Wednesday, April 1, 2009

Dafi @Jom Heboh Kuantan

Photo Credit : Megat

I am getting better now. Suara dah semakin pulih. Menyanyi belum boleh lagi. LOL. Pada yang wished me to get well....thank you very much....terima kasih daun keladi.

Ray tak pernah pergi ke Karnival Jom Heboh TV3. Dah berapa lama dah benda ni exist kan...tapi satu kali pun Ray tak pernah pergi. Tak tergoda pun diriku ini untuk pergi. Walaupun diriku ini tak tergoda tapi this kind of Karnival is favourites among Malays for years.




This time, Dafi invited me to join him and KRU to Karnival Jom Heboh. KRU Studios ada buka booth jualan dan promosi disana. Since, weekend nothing to do maaa..why not join kan?

Lately ni panas sgt. Dalam kereta...walaupun aircond full blast....TETAP mcm sotong kena bakar. Very the uncomfortable 3 hours ride from KL to Kuantan. Antara punca suara ray hilang....

Dafi called me few hours ago asking me how am I doing. Besides Dafi , Amy , Zam and few others wished me to get well. Sayang jugak korang kat ray ni ya.....

In this posting, ray nak bercerita pasal Dafi.



Cerita tentang kesungguhannya melayan peminatnya. Ray tak tau lah pasal penyanyi yang lain tapi since dafi is a friend of mine...I will tell you what I know.

He is very hardworking person. Ya...hakikatnya ramai yang suka dan ramai yang tak suka dengan dafi ni. Even he knows that. Tapi ia tidak sama sekali melemahkan semangatnya untuk terus bekerja keras dalam bidang yang sangat diminatinya ini.

Yang mengkagumkan ialah keupayaan Dafi mengenali peminatnya.

Dafi sangat aktif melayari laman web peminatnya. Setiap minggu dia akan membaca dan drop comments. Selain laman web www.dafi-fc.com dia juga aktif melayan peminat di Facebook.

"Eh...you kan yang drop komen kat my FB saying that you will be coming to Kuantan" sapa Dafi kepada salah seorang peminatnya.

Terkejut peminatnya itu yang sama sekali tidak menyangka dirinya dikenali.



Pada hari Sabtu, Dafi meluangkan masa selama 2 jam di booth KRU. Pada hari Ahad pulak lebih dari empat jam!!! Dari pukul 3 petang sampai pukul 7malam!! Dafi menyanyi lebih daripada 8 buah lagu, bermain games bersama peminat dan 2 sesi bergambar dan sesi autograph....



Dafi juga aktif menjual produk2 KRU yang dijual di booth. Yang kelakarnya, bila Dafi masuk ke belakang khemah berehat...terus kosong kawasan depan khemah. Bila dafi keluar je...berpusu-pusu orang datang semula.



Hasil usaha kerasnya, Dafi dah ada album, kelab peminat yang sangat aktif dan rezeki yang mencurah. Dafi juga merupakan duta ice cream WALLS, duta BRANDs, Duta COKE dan coming soon duta SILKY MEN.

Ok...sebelum ini 2 years back....Ray ada la rasa mcm tak suka dengan sesetengah artis. Levelnya sampai tak boleh tengok langsung muka artis tu kat TV...Bila difikirkan balik...apa la salahnya artis tu sampai Ray phobic sgt...LOL

Now...I have better understanding towards them and I have learned to respect them for what they do. Janganlah mengutuk seseorang artis hanya kerana kita tidak menyukainya. Tak suka buat tak tau je la...tak yah la kutuk2. Takde sesiapa pun memaksa kita untuk suka atau tidak.

Rezeki seseorang itu datang dari ALLAH dan siapalah kita untuk mempertikaikannya.

12 mulut cakap2 belakang:

rizz said...

wahh rmainye org kat jom heboh kuantan..yup rizz pon rase dafi sgt frendly.hurm rizz jupe dafi skli je mse final af5:)..lately ni rizz ade sign up dafi fc.hehe hopely dpt join pape xtvt ek ray.. mmg minat dafi since af5..4 me af5 pling 'mewah' dri segi pakaian dorg sgt cntek n dorg talented!..

waty said...

rugggiiiinyer tak dapat join..waty pun tak penah pi jom heboh...mesti best especially ada dafi....truly memang waty tak nafikan dafi is the best.....hehehe...ni bukan ayat BODEK.....kalau tak suka memang waty lebih suka berterus-terang.....but then Dafi memang seorang artis yang memahami jiwa peminat dan orang sekelilingnya....

zanetti_be said...

penah p jom heboh kat ipoh suatu masa duu.mmg bijak tv3 mempromosikan produk mereka dan artis dpt mluangkan masa dengan peminat.
tak berminat sangat jugak dengan arti kerana pebagai perangai yang menyebabkan nila setitik rosak sebelanga.ayay.diharapkan industri tanah air sentiasa berkembang dan sangat2 mengharapkan jom heboh dapat membuat perubahan untuk lebih heboh.

[r][a][y] eusouff said...

Rizz...
join jgn tak join
hehehehe

Waty...
aha...you are not a fan before kan?
but knowing him sort of changes your mind...right?

zanetti_be...
few years back..tv3 rugi teruk. Then, you can see TV3 started to promote their products via Sure Heboh and bounds back after that. Agree with you. satu marketing strategi yang bijak !

edzlin007 said...

cayalah dafi ni. memang antara artis contoh terbaik saya pernah jumpa. macam ni memang akan bertahan lama. Insyaallah. saya pun mula tertarik sebab keperibadiannya, then baru la sedar dafi ni mmg baek punyaa

grEEnAdy said...

Yeahh... ady pon dah merasai bagaimana kehebatan jadi fan dafi ni... dan kita xla syok sndiri sbb dafi tetap memberi layanan spenuhnya kpd fan dia... Ur so greats dafi!! =)

Nad'Nadia said...

comey jerk dafi pkai beg sekolah cicakman n gantung botol air tu!
like back 2 the school kan....*wink*wink*wink

besttnyerr la if dpt join....:(

wénkt said...

awat dafi makin kurus??
mesti dia senyum baca statement ni. hahha

♥Syamelia♥ said...

wish i was there...
btw, thx 4 sharing ray...
at lis i knew what was going on there...

glad that yr voice got better, xla seteruk ms i call u on sunday...

btw, m proud of dafi... a proud 2 be 2 be a part of DFC...
ombakkkkkkkkk

waty said...

yippyy....memang betul kata orang...'jangan menilai dari kulitnya saja'...and it's true...tak kenal maka tak cinta...bila dah kenal...baru tau...memang dulu pun bukan kerana dafi of DFC...tapi kini...GUA TABIK SPRINGGGGG......tahniah..teruskan usaha....

Anonymous said...

lalalalala

SAKURA said...

ray!!!!!!!

nak kalendar 2!!!!!!!!


XP