Monday, March 16, 2009

Crew Life 4 : Catwalk Disaster



Dah lama Ray nak menulis pasal Aci yang duduk kat kawasan perumahan Ray ni. Setiap petang aci ni akan berjogging kat kawasan parking lot.

Bagus...! Amalan yang sihat dan harus dipuji. Jarang sebenarnya nak tengok kan warga emas buat amalan menyihatkan badan sebegini.

Tapi setiap kali melihat aci ni...Ray akan ketawa besar...

Jahat sangat bunyinya kan? MENGERTAWAkan orang tua. Sebelum korang carut tu...continue reading dulu ya.



Obviously... this is not the ACI lahh..xkan Topless kut? LOL


Yang janggalnya aci yang berusia 60an ni berjogging pakai kain batik. Berlari anak dalam 20 meter...dia akan berhenti dan membetulkan kain batiknya....dan berlari anak lagi 20 meter.....berhenti lagi betulkan kain batiknya. Macam tu la prosesnya kitarannya - keliling parking lot tempat den tinggal ni haa.

Selain menjalankan aktiviti sihat, yang harus dipuji ...aci ni very the melayu one. Pakai kain batik kan?LOL... Jarang beno tengok aci pakai kain batik. Lebih jarang kita tengok aci berkain batik berjogging. Tak dapat den bayangkan kalau aci ni pakai sari dan berjogging.

Ok...now u guys can carut me if you want la. I know it's bad to gelakkan orang tapi...kes ni...gelak tu datang secara NATURAL. Kalau Ray buat filem...mesti ada yang mempersoalkan logiknya babak diatas. Seperti mana org mempersoalkan scene tertentu filem Yasmin Ahmad yg dikatakan tak logik tapi sebenarnya memang berlaku...cuma dinafikan...sbb tak dilihat....kannn?

mesti aci tu dulu bekas peramugari kan? LOL

Ray nak amik je gambar aci tu tapi tak sampai hati....mengAIBkan orang pulak nanti kan?

Tinggalkan kisah aci jogging pakai kain batik tu...ray nak bercerita pasal catwalk pulak.




Detik membanggakan bagi seseorang peramugari ialah ketika menarik trolley bag dan berjalan ke kapal terbang. Masa tu lah mata sekeliling memandang. Ayunan kaki melangkah , baju kebaya yang dipakai....boleh dikatakan semuanya diperhatikan.

Di KLIA, berjalan dari tempat melaporkan diri ke kapal terbang agak jauh. lebih kurang 1km jauhnya. Waktu melaporkan diri ialah 90 minit sebelum kapal berlepas.

Katakan la kapal berlepas pukul 9malam. Waktu melaporkan diri ialah pukul 7.30malam. Masa melaporkan diri cabin crew akan berkumpul dalam satu bilik untuk briefing. Briefing diketuai oleh INFLIGHT SUPERVISOR [IFS]. Masa briefing...IFS akan membahagikan tugas, buat sikit penerangan, tanya soalan sikit dan lain-lain. Masa yang di tetapkan utk briefing ialah 20 minit.

Tapi ada IFS yang ambil masa lebih dari tu untuk briefing. Ada yang makan masa sampai sejam.

Kalau dah sejam tu....maknanya kita ada 30 minit saja lagi sebelum berlepas. Waktu penumpang boarding/masuk kapal pula ialah 20 minit sebelum waktu berlepas.

So...maknanya u kena catwalk 1km, melalui immigration check dan security check, buat ground duties...check kapal...check catering...check equipment...chill benda2 yang patut....dan lain2 dalam masa 10 minit. Tak ke disaster cara crew berjalan?? LOL

Itu dah bukan catwalk tapi walkathon...namanya.




Masa walkathon tu...dalam kepala terfikir..kerja dan disaster ground duties yang bakal diharungi.

KAPAL akan tetap berlepas ONTIME sama ada kerja siap atau tidak.

Ada pulak minah peramugari ni...kaki sakit sikit...terheret2 kaki mcm orang tempang....mintak mc kat klinik tak dapat...so kena la pegi keja kan.....kena la jugak catwalk kan? LOL
Bayangkan la mcm mana rupanya dia berjalan. Nak berjalan sebelah dia ...rasa pun malu. Peramugari tempang pegi keja.


But I would say...without all those hassle mentioned above...mmg bangga gila walking towards /from the aircraft especially kat overseas. Eyes are looking and admiring the image that we cabin crew bawakan. It's the proudest moment bagi seseorang cabin crew.

Tak dinafikan, bukan semua crew ni jalan elok. Ada gak yang tertongek2...terkangkang2 sikit, terhenjut2 tapi lama kelamaan ok ...bila ditegur.


How often do you see yourself walk? Apa kata sekali sekala tengok or tanya pendapat orang lain.


PS: When the last time you ever pakai kain batik and walk pegi kedai ke apa ke? LOL
Mungkin ada yg dah lupa mcm mana nak pakai kain batik/pelikat kan? Ok...dibawah ni panduannya...LOL







15 mulut cakap2 belakang:

rizz said...

hehe jaat ray cte sal aci tuh..rizz pon dpt mgmbarkan keadannya cner wakakaa.n then cte sal catwalk tuh huu adventure nye nk tkejar flite lg..ssh plak mndengarnya.hehee

Blog Anuar Kamaruddin™ said...


Kain pelikat lalalala
Kain pelikat lalalala
Kain pelikat diguna aneka cara

Kain pelikat lalalala
Kain pelikat lalalala
Kain pelikat diguna disini sana

Pakaian istimewa
Berangin-angin keliling
Kelengkapan tudung kepala
Ibu menggendong anaknya

Ke kamar rehat sesuai
Bila kenduri dipakai
Pelikat buruk dielak
Bertenggok koyak

Kain pelikat lalalala
Kain pelikat lalalala
Sarong pelikat selesa memang selesa

Kain pelikat lalalala
Kain pelikat lalalala
Kain pelikat diguna semua ketika


Sekian.. :p

[r][a][y] eusouff said...

ok rizz
nanti ray sampaikan salam rizz pada aci tu :P

Nuar...

anuar zain la sgt kan??? LOL

just me said...

hehe... simbolik tuk perli muvi jasmin ahmad ke?? hehe

~sib baek kain aci x terlondoh, klo x mst ko dh gelak smp pech prut kn...?? lol!

ps : tiap2 kali nk pkai smpng mst lbh sejm... ko x ajr cr pkai sampng ke..??

[r][a][y] eusouff said...

Just me...

aiyoo
kalo terlondeh...aku tepuk tangan kut :p

ajar pakai smpin? sebelum raya aku ajarkan. lebih2 lagi bila nak pkai sendiri.

Kena buat research sikit...pastu cari model...huhuhu

sakura said...

x ke susah jogging pakai kain?? ish3.. XD

now sakura dh tau cara pramugari2 jaga badan.. hahaa... always kena walkathon kn.. XP

[r][a][y] eusouff said...

cuba la sakura jogging petang ni pakai kain...tgk susah ke senang? LOL

haaa
jangan tak tau
jalan hari2
mana tak kurus

edzlin007 said...

LOL . nak tergelak bila tgk pics cara pakai kain pelikat/batik. dlm buku travel tak penah pula nampak ini. patut masukkan kut, terutama tuk org dari barat ke...hehe.

tak penah tanya ke aci tu nape dia jogging pakai kain. (teringin jg nak tau) kwsn umah saya ramai warga emas, yg bersari pun ada, tp takla sampai lari...jalan je semua. lari berseluar.

biasa tgk cabin crew jalan, tp tak penah lg tgk yg dah mcm lari ke ape.

p/s: lama ku tak dgr lagu kain pelikat tu.

waty said...

kira bertuah aci tu nak jog pakai kain...zaman la nie payah nak tengok guys bersarung...even my bro kat umah tu pun boleh kira dengan jari sarung dia...balik2 yang itu jer yang dibelasahnya...bukan takde yang baru...tapi sebab dah jarang disarungkan sebab tu yang lama tetap nampak baru....

suatu hari kelak...kita akan lihat sarung nie jadi nostalgia sebab zaman la nie manusia leh prefer pakai short.

tapi penulis kita nie masih mengamalkan sarung ker?....apa kata waty nak tag ray for that answer.....LOL

alhaqimi said...

2 story in one entry... hush.. nice la... dah macam cerita sepi dah kalau gabungkan 3 cerita...haha...

[r][a][y] eusouff said...

edzlin...
tah la
aci ni one of the kind kut
huhuhu

waty...
me? sarong?
kat kampung ....selalu
kat umah.....jarang2
kat shopping mall....tak pernah

solat jumaat....strictly sluar...senang nak menular tmpt lain after that...LOL


Qimi...
it's not SEPI...kalau 2 jer cerita
it's SEBU....

LOL

zanetti_be said...

best2..baru laa tau mcm mane pramugari/ra nie slim2 je.rahsia terbongkar laa nie.

Best ape pki kain pelikat.selesa,tradisional dan effective.huhu

ammar said...

So...maknanya u kena catwalk 1km, melalui immigration check dan security check, buat ground duties...check kapal...check catering...check equipment...chill benda2 yang patut....dan lain2 dalam masa 10 minit. Tak ke disaster cara crew berjalan?? LOL


tak dptku bayangkan
hehehehe

hafizzuan said...

best klu dpat rasa semua ini..motivate sgt bila baca entry2 kat sni..hehe

FAIZZAHARI WANNA BE said...

sgt stuju ngan ray..kadang2 manusia nie slalu sgt menidakan bende yg terang2 berlaku dpn mate..x kirela dalm bntk tipu ke, sorok ke..xbrape minat la nak kwn ngan org yg ske tipu2 nie..busan

tp yg menariknye, napelah minah yang jalan xbetol 2 mintak lori yg angkut luggage ke flight angkut die skali..dah save almost 300m i think..LOL..

em, nasib baik tido pki sluar..jrg pakai kain..BAHAYA!!!eee