Friday, April 10, 2009

Crew Life 7 : Crowning

Apa pulak kena mengena crew life dengan crowning kan? LOL

Ko ingat ko ratu ke nak crowning2 bagai?

Bila sebut je perkataan crown semua girls tau la ...benda yang ko pakai kat kepala tu...bila ko jadi Ms Sentul, Ms Bulgaria, Ms Ulam Batu, Ms Hanjo.....Nama lain bagi crown ialah TIARA. Bukan Tiara Jaquelina ya.....

Atau masa jadi raja sehari. Masa kawin merasalah pakai crown kalau tak dapat jadi Ms..Ms yang telah ray sebutkan diatas.

Atau kalo korang memang kerabat diraja. Ada ke pembaca blogku ini dikalangan ROYALLL?? Kalau pun ado...kerabat pun tak pakai crown hari2 ok. LOL

CROWN ing , ialah satu upacara pertabalan bagi raja atau pemberian title bagi pertandingan ratu cantik.

Berbalik kepada kaitan Crowning dengan kehidupan flight crew. Apa kena mengena?

Back to our training days....

Setiap crew akan dilatih first aid yakni rawatan kecemasan. Ya...la kan emergency onboard. Kalau xde doktor 33 thousand feet on air...mana ko cari kan? Ko ingat ado superman terbang kat sebelah tu...nak datang tolong...atau singgah kat hospital kayangan....

Ko ingat kapal terbang tu boleh main singgah je kat mana2 buat stop??

So we have to learn basics thing on how to handle emergency berkaitan hal-hal medical. Ini termasuk menyambut kelahiran baby. Miscarrige adalah medical terms nya. I am not going to into details here...hahahaha

They teached us theory. They also tochured us by showing us videos. The exact thing on what to expect during miscarrige. It is not something that you normally see in your daily routine lifes . Yang perempuan menutup mata sebab tak sanggup tengok dan the guys sort of stunned sbb tak pernah tengok benda tu jadi mcm tu....LOL

Crowning ialah bahagian dimana, kepala baby itu mula muncul di bahagian virgina. The most critical stages dalam proses melahirkan baby.

It's a MIRACLE !!!!. Bayangkan kepala budak yang punyalah besar dan keluar. See it to believe it !

Dalam bilik First aid juga ada patung wanita untuk crew pelatih buat practical untuk deliver baby. Without the blood part of course. Macam2 nama kita org bagi kat patung tu...rosmah la...Junita la...mama bosan laa...

Ada lagi maksud crowning bagi crew.

Bila nak buang air besar. Part dimana benda tu kat hujung2 nak tunggu keluar....LOL

Crew A : "Apasal ko ni? dari tadi tak tentu arah?"

Crew B : "ERghhhh!! Aku dah tak tahan dah ni"

Crew A : "Tak tahan amenda nyer?"

Crew B : "Dah nak crowning dah ni !!!!!!!"

Jangan la jadi mengong. She is not pregnant. What she meant was her WASTE dah nak keluar dah...LOL

Off she goes. To the nearest toilet. Terms lain yang digunakan selain crowning ialah TERBERR dan TERKENCHH

Setiap kali boarding...bila nampak pregnant lady masuk....muka crew sort of CUAK dah. Semua ilmu pasal miscarrige sort of run through kat kepala dah. You also will be praying hard that ada medical personnel onboard so that you don't have to go through it if miscarrige happens.

Being crew is not just about serving passengers, smiling and look pretty. It is more than that!! pernah berlaku dalam flight sekali sepanjang ray bekerja as a crew. Additional info: A baby borned dalam kapal terbang di panggil "[airlines name] baby". Ini bermakna, baby ni dapat free travel from that particular airlines sepanjang hidupnya.

It's also a policy in certain airlines, not allowing pregnant lady yg dah mencecah minggu ke 35/36 to travel long haul flight. Kebenaran doktor diperlukan if she still wants to travel. EARLY Miscarrige also means that, baby tu keluar awal dari yang sepatutnya. Eventhough ada rules...chances to happen onboard tetap ada.



Ray akhiri dengan gambar my good friend Amy dengan crown nya. This picture was taken 5 minutes after her crowning ceremony. An hour later, she had another crowning session because too much to eat. Get it? mati la aku kena jerit ngan Amy lepas ni...larikkkk

PS: When is the last time you seen crowning session in progress? This morning???? LOL

PS2: Ray akan berehat dari dunia blogging for awhile. Drop komen banyak2 ya atau baca dan khatamkan my prevous entry while Im gone. AWAY..sbb busy dengan benda bawah ni haaaa...


www.yoyooh.com
New Media For Malaysian Youth


9 mulut cakap2 belakang:

sakura said...

wah!!
baby 2 lahir2 trus dapat hadiah penerbangan percuma seumur hidup.. best 2!! hahahahaaa

rizz said...

yapp me ade dgr gak mse taklimat dlu..mse tuh rizz ade interview steward gak ngee tp smpai stage 2 sajork ray muahahha..die de ckp baby tuh akan dpt flying free klau mumyy die bsalin kat flight.waa bestnyaaa

♥Syamelia♥ said...

rayyyyyyyy!!!!!!!!!!!!!!!!!
motif associate my name with crowning???
i've nothing 2 do with it ok...

ala, mcm la u x penah undergo that process LOL

dah la 2, siapa letak my pic yg u super impose lak 2...
u're so meannnnnnnn....

u mmg nak kena kn...

$uNmeloN said...

hi ray, otomatik tringat pengalaman i masa teman wife i kat labour room 1 year + 8 month lepas..ngeee...:D

NUke_Rude said...

wah! istilah baru ni.. instead of ckp "nak pegi berak".. maka boleh la guna "aku nk gi crowning ni"..

amacam ray? buleh?

edzlin007 said...

LOL.
penah baca tentang baby yg lahir d udara dpt penerbangan percuma seumur hidup. tapi policy tu ada tak di malaysia?

Farazila said...

uiks...
lemah lutut tgk kepala baby tu keluar dah...

eeeeeeeeeee...

wénkt said...

kalau kerja kat hospital
bahagian orthopedic,
hari2 tgk org branak ni..

tak sanggup...
cuba imagine sebesar2 kepala bayi nk keluar..

[r][a][y] eusouff said...

uik Rizz pernah apply steward jugak ke?

edzlin...
polisi tu ada dikebanyakkan airlines termasuk Malaysia
bukan kata kapal terbang jer
kalau bas atau LRT pun ado

Farazila...
lemah lutut katanya


wenkt...
tak sanggup ke?