ehh..??

Dara : Dongar botul² yo..

Kapa Torobang bilo naik..makin lamo makin kocikk…

‘BURUNG’ lak makin naik makin memBOSARRRRRRRRRRRR …..!!
hwah..hwah.. hwah..tak gitu…


5 mulut cakap2 belakang:

rizz said...

kah2 rizz xtaw nk komen cmne ray.sume klaka gile taw.haha lg2 bab yg die serve panadol.minyak angen haha funny!

sirap lg hahhaha...adoila mkin sonok bce ngee.x saba nk tgu part 10 plak

edzlin007 said...

LOL. yg last tu jgk saya ketawa.ceh.

klaka la yg hidang sirap tu. juga yg minyak angin tu.

omgpetch said...

haha ray nye cmmnt very the berunsur carutan semata mata taw. haha.
and of course tak penah menghampakan, lawak mmg classs

NUke_Rude said...

akhirnya.. the most enticipated entry pun muncul juga! haha.

oh. xleh ek offer ubat2 pribadi? hahahah.

tang lawak N9 tu.. makin naik makin besar eh! hahahahahaha! nice nice..

~ ♣ NiZaM ♣ ~ said...

hahahaha... ader ke makin naik makin kecik.. kategori burung di ancam kepupusan tuh..
hahaha