Thursday, March 19, 2009

Saya Tak Nak Pergi Sekolah !!

Ada la sorang kanak-kanak perempuan ni, tak nak pergi sekolah. Pening kepala mak bapak dia memikirkan cara untuk buat dia untuk ke sekolah.

FYI, dia berumur 8 tahun...kiranya darjah 2 lah tahun ni. Sejak cuti tahun baru cina awal tahun ni...dia tak ke sekolah. Mak dia puas memujuk....cikgu sekolah pun siap datang pujuk...kawan2 pun datang pujuk....tapi sampai laaaa ni ....xnak jugak ke sekolah.

Julia Roberts [ bukan nama sebenar ] akan menangis-meraung jika perkataan "sekolah' diucapkan.

Sindrom takut ke sekolah dikalangan budak tadika dan darjah satu ialah perkara biasa.

Tapi Julia Roberts ni...elok je pergi ke sekolah masa darjah satu. Tetiba je...dia xnak ke sekolah.

Aiyooo... Ray bukan mereka cerita ni. Ini kisah benar ok. Baru berlaku 2 hari lepas.

Tiada kesan penderaan, buli. Yang lebih menyulitkan...Julia membisu dan enggan memberitahu sebab yang dia enggan ke sekolah.

Mak nya Mrs Roberts [ bukan nama sebenar ] , dah pening kepala. Bermacam iktiar telah dilakukannya. Dari berubat kampung hinggalah berjumpa doktor psikologi. Diiringi dengan doa agar minat anaknya untuk ke sekolah kembali semula.

Ray ada buat tuisyen utk budak tahun 1, 2 dan 3. Bukanlah sebab beriya-iya sangat nak mengajar. Tapi atas permintaan Ibubapa. Rata-rata yang datang ialah budak2 yang bermasalah.

PS: Gambar sebelah kiri bukan gambar Ray...Im nt bald ok...not yet LOL

Masalah yang ketara ialah masalah disiplin, minat yang takde langsung, malas, degil [ bega bak kata orang Negeri Sembilan]. Bukan tak pandai...bukan otak tak geliga...tapi tulah masalah yang ada pada budak2 yang mendapat perkhidmatanku ini. LOL.

Mrs Robert approached my sister for help. Since her daughter Julia tak ke sekolah dah sekian lama...she is looking for options. At least she can learn something rather than nothing at all. [ wah mcm tajuk lagu Ronan keating plak].

Hari pertama Julia ke kelas tuisyen...she cried. Taknak masuk kelas. As usual my sister [pakar memujuk] memainkan peranannya.

Half an hour later, berjaya jugak dia memujuk Julia untuk masuk kelas. Dalam kelas Ray tu ada 12 kanak-kanak lain. My sister left and attend to her class. Maknanya...Julia is now under my care.

So, Julia pun duduk lah sorang2 sambil menangis....Ray continue la mengajar seperti biasa. Half an hour later...semuanya berubah. Julia tak menangis lagi...malah enjoyed the class very very much. She even smile.

I must been doing something right.Towards the end...dia dah mula ketawa pulak. huhuhu.

Terdetik di fikiran ni...

Nape ek Julia ni xnak pg sekolah. We actually solves the problem within an hour je. Mrs Robert menarik nafas lega...walaupun anaknya masih taknak ke sekolah...sekurang-kurangnya dia nak belajar ngn my sister and me.

Diharapkan bila dia start kelas ngn Ray ni...minat Julia ke sekolah akan datang semula.



On different case, seorang bekas pelajar Tadika Rumah Si Kecil...yang bernama Tom Cruise...[bukan nama sebenar] yang kini darjah satu....telah dihantuk kepalanya ke dinding oleh cikgu sekolahnya. Tom dah trauma dan tidak mahu lagi ke sekolah.

Aiyooo...apa dah jadi nieh? Banyak sgt kes2 sebegini berlaku sekarang. Makin menjadi-jadi.

My primary school years dulu [ once upon a moon ] indah2 belaka. Budak hitam legam yang kuat buli org...LOL. Sebab tulah kut xde masalah...hahahahah. I am not the type yang buli pukul orang...suka buli cara lain...hehehehe. Cikgu pulak masa tu pernah ketuk kepala my classmate dengan buku sbb tulis salah. Kena cubit kat perut hanya kerana salah mengeja. Bab buku terbang melayang..toksah cakaplah....NORMAL lahhh tu.

Nak tau ...tunggulah posting Ray yang akan datang.

Kesimpulan: School supposed to be FUN for children. Dicipline and FUN learning is the KEY to attract pupils to school. Teachers must know how to tacle your student. Parents must always instilled learning habbits from home.

Soalan: Apa pendapat korang pulak? Ceritalah sikit pengalaman korang masa mula2 masuk sekolah dulu.


12 mulut cakap2 belakang:

rizz said...

hhaha mcm2 ragam lak budak2 ni x nk p skolah..4 me mse djh 1 tu pon de la mslh cmni..tp x lme la hehee..

[r][a][y] eusouff said...

rizz...xlama tu berapa lama? hehehe

didi-aNNa said...

maaf, masuk tnpa izin..;p

kita dlu takot nk g sek sbb sifir slalu susah nak ingat..then kalo tak dpt ingat cikgu math tu mesti suh bdri atas kusi..boy2 dlm claz mesti duk gelak2 kat kita..huhu..malu benar..;(

bujang said...

kalau ayah den dah lamo keno penampaq sbb xnak ke sekolah

zanetti_be said...

huhu.Best2..Education is important.kene belajar dr slumdog millionnaire nie betapa education penting

zanetti_be said...

huhu.Best2..Education is important.kene belajar dr slumdog millionnaire nie betapa education penting

edzlin007 said...

itula kan. sepatutnya sekolah adalah tempat yang menyeronokkan.

tp saya dulu darjah satu tak suka gi sek. seminggu nangis tiap pagi bila ke sek. siap bergayut d kaki ayah lagi. LOL.

darjah 2, saya lari dari sek selama 2 hari. sebab ada cikgu tu suka ketuk jari murid. parents tak tau sbb bila tgh ari, masuk ke sekolah semula. :D

jadi, pada adik2 semua, jangan jadi macam daku. cintai la sek kita. hehe

~.::IamZulaikha::.~ said...

ngehehe~ dulu eca malas gile nk pegi school bcos xsiap homework, nnt kena marah.. hahaha.. xD

now, I'm loving school!! mcm school is better than holidays pulak.. ahahaha.. xD

nice post btw.. =] wendu kat abg ray.. lama daa xchat kan.. hee~

NUke_Rude said...

hah! kalo camni tak nak masuk kuliah gak aa.. leh blajo ngan enche' ray! haha

FAIZZAHARI WANNA BE said...

ms faiz zaman skolah dlu, bkn pupils yg menangis n merajok ngan cikgu coz pukul or what so ever but then, cik gu yg merajuk dgn kami..ha3..very funny..coz kami pakat kenekan cikgu kat dlm kelas..nakal kan..

at last, i jugak yg kne gi mintak maaf bagi pihak 1 kelas n pujuk cikgu 2 ajar kelas kami..subjek sains darjah 5..cikgu 2 dah tarik muke tahap dewa dah mse babak kne pujuk..ha3

[r][a][y] eusouff said...

Nuke...
perli ke apa tu?
hehehe
tetiba aku nak terasa apa hal plak kan?

Faiz...
ko la ketuanya nya ek?
huhuhuhu

Ashraff said...

ahaha!klau acap,masa tadika,mak acap slalu marah mase nak ambik bawak balik umah,sebab acap TAKNAK BALIK RUMAH!best dok situ,hehe udara nyaman jee!

skolah rendah,darjah 1,minggu ketiga dah mencakar(gaduh) orang dah!tapi orang yg acap cakar tu laa my best friend smpai drjh 6!hahah!