Tuesday, April 28, 2009

Sell Out - Award winning Malaysian film


An award winning, dark comedy about death, reality show & talent.

by [r][a][y] eusouff @yoyooh.com


I was a bit sceptical about the film at first. I have no idea what is it all about. Then, only I found out that this film had won numerous awards overseas. Yup...from the poster that I saw right infront of the GSC's hall.

How often do you watch non malay Malaysian film? Almost none.The movie was made for Malaysians, especially ordinary Malaysians who have nothing to do with films like our parents, family and friends. That's why SELL OUT is different than others.

I had a blast watching it. It is very entertaining. Sort of like watching Stephen Chow's film with Malaysian flavour in it.

It's also a musical comedy. The cast will be singing in some part of the film unexpectedly.There is also one part of the film, with lyrics on the screen, sort of a karoeke session for viewers to sing along. I've laughed out loud during this part.

What I like about this film is the script. Quite bold and sarcastic but I don't find any of it offends me. It's a comedy, a dark one and it's entertaining !

The acting was great and flawless. Especially Jerica Lai as the leading actor who potrayed a typical chinese career girl who works as a tv presenter and try to survive in her career, struggling to keep up her tv ratings. Of course, the two big bosses played by Kee Thuan Chye and Lim Teik Leong. They are not the ordinary bosses you have ever seen. Even better than Meryl Streep as Miranda in The Devils Wears Prada.

I will definately watch SELL OUT again and this time with friends and actualy pay for the ticket this time.

I have no idea how other viewers would perceived this film. It's hard to tell when it comes to Malaysian audience. One thing for sure, it has captured many others viewers and crtitics abroad.

For those who likes something different, dark comedy and musical ...it's a MUST . It's dedicated to Malaysians. and would be a waste if don't even try to appreciate our local products when it's actualy recognised by others abroad.

4.5 out of 5 !!

For more reviews and info check it out HERE @ YOYOOH


Walau weiii whyyyyy laaa so serius kan? LOL

Cerita ni memang kelakar. Seperti yang ray tulis di atas mula-mula mcm tak tahu what's the film all about. If you like apa yg ray selalu tulis kat blog ni...i guess that you are going to enjoy this film.

Cerita ni fully in Bahasa Manglish and a bit of cantonese here and there. Dialog dia sarcastic sangat dan pelakun-pelakun yang selamba je.


Ceritanya pasal pompuan ni yg kerja kat tv station, jadi host program pasal art. Tapi rating show dia sangat la teruk. Pompuan ni pulak, ada 2 orang boss yang tahap cipan punya perangai. Kalah Miranda devil's wears prada tu tuhhh.

hasil desakan boss nya yg kurang asam, karektor pompuan yang bernama Rafflesia ...[ nama sempena nama bunga terbesar di dunia pulak tu..lol ] mcm sangat la tertekan untuk perbaiki rating dalam shownya. One day, secara kebetulan...dia mewawancara tunangnya, seorang penyajak yang terlantar sakit. His dying wish is to be interviewed.

Masa interview tu, tunang dia pun mati. Tah mcm mana, rating show minah Rafflesia ni tetiba naik mendadak dan somehow pleases her bosses and asked for more!

Tak pasal2, Rafflesia ni kena cari orang nak mati untuk so called realiti shownya. The bosses also asked her to think of something utk libatkan undian sms penonton dengan kematian.

Haaaa...cuba fikir camna nak buat tu? Minah ni buat program pasal org nak mati tapi nak buat undian SMS?


mamat hensem ni plak, kerja di company yang sama dengan Rafflesia tapi different division iaitu dibahagian penghasilan barangan. So, Eric ni...mencipta la sejenis mesin yang boleh keluarkan air susu soya yang sedap...[takde air lain ke? dah mcm mesin tebu plak...lol]. Yang lucunya, loghat mat salleh Eric punyalah pekat. Boss Eric gamaknya ni pun sama dengan boss Rafflesia tu.

Eric sebenarnya telah mencipta produk yang perfect tapi kurang disukai bossnya. Hanya sebab prinsip syarikat yang tak suka originality. Boss eric ni memaksa eric untuk meletakkan satu merchanism dalam produk tu untuk rosak selepas tamat tempoh warranty. Atas alasan, produk yang tahan lama akan merugikan sbb orang xkan beli lagi dah.

Tertekan dengan kerja dan hidup, Eric ni mcm jadi tak tentu arah dan mencuba utk membunuh diri.

Bagaimana kisah eric ni dan rafflesia akan bertembung?

Interesting kan?

Cerita ni jugak ada part musikal. Tetiba nyanyi la pulokkk. Tapi somehow, ianya seolah2 atas kehendak penonton dan bukannya apa yang sebenarnya berlaku. Tahap paling cipan, bila part tetiba ada part karoeke pulak dalam filem ni seolah2 suruh kita menyanyi. Hampehhh kan?


Apek2 dan nyonya2 yang berlakun dalam filem ni pun kelakar gila. Babak menarik perhatian ray juga ialah babak di klinik semasa Rafflesia berlakun menjadi pesakit semata-mata nak dig out info pasal sapa yg nak mati kat klinik tu.


Marilah kita ramai2 menonton filem sengal ini. Bulan Mei ni keluar !!




5 mulut cakap2 belakang:

rizz said...

haah sgt lucu laa ulasan ray ni hahahk x saba nk tgok movie ni.lg2 si eric tu:p

[r][a][y] eusouff said...

rizz cite ni kelakar dia pesen laen sikit

terlebey sengal bodoh suam2 kuku gitew..

LOL

I am Karl said...

hye ray

sgt best okay dis movie

terhibur

sape2 yg suke berkaraoke, ada part khas gk dlm dis movie tuk korang berkaraoke...

[r][a][y] eusouff said...

kannn?
tak pernah dibuat orang
karoeke masa tgk wayang !

LOL

edzlin007 said...

tak sabar gile nak tgk filem ni. harap2 pawagamnya tak terhad di kl aja sbb bulan mei saya di utara pula...isk2. lagipun dah lama tak ketawa bila nonton filem.