Thursday, May 21, 2009

Busuk Hati Lagi


Bulan Mac yang lalu, kami menerima berita baik. Tadika Rumah Si Kecil telah diberi penghargaan atas perkhidmatan cemerlang bagi tahun 2008. Turut menerima penghargaan ialah 11 tadika yang lain di Negeri Sembilan.

Satu kebanggaan dan pencapaian sebenarnya bagi kami pihak pengurusan termasuk juga guru-guru dan Ibubapa. So, what I did was...design a banner and place it infront of our kindergarten.



Main reason for placing this banner is to congratulate our staffs and thanking parents for all their support. Staffs for all their hard work...can't do it without them . Bagi Ibubapa pula, menghantar anak ke tadika kami adalah satu bentuk sokongan. Hasil dari sokongan itulah yang membuatkan kami berusaha yang terbaik untuk mendidik anak bangsa. Gitulah susunan ayat...hehehe

Reaksi yang diterima dari guru, bagaikan satu suntikan semangat bagi mereka dan pada Ibubapa pula, ucapan tahniah yang kami terima.

Alasan kedua meletakkan banner , sebagai satu bentuk promosi. Lihatlah dunia !!! We won something and we are damn proud of it !! Especially after all the hard work.





12 tadika yang mendapat penghargaan juga turut diberi peluang untuk menjalankan satu projek. Projek Ambang Merdeka bagi kanak-kanak Tadika Swasta di Negeri Sembilan dan tadika kami dipilih untuk mempengerusikan projek khas ini. With ZERO budget to make it happen, ianya satu cabaran. Pada mulanya, the AJK are not worried..as there are more than 200 kindergarten in Negeri Sembilan and we are very positive that we can get all the help and support that we want. Projek ni, ala-ala persembahan patriotik, perbarisan yang selalu kita tengok kat tv pagi 31hb Ogos tu...

One of the ways to raise fund is by organising dinner. Sambil having dinner, sambil tu contribute duit sikit to make this project a reality. Guess what? The AJK are having hard time to sell tables to raise fund. What we need is just two tickets [ RM160 ] from each kindergarten. Out of 200 tadika hanya 40 lebih tiket [ 20 tadika ] sahaja dibeli ...Weird !!





Korek punya korek...we later found out that they won't support this project atas sebab iri hati. Mempersoalkan kenapa kita dipertanggungjawabkan untuk menjalankan projek ni dan mempersoalkan kenapa 12 tadika ini mendapat penghargaan. Ya! kes busuk hati lagi.

Bila salah seorang AJK menghubungi tadika2 dalam usaha mempromosi hasil usaha kami, one of kindergarten owner even brought up about isu banner. Terasa la kan? sebab tadika ray je yang letak banner pasal penghargaan tu.

"Letak banner besar-besar nak menunjuk! Atas kriteria apa yang tadika tu dapat penghargaan? Ada lagi banyak tadika yang dah bertahun2...ni baru lima tahun dah dapat penghargaan!"


Sorry to say that kindergarten owner tu dilahirkan sebagai orang bodoh. If she is smart, ask la siapa yang bagi penghargaan tu. Membebel sana sini...dapatkah jawapan yang dicari tu dengan mengata orang dan menjaja nama? Is it our fault that tadika ko yang berpuluh2 tahun tu tak dapat penghargaan? Confirm kes jeles and busuk hati.

Selain jual tickets, we also need participants utk perbarisan. Ada tadika yang bagi alasan parents tak support and susah bagi dorang nak make it happen. On our side, the reaction that we received frm parents is overwhelming. They are quite excited about it. Untuk kebaikan anak-anak dorang. Why not kan?

Kalau tak contribute RM pun...join la pertandingan perbarisan tu. Itu pun susah nak dapat penyertaan tadika2 ni.




The AJK's were puzzled by the reaction that we received. We have decided to go on doing it with or without majority support. Harus diingat, projek ini ialah utk menanamkan rasa cintakan negara, erti kemerdekaan dikalangan kanak-kanak. Tolaklah kepentingan diri tu.

You called yourself an educator and talk about unity? Terang2 you are not showing any good example to others. No wonderlah dah berpuluh tahun [ katanya] bukak tadika masih tak dapat penghargaan. Sebab sikap bodoh sombong dan busuk hati yang sangat menebal. Busuk punya olang.

Honestly, kalo tadika ray tak dapat penghargaan tu pun, we would be honoured to join projek mcm ni. It's good for the kids. Kita mendidik bukan mengajar semata-mata. Belajarlah erti rezeki dan janganlah persoalkan rezeki org lain. Nama je islam.

Kita laungkan perpaduan sana sini tapi kita langsung tak mencerminkan yang kita bersatu padu sebenarnya. Masing2 mementingkan diri sendiri.

Despite all that, ada a few [ ada la 17 ] kindergarten who supported our efford. My full respect to all of them and my sincere thank you for the AJK for all their efford. Nice to see...malay, chinese, indian kindergarten owners [power of 12] working together towards achieving our goals to make this project a sucessfull one. I am so proud of each and everyone of them.

So readers...salahkah ray letak banner tu? Syok sendiri ke tadika ray tu? Is it wrong for me to cherish the moment by placing the banner ? Bila agaknya so called educator ni boleh buang sikap busuk hati dan pentingkan diri sendiri ini? Bila agaknya Dato' Siti Nurhaliza nak datang tadika ray tu? Kenapa Ziana Zain dah lama tak buat album? [ tarik nafas ] emosi tgh memuncak.

Kejayaan dan pencapaian selalunya mengundang kebencian. Sikap mcm ni masih ada dalam diri individu2 tertentu. What happen to bersaing secara sihat dan belajar antara satu sama lain, berkongsi pengalaman dan mencontohi yang terbaik?

If you have kids, carilah tadika yang tak pentingkan diri. Kadang2 ray terfikir... Tadika KEMAS tu ada eloknya juga kerana menitikberatkan program sebegini. Bukannya mementingkan akademik semata-mata. Ianya perlu seimbang.

PS : Apa yang kelakarnya entry ray kali ini?



10 mulut cakap2 belakang:

Blog Anuar Kamaruddin™ said...

eee...geram. manusia yg begini mmg kat mana2 ada...takper bro, pasni buat banner sebesar alam lagi...u totally not wrong at all!

Bila agaknya Dato' Siti Nurhaliza nak datang tadika ray tu? Kenapa Ziana Zain dah lama tak buat album? [ tarik nafas ] emosi tgh memuncak.ERK?! :P

rizz said...

bese la tu ray dorg jeles..bile hd da ade dlm diri ssh la kann:'( pape pon gud luck utk kindergaten u:)

rizz said...

phd = perasaan hasad dengki.. haha ttingal lak

aini nordin said...

ray, cngrtes yer for the awrd..
cngrtes gak pda sume yg brkhdmat for RSK..
anway ray, RSK seremban kat daerah ne??

[r][a][y] eusouff said...

Nuar..
betul...kat mana2 pun ada
even pendidik pun ada pendengki

Rizz...
PHD kan? dapat PHD bukak tadika...LOL


Aini...
thanks
daerah seremban

zanetti_be said...

PHD..bgs2..biase laa orang kita.Mentaliti tak leh nak berubah2 sejak zaman melaka lagi.Kalo la perasaan hasad dengki nie dapat dibendung tak mustahil malaysia mampu berjaya lebih jauh.betul tak ray?nie baru tadika dah nak dengki,kalo universiti?lagi la haru biru pelajar2 yang tidak bersalah tersebut.

aini nordin said...

kat tgah2 bndar ke Ray??
yala sermban tu kn my kg hlman.
so ne tau me tau tmpt nya kn.
ala ray biasa la tu. nma pn mnusia.
xlari dri sfat dngki ni..

omgpetch said...

apa yg klakarnye? hahaha motif tetibe selit ziana zain tak buat album lg? haha choiii. em kalau nk cari tadika yg tak penting diri, kena tunggu i bukak tadika lainla. nama dia TADIKA TAK PENTING DIRI dgn tagline "we are not selfish ppl; we olang tada jual ikan" haaa amacam? would u send ur kids to my tadika? ahha.

org busuk hati mmg sentiasa ada dlm dunia ni. never pupus. torimo jolah hakikat nye.

and ya, kte lama dlm sesuatu bidang tu, tak bermakna kita dah hebat and power. kdg2 yg baru ni lg hebat. yg lama tu? nan ado. haha

edzlin007 said...

err yg klakarnya part dato siti dan ziana?

pada saya tak salah pun apa yg abg ray buat, perkara biasala pasal banner tu. kalau macam tu sikapnya, memang patut la kan tak dapat penghargaan. saya penah ceritakan pasal RSK pd kawan2 saya, rasanya tadika ni boleh dikenali/dpt award sbb kelainannya dan kesungguhannya. nampak masih "muda", tapi fresh

art:love said...

:)