Friday, May 15, 2009

Crew Life 10: India - Part 1



Before ray start bercerita tentang INDIA, ray nak selitkan satu joke dulu. Pembuka selera. Appertizer bak kata bahasa menu.


Indian Starter...bukan cekodok yang mak korang selalu buat tu..kekeke


Kisahnya seorang penumpang India yang duduk berhampiran dengan galley [tempat crew bekerja] Yang menariknya, gelagat penumpang yang datang dari India ni...telah menarik perhatian seorang peramugari.

Penumpang ini membawa makanannya sendiri.



"Sir...it look delicious! What is it?" sapa peramugari itu.

"Ohhh..it's Chaat Masala! It's an Indian appertizer " balas penumpang iteww.

selang beberapa minit....

penumpang itu mengeluarkan satu lagi jenis makanan.

As usual punya la kepoh chi...stewardess ni tanya lagi....dan jawapannya...

"It's Aloo Chockha....vegetarian main course of India"

"Sir...why you bring your own food?" tanya stewardess ni lagi.

"My mother prepared me all this food for me to eat" jawabnya.


One of indian desserts [ flower petals not included n xleh makan]


Selang 10 minit, dia keluarkan satu lagi jenis makanan.

and here we go again....peramugari tu tanya lagikkk dan kali ini jawabnya....

"It's Gulab Jamun...it's an indian dessert...sweet of India"

Lepas selesai makan this Indian passangers mintak air....

"Can I have a room temperature water pls"

Stewardess ni pun dengan gigihnya pergi la amik air room temperature untuk dia ni.

Masa....nak hidangkan air tu...

PROTTTTTTTTTTT PRETTTTTTTTTTTTTTTT

[ bunyi kentut yang sangat kuat ]

sambil menggelengkan kepala penumpang itu menjawab

"No need to ask me....It's AIR INDIA"

Lawak ni adalah bahan lawak crew semasa bosan yang disampaikan dari mulut ke mulut.

India adalah destinasi yang sangat mencabar bagi crew. Tak pernah tak penuh kapal kalau destinasinya India atau berlepas dari India.

Yang buat penerbangan ni mencabar ialah melayan kerenah penumpangnya. Penumpang dari India ada beberapa common request/ syndrome onboard.



air yg mengiurkan


1- Jejak kaki je dalam kapal mereka akan mintak plain water. Room temperature.

"I am verrrry thirstyyyy...water pls...room temperature!"

Apa kes kan? room temperature...hehehe. Motif cakap u thirsty?

Mungkin sebab dorang xsuka minum ais. Motif cakap thirsty bermakna...cepat ya...aku nak air ...aku dahaga beno ni.

Air kat India satu nikmat. Hard to find clean water. Basically mineral water is satu benda yang dorang sangat suka.



tanam kapas banyak2



2- mintak cotton nak sumbatkan ke telinga.

bagi nak elakkan air pressure kat telinga. Tapi kan...teknik ni biasanya untuk baby. Tah kenapa ia jadi satu benda yang dorang mesti nak bila naik flight. Later ray found out, indian airlines actually offer everyone cotton tu...so bila naik flight lain dorang mintak menda yg sama.




rasa mcm nak bagi je dorang satu bucket sorang air sebelum masuk kapal


3- kuat drama. Kalo air tu dia baru mintak lima minit lepas...dorang akan kata...dorang mintak an hour ago.

" I have waited for an hour for simple room temperature water"

pada hal kapal baru je 5 minit berlepas. Bila ko mintak...masa check in kew? Muhahahaha.




Epppppp !! jangan gatal2 korang nak tekan !!!


4- suka tekan "call button"

Setiap tempat duduk ada call button. Bila dorang tekan button tu..akan menyalalah lampu diatas tempat duduk dorang tu sebagai tanda utk crew to attend them. Lepas attend, kita akan offkan lampu tu. Bila tekan..akan ada bunyi "TING" mcm tekan loceng bas sebelum berhenti tu la lebih kurang...huhuhu.

Flight pergi India...lampu2 tu menyala mcm lampu kelip2 during christmas. Jangan lupa bunyi "ting" tu kedengaran tanpa henti. Tak terlayan nak melayan.



kalau ray hidangkan...cookie tu dh ilang dah...LOL

5- Vegetarian Meal

katakan la dalam satu kapal boleh muat 300 orang. Yang request vegetarian meal seramai 232 orang. Agak2 korang mcm mana nak serve setiap special request tu? LOL

Kalau vegetarian meal tu ada satu jenis je xpe tapi ada bermacam2 jenis. Ada indian vegetarian, ada Vegan Vegetarian, Western Vegetarian, Asian vegetarian dan mcm2 lagi yg sewaktu dengannya.

Lain destinasi, lain ragamnya. Akan ray ceritakan lagi dalam posting akan datang....sebelum follow up tu ada part 2 pasal my experience in India. Tungggggu ya.

One more joke sengal before entry ni berakhir.

A man telephoned an airline office in New Delhi and asked, How long does it take to fly to Kuala Lumpur?

The Clerk said, "Just a minute...."

"Thank you!" the man said and hung up.



Flight stewardess yg bernama Janet berselisih dengan Ray. Janet baru balik flight dan Ray pulak on the way pergi flight.

"Haiiii Ray !!! Where are going?"

"Madras laaa Janet"

"Condolence to you ya...hikhikhik"

"Thanks!!!"

It means...good luck to you.

8 mulut cakap2 belakang:

NUke_Rude said...

hahaha

tang kentut tu mmg xley blah.. air india gayanya..

best ah. nti cta lg psl pngalaman fly ke tmpat lain lak. huhu

[r][a][y] eusouff said...

nuke...
insyaallah kalo ada yg kontut tompek lain den bgtau yo...LOL

edzlin007 said...

entah mengapa, saya baca semua rilex je, sampai yg part just a minute ketawa tak hengat. (yg lain control, hehe).

bagusla, banyak ilmu saya dpt sini. pasal air leh terima lagi, tp cotton? rasa cam tak perlu je...

rizz said...

hahah klakanye ..smpai kentot tuh ahhakk! adoi ssh gak lyn org dri india ni kann

Fara A. said...

ahhaa mmg bnyk kann crew raseee perit nk pg india kan? LOL

Mr NAEmnzr said...

hmm...
macam2.
demand je lebih.
apa cer?
haha...

zanetti_be said...

mmg india nie budaya yang unik tul.kentut pun leh air india jugak.hahaha

||| PöJìé PööH ||| said...

layan customer India kat mana² pun really give us yg keje layan customer nih headache!
betul!!