Saturday, March 14, 2009

Tikam Menikam Dush dush!

Seperti talam dua muka : ertinya seseorang yang mendapat keuntungan dari dua belah pihak yang berselisih. Bermuka-muka. Ada banyak muka.


Sebelum tu...Ray nak tanya sikit...apa itu Talam? Heheheh...Bukan Talam Holdings pemaju perumahan yang tak reti buat rumah kat area bukit jalil tu ya.


Dalam dunia sekarang ini bermacam-macam ragam manusia ada. Ada yang boleh dipercayai dan ada yang tidak boleh dipercayai. Ada yang hitam dan ada yang putih. Ada yang wangi dan ada yang busuk. Ada yang boleh diharap dan ada yang tidak boleh diharap. Ada yang tidak suka tikam belakang, ada yang suka tikam belakang. Ada yang boleh dipercayai dan ada yang tidak boleh dipercayai. Dari berTALAM akan berlakunya TIKAM MENIKAM.


Ray sendiri pernah kena tikam dari belakang. Kita bekerja dengan ikhlas [ no pay/suka rela] tapi ada manusia hasad pendengki ni...carilah pasal. The best part tu...tak confront...cakap2 belakang je berani ..Bijaknya si talam ni...dia cari kelemahan atau kesilapan kecil kita untuk dibesar-besarkan.


Pada masa tu...orang2 yang kita pikir akan menyebelahi diri, akhirnya go against me. Since I am not that stupid to layan all the BULL SHIT yang dia created...I ignore it. Malah, I even offered myself to help out whatever I can, but my assistance was rejected.


ALLAH maha kuasa, orang yang melaung2 yang dia boleh buat itu ini...akhirnya tak kemana pun! sepi je...Alhamdulillah, atas faktor masa...ada yang tersedar. Kawan2 yang go against me...finally realised it. The best part is...I don't have to say a word to make them realised that.


Ray dipujuk semula oleh kawan2 yang dah sedar ni untuk membantu . As requested, I continue doing things that I like. Without distraction dan gangguan. Things work out very well. Even better than before.


Dush...something going on diluar pagar... kisah yang takde kena mengena dengan ray. Tup2...I was mentioned dan dituduh antara punca benda tu berlaku. Tetiba nama keluar balik...Nak tergelak pun ada. Cepatnya nak menuding jari kat orang lain bila konflik berlaku. Lupa nak kaji punca sebenar benda tu berlaku. My name was mentioned, sbb ray kenal salah seorang yang berada diluar pagar tu. Atas sebab tu je dah jadi suspect.


Haihhh...

Seperti yang ray katakan tadi...things that I do is only voluntary work. I did not gained RM or anything out of it. Yang ray gained ialah persahabatan dan pengalaman. Bila my close friend dengar apa yg ray buat...dia akan pelik...sbb ray buat benda yang bagi dorang menghabis BOREH jo. But...that's me...nak buat camno...kan?



Talam muka pula amat pandai memberi pujian tetapi pada masa yang sama boleh bertukar menjadi seperti musuh . Niatnya hanyalah satu, untuk membeli jiwa orang diatasnya supaya menjadi sahabat barunya. Sahabat lama, dilupai dan dijatuhkan tanpa perasaan belas!


Senario ini boleh juga kita lihat dengan apa yang berlaku di dunia sekarang ni. Contohnya di GAZA. Ia bermula dengan individu yang talam dua muka, lepas tu jadi lebih melarat.


Kannn? serius beno bunyinya entry Ray kali ni kan? But I just want to share with you guys. Ray percaya korang pernah ada pengalaman masing2 dan pernah rasa dikhianati dan ditikam dari belakang oleh mereka2 yang talam dua muka ini .


Masa ray jadi steward dulu pun, banyak kes tikam menikam dan dalam dua muka ni. Atas sebab dah terbiasa la yang buat Ray lebih dewasa dalam menanganinya.


Nasihat Ray ...apa yang kita buat biar ikhlas....hanya orang yang ikhlas dan yang menghargai kita yang akan nampak apa yang kita buat. Kalau dia tak nampak sekarang... mungkin nampak ...satu hari nanti. Kalau tak nampak jugak.....takpe...biarkan je la. Ia satu petunjuk that this kind of people not worth to be your friend.

Jangan lemah semangat hanya kerana ditikam dari belakang. So move on with your life and do what's best for yourself.

PS: Ray nak letak gambar orang tikam menikam tapi xjadi sebab terlalu 18SG...hehhehe.

TRIVIA
Dalam setiap gambar diatas ada talam dua muka...masalahnya muka saper? huhuhu.
Gambar 1 & 2 tu rasa2 korang tahu...cuma gambar ke tiga tu..
jawabnya: gambar queen elizabeth dan elton john
[tgk ngn teliti]

12 mulut cakap2 belakang:

Blog Anuar Kamaruddin™ said...

kuih talam sedap dimakan

orang talam bermuka2 sedap ditikam-tikam...grrr

rizz said...

ssh klau ade talam 2 muka ni..kdg2 xsedar sume ni blaku kan ray..:| tup kte yg kene..

[r][a][y] eusouff said...

Nuar & Rizz....

tah macam mana rasa nak luahkan je rasa geram kat korang berdua ni...huhuhuhu

so...bila free n boleh jumpa? hehehehe

NUke_Rude said...

gambar 1st tu xleh blah.. ayu2 macho plak!

huhuhu.

x suka org yg bermuka2 ni. Jap, ade ke yg suka?

[r][a][y] eusouff said...

nuke...manusia jadian la tu...LOL

zanetti_be said...

smart la gmbr2 yang ade.terkeliru kejap.mcm khunsa pun ada gmbr first sekali tue.hehehe.talam dua muka = hipokrit = munafik.am i right?

[r][a][y] eusouff said...

zanetti_be...
you are absolutely right

katie holmes and hubby tom cruise tu...hehhehe

edzlin007 said...

ni yang suka baca blog abg ray. byk ngajo erti hidup.hehe

p/s: suka pic no3. ada kena-mengena keturunan ke drg ni.

[r][a][y] eusouff said...

thanks edzlin...
yoyooh je kan blog ni :P

hahaha
my fav pic too

waty said...

mmmmmm.....should i leave my comment?...cubit peha kiri peha kiri jugak terlukakan ray....LOL....only u know and understand...it just i tak kuat macam u to fight it. Alhamdulillah...i bersyukur coz i have so many frenz yang support...masa akan menentukan jatuh bangun seseorang...kalau disaat ini kita menangis...i percaya...senyuman akan terukir jua...apa pun...i tau u seorang yang very positive dan yakin pada usaha u sendiri....kita punya mata dan akal untuk menilai siapa u.....

RaYaLaRa said...

tapi kuih talam sedap... tapi kuih lapis kacang ijau lagi sedap... lelagi yang jual kat bazar ramdhan putrajaya... mmm...lambat lagi pose..

luna said...

sy py cite bkn takat tikam belakang je,tp berani mati tikam depan trus.tgl xkuar drh jer.tp kuar airmata.hehe.airmata bkn sebarang airmata,airmata tahan geram.cm nk tikam dgn pisau jer si penikam klon ni.nyusahkan hidup org.

p/s :perfect jer tgk queen ng elton tu.xpasan lak derang dicombined kn.hehe.gud work ray:D