Friday, March 27, 2009

Ceramah Agama Dalam Teksi

Bila kali terakhir korang naik teksi?

As for me, two years ago. Dari airport ke KLIA ke USJ....Today, sebab ray pergi service kereta yang hanya siap disebelah petang...Ray terpaksalah menaiki teksi ke Sunway Pyramid. Ray service kereta kat Honda TTDI Jaya Shah Alam. Ke Sunway sebab nak mengisi masa yang agak panjang.

Mati la aku kalo nak duk sorang2 dari pagi hingga ke petang kat pusat service tu kan?

It cost me RM18 just to go to Sunway by taxi. Agak bermasalah nak dapatkan teksi..tak leh la main tahan2 dan jerit "Taxiiiiii !!!" and siul "pheeeeettt" utk menahan taxi. Jangan berangan nak buat kat KL mcm ko tgk mat saleh tahan teksi kat kota new york tu. Ko ingat ko "Carrie Bradshaw- Sex & The City " nak buat mcm tu. So ray pun call 103 dan dapatkan no teksi disekitar Shah Alam. It wasn't that hard. After call teksi.... 15 minutes....teksi pun sampai.

How's the taxi ride to Sunway? A silent ride...no conversation whatsoever with the taxi driver. Ray pun tak make an effort langsung untuk berbual. Layan keletihan kerana tak cukup tido semalam. Berangan ala2 boss duduk belakang pun ya jugak la. Can't remember when is the last time ray seated at the back.

At Sunway, I had lunch and catch a movie.

On my way back around 3.30pm, I took a taxi. It was different this time. The driver was very friendly. Our conversation started when I told him the destination.

"TTDI Jaya Shah Alam... ya bang - bukan TTDI yang Taman Tun tu"

So we talked about stuff and after a while he pop up a bonus question.

"Pernah dengar nama Masjid XXXX kat Bukit Jalil tak?" he asked

In my mind thinking that he is asking me for direction.

"Tak pasti la bang" I replied.

and the ceramah agama begun.

In his ceramah, he mentioned about akhirat. He mentioned about how greedy people yang hanya pentingkan dunia dari akhirat. About aurat...about kejadian...langit bumi...syurga neraka.... He also told me at this masjid , every weekends ada penceramah dari luar negara datang buat ceramah.

My reaction ? Politely, I listened. Apa yang taxi driver ni cakap memang betul pun. Takde la pulak ajaran sesat ke , kerajaan langit ayah pin....al mau'unah ke...apa ke. Not that bodo tu spot the good and the bad. He means well and sort of wanted to share his knowledge.

The 15 minutes ride today ada mesej tersendiri. I missed solat Jumaat and khasnya khutbah Jumaat. Instead, Ray dapat ceramah ugama dari seorang pemandu teksi.

Before you guys carut me sbb missed solat Jumaat, I missed it because tak berpakaian yg sesuai. [ not appropriately dressed for solat]. Before your imagination runs wild....NO...ray tak pakai baju ketat, tank top ke...sleeveless ke...tight jeans ke...toplesss.....LOL...NOOOOO!

I am wearing shorts [ halooo ! not the pendek one ok ] short cargo pants. This morning I thought that everything will be settled before noon tapi apakan daya...TIDAK. Taking a taxi back home will be a suicide mission. There will be no TAXI @ home for me to call. Yes! I am dead serious...taxi at my place would be a miracle to find. If you were to call...the answer would be
"Sollly a MR...NO taxi aaa" [slang cina].

Nak elakkan misi menyusahkan diri...I called a taxi to Sunway instead. From Sunway rasanya takde masalah ray nak ke TTDI Jaya semula. Banyak teksi kat sunway tuh.

I am not giving excuses just explaination. I admit la...kalau dah salah tu.

Back about the ceramah in the taxi thingy...I am not shock at all. I heard about it. from other friends as well. To me it's nothing wrong with it as long it is mutual. I also used to any type of conversation. I am an ex crew...remember? LOL.

But...if you don't like it ....bear with it la. Don't la think it is a BIG WORLD HUNGER problem... if you listen to it ....kan? I mean be polite.

Yey...my car dah tip top and I will be heading to Kuantan tomorrow. I will tell you about my journey in my upcoming posting.

PS : Teringin nak naik teksi tunai...boleh dapat duit jawab soalan.

PS2 : Off lampu esok [28-3] 8.30pm-9.30pm. Jangan jadi kera sumbang xnak join dan beri alasan mcm ray sbb xpergi solat Jumaat..LOL


15 mulut cakap2 belakang:

Nad. said...

lalu depan rumah nad takk?
Hahahhahah :p

NUke_Rude said...

haa.. tak gi solat jumaat! ish3.

hm, bagus la pakcik taxi tu, bg cramah agama.

apsal kalo aku naik taxi je salu dpt ceramah lucah ar? keji betul!

alhaqimi said...

haha, bgus la tu.. tanggungjawab sesama Islam.. akan org agama lain pulak nak dengar kan.. hurmm

esok xdapat nak tutup lampoo la... ada visitation kat zoo melaka.. dari petang sampai ke malam.. kang tup lampoo terus kene baham rimau..hahaks

[r][a][y] eusouff said...

nad...
lalu depan umah nad la sgt!

nuke..
ko naik teksi dpt ceramah lucah??
bak sini no teksi tu
hahahahaha


alhaqiimi...
night safari la apa lagi...lol

Nad. said...

hahaha ttiba dgr pyramid cam familiar je,

ohh nad last naik teksi minggu lepas, tp pakcik tu marah traffic, katanya, org tak belajar bawak kereta sbb tu jalan jammed, dia jerit2 dlm teksi tuh
dlm hati * asal dia marah aku *
ahahhha :P

HAMKA said...

bukan ko sorang ray terlepas jumaat ari ni.. aku pon terlepas gak. ni keje shift malam nyer pasal la ni. huhuh.. balik pagi tido.. then bila sedar dh kol 2.30 ptg.alhamdulillah sempat bangun solat zohor..

rizz said...

aha mcm2 ragam kan ray klau naik taxi..mse rizz dlu klau nk g intervie w klau naik taxi msti dorg perasan n tnya nk p tebiu ke.hikss..ala ade sbb kn x g smyg jumaat tu:)

zanetti_be said...

ceramah agama tue kire sbg ganti khutbah.huhuh.byk pengajaran kan dpt dgn hanya menaiki teksi

[r][a][y] eusouff said...

zanetti_be...
yup...boleh buat buku pengalaman dalam teksi je..LOl

Rizz...
yup dorang ni mmg terer bab2 memerhatikan org. In my case..bila naik teksi...dorang cakap " awak peramugara ya?"
padehal bukannya in uniform.

Hamka...
ko pun terlepas jugak?
almaklum kerja malam kat ASTRO...huhuhu

~ ♣ NiZaM ♣ ~ said...

hahaha
ada jugak pengalaman ceramah agama dalam taxi..
Tapi penceramah dia, seorang India..
Berlaku x silap tahun 2005 di Kulim, Kedah..
Antara isi kandungan ceramah, kita manusia pangkat besar, apa pun besar tapi tarak ada kuasa, sekali tsunami datang, semua abes, itu semua Tuhan A'la (ALLAH) punya kuasa..
Huhu betul gak ceramahanya..
huhu..

edzlin007 said...

hmm, tetiba teringat pasal hafiz (ivarn x-factor), dia tertarik dgn Islam dari pemandu teksi, dapat buku agama dan sekarang beragama Islam.

hehe, nak naik teksi tunai kena cari yg pemandu bob lokman tu kut

omgpetch said...

ttdi jaya? dekat lah dgn puncak kan? aha. slalunya mmg diam je dlm taxi

Anonymous said...

mcm² citer org naik teksi ni ek...aku klu naik teksi...selalunyer buat derk jer kt driver..siap pandang luar plak tu..mls nk bersembang huhuhu bukan sombong..tp selalu byk pikir sblm smpi tujuan ...


mIE...

$uNmeloN said...

teksi? lama dah tak naik :P kat penang nih banyak teksi sapu (teksi haram) sekarang dah kurang kot! :D, jarang aaa dapat ceramah.. slalu dapat driver yang pendiam je... :p

wénkt said...

nk juga teksi ceramah lucah tu.