Wednesday, March 4, 2009

Crew Life 3 : Senyum Plastik

"What is your smile made of?"

"Mine...is plastic. How about you?"


"Same here laaa.. LOL"


Apakah makna nyer senyum plastik itu. Ok let me explain so jadi clear. Plastik ialah istilah yang cabin crew gunakan pada senyuman yang palsu atau dibuat-buat. Sebagai cabin crew, it's our job to "smile". Not sengeh...not muncung...not kemut...not gebehkan mulut...but SMILE.

Alah senang je nak senyum. Kata kawan Ray yang kerja kat bank mengadap duit hari2.

Ladies & gentleman, it's not as easy as you think. In my previous post, ray ada explain psal on air can be "HELL" to certain crew...bila tak kena pada tempat dan waktunya...kan?

In that situation, hati dah meronta-ronta "Ya Allah bila la nak abis azab ni?". Few seconds later...out you go in the cabin and you have to smile. Disinilah datangnya senyum plastik buatan orang namanya. LOL.

Setelah lama bercekedondong [ berkecimpung ] dalam dunia terbang tinggi melangit...melangit...melangit [ ala2 gelek dangdut ], ray boleh tahu siapa yang senyum plastik dan yang senyum ORI.

Senyum ORI ada banyak jenis jugak. Senyum gatal, senyum menggoda, senyum simpul, senyum manis...huhuhu to name a few.

Back to senyum kategori plastik ni, can you guys tell ? It's hard to explain...but if I see one...papppp straight away I know.

Ray pernah buat ke? honestly...yup pernah! I would be lying if I say no kan?

An indian passanger board the aircraft.

"Hello sir...Welcome onboard" I said

Haram passanger ni...bukan nak jawab salam...eh bukan nak balas greeting aku...
[kata dalam hati ala2 ally mc beal]

"I am a general manager of a big company and I want a coke" cakap passanger ni dengan slanga indian dia, sambil terkial-kial letak bag murah petak2 dia, atas overhead compartment.

"Pedulik apa aku general manager....I am a flight steward...and I want you to sit down and shut up"
[kata dalam hati ala2 ally mc beal]

And I give my biggest plastic smile and replied " Certainly sir..."

On my way to the galley to get the bloody coke...my mind telling me this.
"Smile...smile...smile"

So...I came back with a COKE. " Sir...here's your coke as requested" sambil senyum.

less than 2 seconds...he teguk air coke tu sampai abis and added "get me Another one!!!"

"Mangggg aiiiii...ko ingat keja aku bagi ko sorang minum laaaa"
[kata dalam hati ala2 ally mc beal]

Please understand why I am so pissed off. Masa tu tengah boarding. Passanger tengah masuk ke dalam kabin dan laluan masuk sesak. dah jammed dah jalan. Pada masa yang sama, seorang perempuan ni bwak bag...empat kali ganda berat badan dia. Dah la berat...besar gedabak....kerusi kapal tu pun muat utk dia tapau bawak balik . LOL

From a cabin crew, I have to turn to a police traffic utk mengawal lalu lintas...and offer assistance pada minah tu to place her bag ke atas tempat ruang penyimpanan atas tu. At the current moment, bag gedabak dia cantekkk berada ditengah laluan. Punca utama laluan sesak tu.

"let me help you with that" I said with a smile.

From a police traffic I turn to a superman. So ray angkat la bag yang maha berat tu.

Tiada ucapan thank you ....whatsoever from that lady.
"bawak batu nesan apa dalam ni..."
[kata dalam hati ala2 ally mc beal]

Pembaca sekelian, kejadian diatas berlaku dalam 10 minit sahaja. I dah jadi penyambut tetamu pelayan [amik coke], polis trafik dan superman. Bayangkan la the next 12 hours flight ke LONDON.

Lepas passager semua dah duduk. Kapal pintu ditutup. Ada kekecohan sikit di kabin.
Seorang passanger ni, tgh marah2 kat stewardess ni. Al kisah dia nak duduk bersama dgn awek dia. Tah macam mana terpisah masa dia check in kat ticket counter tadi.

He insisted to seat together with his GF.

Flight penuh ya. Here i go again, from steward ...tukar jadi seat negotiater pulak. Meaning, I have to approach other passangers to change their seat.

" Sir...what I can do is...I will ask the person seated next to you or your girl friend, if they can swap seats"

Luckily, a person seated next to him, heard me saying that...and offered his seats.

And this time ...senyum ORI ray keluar. This guy so bertimbang rasa and deserve my genuine thank you and smile...he is a MAT SALEH.

Lepas tu terus, check kabin jadi police traffic balik...sbb nak check pakai tali pinggang keledar.

The flight took off............

I don't mind doing all these...sebenarnya...it's part of the job. But, there are ways to ask for something kan? If this guy...tak marah2 stewardess tu....tak la kita terasa sangat bila nak tolong kan? Kita pun paham yg ko beriya2 nak duduk ngn gf ko kan....rindu and xleh terpisah walaupun 12 jam.

kes pasal bag tadi....eventhough bag dia besar and berat a "thank you" would be sufficient for me kan?

and that bloody general manager thingy....You don't to tell me who you are in order to get a COKE....if you are janitor sekali pun I would be happy to get you a drink...kan? and a simple word such as PLEASE would really make the difference.


PS: Esok 5 Mac , I am going to media screening utk filem Sayang you can dance.

Upcoming posting : Crew life 4 : Catwalk disaster






19 mulut cakap2 belakang:

♥Syamelia♥ said...

ray,
i personally felt that menatang baboon 2 punya smile mmg ikhlas, bukan plastic...
its written all over his/her face...
LOL

hafizzuan said...

love to read this..so funny..n it give me a good info..hehehe

[r][a][y] eusouff said...

no amy...baboon tu ....
senyum menggoda la kat u

and it's baboon jantan ya...LOL

[r][a][y] eusouff said...

hafizzuan...glad that u like it!

edzlin007 said...

yup, agree with hafiz. i always respect cabin crew (sambil cuci mata tgk steward LOL)

Blog Anuar Kamaruddin™ said...

ekeke...tingat 'fantasi' McBeal kalu dia ngah geram dlm paler otak dier...merapu2 jer..

ngeee *ni senyuman plastik gak nih menerusi perkataan :p

~ Lyana ~ said...

tgh bayang nih... mcm mana senyum macam plastik! HAHAHAHA

h2o said...

senyum plastik=when u smile n ur cheek muscles+face muscles(wutsoeva) hardly stretch out to perform a perfect smile..coz muscles tu contradict ngan mind and heart yg rsa takmo snyum..haha..~~,

~i guess so~

but ray, if i were u pun, i think dat uncle,lady with bag n wut more the couple yg msg2 igt dunia ni dorg yg punya..mmg tak deserve ur smile la..but for u being pro dat time,should be admired =) ..~

rizz said...

rizz nk bce awal cte ray ni tp xsempat..byk keje..my coment..mmg ssh gak kan ray nk lyn passenger cmtu..bru r rizz taw btapa getirny nk jd steward ni..mmg la tgok cm best kan.upenya hazab gak.ok la teruskan ek pgalman cte tu..sgt2 nk taw:)

Ex-banker said...

Yang mintak "coke" tu, perangai memang cam tu, kalau ada pangkat or kaya sikit lagak mengalahkan billionair...hidungpun dah memang 'tinggi'.

FAIZZAHARI WANNA BE said...

situation 1:

ala, lain kali simbah jek coke 2 kat muke mamat 2..puas ati n gembire..lol

situation 2:

beg 2 rsnye die ltk anak buah die kot coz nak jimat cost..dah save almost rm3000++ kot..perhaps

situation 3:

kekadang 2 mat saleh nie mmg baik..ad skali 2 faiz x ckp duit nak byr tmbg LRT, ad mamat saleh nie tlg byrkan..die hulurkan duit dr blkg..baik kan..

p/s: x sbr nak tggu catwalk disaster

edancoba said...

Hai Ray!! Salam pekenaln..
hmmm nk ckap ckit saper yg jelaz senyum plastik!! Saper lg klu bkn si Dafi SPA Q 2 tu... Uuuwwww very2 da tipu

[r][a][y] eusouff said...

edzlin...
cuci mata ek? LOL

Nuar....
ray kena bayangkan benda tu dalam kepala otak mcm ally mc beal bagi mengawal rasa marah supaya tak terlepas keluar..LOL

[r][a][y] eusouff said...

H20...
betul...betul...betul...
lagi satu bila mata tak tersenyum

Rizz..
sebenarnya agak susah bagi org luar nak tahu cerita pasal pengalaman menjadi crew kerana tak byk penulisan mengenainya.

Ex-banker..
dah jadi kebiasaan bagi org idung tinggi cakap besar bagi mendapatkan layanan istimewa

[r][a][y] eusouff said...

faizzahari...
yup...kalau tak kerana nak jaga kerja atau bersikap professional..dh lama dah ray simbah air coke tu...LOL

edancoba...
very the betul one...LOL

omgpetch said...

sronok baca experience org jd steward. msti mcm2 prangai pelik u dah jmpe kan. aha lenkali post la lg psl dlm flight dlu2

wénkt said...

teringat baca blog lea laurielle

firdaus zahari a.k.a FaKE said...

salam,,thx for following Efzec.com , da link kn to ur blog here , kalu rajen link blik la ye..lalalaa~

Anonymous said...

i work to layan customer at a fast food restaurant..

aiyah,, sometimes i will smile IKHLAS if im really in the mood.. but kdg2 terpaksa laa senyum plastic.. tapi diri sndiri rasa kelakar plak bila kita sendiri tau senyuman itu plastic..

imagine laa, kalau hati tgh panas, takkan nak senyum jgak kan.. tapi i think i should follow your way laa ray, say to our own heart "smile.. smile..smile.. " hahaha..

- Lina RD