Sunday, March 22, 2009

Crew Life 5 : Mak Ko ITAM

Kurang ajar beno bunyi tajuk entry kali ni. It is NOT a racist statement.

Relax. Baca dulu. Don't judge the book by it's cover. CheWahhh ! Tajuk busuk tak bermakna isinya busuk. Baju kotor tak bermakna badannya berbau. Buku tebal tak bermakna bagus. Muka cantik tak bermakna hati mulia.....huhuhuhu

Cerita ni bermula di awan biru. Masa tu Ray ada SNY onboard. Apa ke menatangnya SNY tu ek?
Supernumery. Peramugara pelatih. A very good looking indian boy.

So basically, as a senior flight steward...kenalah turun ilmu yg ada. Mengajar apa yang patut sebelum steward tu bekerja secara solo. SOLO ialah term yang crew gunakan untuk setiap peramugara yang bekerja tanpa bantuan. Bukan kerja sorang-sorang. Sila maklum.

Dipendekkan cerita, Ray sort of yang jenis benarkan steward tu heat meal for passangers. Sepatutnya SNY hanya buat observation sahaja tak tak dibenarkan bekerja. Tapi ...rasanya untuk lebih cepat pandai buat la sikit2 apa2 yg patut. Sort of bending rules sikit la nieh.

Mahesh : Bangg ! nak heat macam mana bang?

Ray : Heat 15 minit...medium 23o degrees. Masa 10 minutes check ya.

Mahesh : Ok bang !

Ray : Takyah berABANG-ABANG. Call me RAY udah.

I think that it is not that hard. Instruction simple je weii. So, I leave him doing his part so that I can do other things.

Al kisah si Mahesh ni [ bukan nama sebenar ] idakkk le mengeCHECK meal tu. So alkisahnya meal dalam oven tu sort of banyak wap keluar. He dissapeared dono where.

My leading stewardess by the name of LINA pun masuk...and she decided to check the meal. At the same time Ray and Mahesh masuk ke galley.

The minute she open the oven door...wap panas sudah keluar!!!

Lina : Oiii !!! Mak Ko ITAM !!!!! [melatah]

Immediately I look at Mahesh. And Lina look at me. And Mahesh look at Lina.

Lina : Huhuhuhu! Sorry Mahesh...I don't mean that.

Ray : LOL

Mahesh : It's ok. It's a fact. Mak I memang Hitam.

Aiyooo...

Tak tau la Mahesh tu terasa ke tak. huhuhu. Tapi kalo mahesh terasa pun kenalah dia simpan je la kut. Almaklum la kan..crew baru. Kadang2..walaupun melatah...it can hurt others as well.

Ray akan ke topik yang sama tapi ia berkaitan kanak-kanak.

Last four years, my kindergarten mengadakan pertandingan pakaian beragam. So you can wear...whatever costume la. Ada yang pakai punjabi, pakai ala2 puteri gunung ledang...dan macam2 lagi.

Salah seorang girl ni memakai sari ...iaitu pakaian tradisi wanita india.

So this little girl pun keluar la...pose sana ...pose sini...bab2 pose mengepose suka la budak2 kan?

Towards the end...nak melengahkan masa...the emcee pun saje je la tanya sikit2 soalan pada peserta as they line up to wait for results.

Emcee : Dikkkk...Cantiknya...Cantik tak? [soalan mengong]

Si kecil : Cantekkkkkkkkkkkkk

Emcee : Sape beli?

Si kecil : Makkkkkkkkk

Emcee : Baju apa yang adek pakai ni?

Si kecil : Baju KELINGGGGGGGG

Emcee : terkedu [ muka terperanjat]

nak cover balik

Emcee : owh baju sari......

Umang aiii.... nasib baik part tu budak tu cakap slow...kalo tak satu dewan akan ketawa. And nasib baik no indians yang register kat tadika or yang ada dalam dewan pada masa tu.

Moral nya...parents! pls be aware what you say infront of your children. They don't know anything. Kanak2 hanya mengikut kata2 yang selalu dia dengar. What your children said reflects you as parents.

Keling is not a good word. Never ever use it.

Sebelum kita menggelar orang racist...tgk diri sendiri. Jangan cepat prasangka. Get to know other people yang berlainan bangsa. Once you get to know them...tak jauh bezanya diri kita dengan mereka. Towards the end we are all human.

I have the previllage to work with different races when I was a crew. Ada indian, chinese, japanese, indonesian and korean yang bekerja as a crew. I am glad those experience taught me well....

8 mulut cakap2 belakang:

NUke_Rude said...

haha! nice title.. terpanggil aku untuk membacanya...

rizz said...

yaa..x baik ckp k.e.l.i.n.g kan..agk kurang sopan plak..

Anonymous said...

haha..oi mak ko itam:))
paling lawak pic yg ray letak
haha..mao gelak sakan:P

Nad. said...

ahahha normal la tu.
Kadang2 nad pun melatah ckp benda yg sama :p

♥Syamelia♥ said...

well, the word K****G is not appropriate to be heard of, might as well use the term indian.
apparently, that word synonim with our people, maybe susah nak nk change kalau dah sebati.

2 word ni mmg xde baza when it comes to meaning, but it made a tremendous difference in terms of impression...

ps: sebaik mc 2 pandai cover

edzlin007 said...

betul tu abg ray. saya tinggal d kejiranan yg pelbagai kaum, sekolah pun sama. kawan baik pun kaum lain.

then bila masuk U, terkena kejutan budaya, bukan sebab semua melayu, tetapi sebab ada antara rakan saya yg cam racist. panggil india keling @ (tak elok disebutkan), gitu cina.

penat saya nak betulkan, malu la camni, org melayu patutnya sopan.

p/s: ingatkan story td nak marah mahesh tu, suspen je memula.

omgpetch said...

hahaha i love this entry! gelak besar sorg2 ok. haha very klakar! and yeah, i pon slalu gune tagline mak kau itam kt kwn2 bile boring2 haha

Bie said...

tp d sabah india mmg d panggey k.e.l.i.n.g.....
dah mmg bgitu panggilan d sane....

tp cerita nih mmg sgt klakar......hahahahha....