Wednesday, April 15, 2009

About Blogging & Hard Rock Incident

Walaupun tak berkesempatan menHUPDATE blogku ni...ray ada jenguk2 la jugak setiap hari. Nengok komen kat cakap2 belakang tu...tapi tak bertambah pun...kat Shout box tu...ada la sorang dua yang menjerit kat situ. Kesimpulannya...ada ke korang kesah bila ray tak update blog? dari pemerhatian rasanya takde yang kesah kut....hahahaha.



Al kisah seorang ibu kepada seorang yang ray kenal. Kata anaknya itu...ibunya membaca blog ni dan mengikutinya. Katanya lagi... bila ibunya online, dia akan check out this blog and few others. Katanya laaa.

Tetiba rasa teramat segan la pulak. A mother of someone I know is reading my blog.

Bila ray check email...ada juga yang duk jerit suruh update blog tu...wah susah2 je...! kan senang kalo drop je komen atau jerit kat shoutbox tu kan? huhuhu

Bila ray buat round check kat yoyooh.com, ada la sorang mamat tu tulis kat shout box
"ray.. cpat updet blog kamu.. nak baca nih!" Nuke !!! Sila buat pengakuan...LOL

Dalam ramai-ramai yang mengenali ray....bukan semua baca my blog. Ada dua ke tiga orang jugak yang buat dekkk jer. Mungkin ray bagi dorang ni...ibarat ayam dalam kartun kat bawah ni haaa.





Nak cerita sikit ni ha. Semalam yoyooh dijemput ke sesi media dan showcase sebuah kumpulan rock Indonesia diberi nama "KOTAK". Bagi Ray satu penghargaan kepada media baru. Juga satu pengiktirafan mereka terhadap medium blogging sebagai medium promosi. Terima kasih Rizal - SRC- Suria Records kerana sudi menjemput.


Dah sebab orang jemput tu ku gigihkan diri [ walaupun sibuk ] drive all the way from Shah Alam to hard Rock Cafe. Mengharung traffic dan kelebatan hujan.

Ramai media electronik dan suratkhabar yang datang. Selepas sesi soal jawab dengan media, ray pun duduk la sorang diri kat satu meja ni selepas mengambil juadah buffet yang ado.


Sebelum ray continue al kisah kat hard Rock ni....ray explain about things that I normally blog about.



Do you really need to know that much? LOL



I am not the type of blogger yang tell everything about my life. As you can see, my blog bukanlah blog berbentuk journal yang menceritakan apa yang berlaku. Ray hanya fokus pada point-point tertentu saja and present it dalam bentuk apa yg korang baca ni.


Ada my friends yang even alert others...be careful what you say...as ray might write it in his blog. LOL.

Apa yang ray ceritakan di blog mula mendapat perhatian rakan-rakan yang mengenali. I normally joke around about things that happen around me. Make fun of myself and friends. Entah mcm mana ada yang melabel blog ray ni as merepek dan entertaining. Even ada yang buat statement, nak ilang stress keja masuk blog ray...


Sometimes ray talk about serious things as well and shared things that i do. Bila lepak with my new friends they always wanted to know about my life as a flight crew. Most of them encourage me to blog about it and some sampai ke tahap suruh ray menulis buku.




blogging sorts of widen your options...muhahaha



It's also another way of me communicating with friends yang busy beno to find out about me by a simple phone call...LOL


Dalam bersuka-suka blogging, words spread and tah macam mana menjadi perhatian wartawan Kosmo pulak. In my previous post, I did mentioned how shocked I am about her offer , to write an article about my blog.




Berbalik padfa kisah kat Hard Rock ni.
Tengah-tengah makan. Waiter hardrock ni datang. Masa tu ray tengah menyuap mee hoon ke mulut.

"Bang ni meja untuk customer. Meja untuk media meja yang tu " [sambil menunjuk kawasan tengah].

Waiter tu berdiri tercegat sambil membuat muka bengangnya kat situ menunggu ray beralih tempat.

First....meja tu tidak bertanda pun sbb tu ray main duduk je.

"kalau ya pun...boleh tak tunggu sampai saya abis makan" ray balas balik. [ dalam hati rasa mcm nak sumbat je mee tu kat mulut waiter tu]


Second...cara menegur tu bang...baik je timing masa tgh ray menyuap... masa tu la ko nak bersuara. Pastu...ko buat muka bengang ko apahal?

Ketiga...meja lain banyak kosong. As if ada customer yang desperately nak duduk kat situ.

Hilang selera terus ray tinggalkan makan dan duduk di kawasan bar.



My dad will tochure me if I dare to say that...LOL


Masa ray duduk kat kawasan tu, ada la seorang pompuan ni...pekerja or PR SRC agaknya...menegur...

"Errr... you dari mana ya?" tanya pompuan ni

"I'm Ray... from yoyooh.com" I said

"owh blogger la ni" she replied

"sort of" I replied

"Alah blogger ni banyak tulis menda tak betul dari yang betul" balas pompuan tu

then she went off.
[ owh how i wished that i said something like cartoon diatas kat pompuan tu ]


first....where's your courtesy. Aren't you suppose to introduce yourself first. Secondly, necessary ke buat remarks yang terakhir tu? I bet if I am from melodi TV3 it would be a different approach from her.


Tu la dia cerita serba sedikit tentang apa yang terjadi semalam. Sakit jugak la hati. Tapi bila difikirkan semula, apa peduli sgt sbb dalam sesuatu menda yg kita buat mesti ada juga yang lain yang menghargainya. Bak kata Dafi yang biasa dikutuk di cyberspace, "let it be...bukan senang nak kawal mulut orang...learn to appreciate apa yang ado".






Pembaca blogku yang kucintaik...thank you for reading this blog. Tak lupa juga pada pembaca Yoyooh.com yg membantu niat suci murniku ni membina komuniti blogger generasi muda.

Setakat dua tahun ray blogging ni...dah mencecah 90,000 visitors and 100 followers.

Alhamdulillah

PS : Bukan glamer yang ku cari tapi sekadar berkongsi sahaja.

Tak leh tulis panjang2 nak crowning jap lagi

14 mulut cakap2 belakang:

Ajami Hashim said...

setuju sgt dgn dialog ayam yg sedang menaip itu!


larrikkk!!!

Ajami Hashim said...

"Alah blogger ni banyak tulis menda tak betul dari yang betul" balas pompuan tu

*matila ckp cegitu kpd 'blogger contoh'! ahahaha!

[r][a][y] eusouff said...

Ajami Hashim...
mak ayam cengituh la kn?
mana boley anka ayam lebih sikit
LOL


blogger contoh...katanya

edzlin007 said...

saya cuma mahu katakan, yoyooh.com adalah tempat media terbaik yg saya penah baca online. tolak online newspaper tu la... sebab yoyooh takde nak jatuhkan org ke ape. sebab tu enjoy baca

dan er...ari2 saya check blog ni.hehe...cuma bab shoutbox tu memang malas haha

[r][a][y] eusouff said...

thanks edzlin
terharu dengar

NUke_Rude said...

Bila ray buat round check kat yoyooh.com, ada la sorang mamat tu tulis kat shout box
"ray.. cpat updet blog kamu.. nak baca nih!" Nuke !!! Sila buat pengakuan...LOL


---

ye ye.. aku ngaku!


btw, bla aku bc pasal pompuan kat hard rock cafe tu.. aku rs bengang. kenapa eh? haha.. dia bukan saja da mngeluarkan stetment yg salah kpd kamu, malah kepada bloggers yg lain.


aku rasa, ko patut bakar je pompuan tu. nak lagi best, ko bakar skali mamat waiter tu.


keep on blogging ray!

rizz said...

xkira ape yg blku blog ray tetap besttttt muaha..adoi nape la sengal sgt waiter tu ray huh teruk2..mcm tu lyn customer.fail..keepin blogging ya!:)

[r][a][y] eusouff said...

Nuke....
yup aku mmg bengang gilos !
tapi malas nak layan kecetekan minda dorang tu.

aku nak bakar dah...lupa bawak lighter daaa

[r][a][y] eusouff said...

rizz...
thanks for the compliment.

mmg sengal waiter tu.

kerja tetapi tidak berfikir.

Reez said...

haha...aper ler pmpuan tu....sgt poyo

Indera said...

salam ray..
apelah punya sengal waiter tuh. nasib u sabo. biasala ray, org slaloo judge book dr kulitnya. Bacanya tidak.
BTW, i really like read ur n3. banyak info yg leh dapat!

~ ♣ NiZaM ♣ ~ said...

"Alah blogger ni banyak tulis menda tak betul dari yang betul" balas pompuan tu"

pompuan tu yang tak betul kot.. hahaha.. kalau dia berblogging, dia lah yang wat mcm tuh.. kami semua x..

Ikhares said...

banyak menda tak betul dari yang betul katanya???

wah..lasernya...meh sini i tolong cili- cilikan mulut dia..

hehe.. sensitip sangat... :D

[r][a][y] eusouff said...

nampak gayanya akan berjumpa lagi pompuan tu dgn ray kut...

when Rossa dtg ke Malaysia nanti...huhuhuh

this time i will be ready...
LOL