Monday, February 16, 2009

Rumah Si Kecil Dihatiku

Ray mulakan entry kali ini dengan berita gembira.

I was told by my sis that our kindergarten has just been awarded "Tadika Khidmat Cemerlang" by Jabatan Pendidikan Swasta Negeri Sembilan berdasarkan pemerhatian mereka. From over 200+ kindergarten in Negeri Sembilan, eight was selected.
Never see that coming !!

tepuk tepuk tepuk tepuk untuk diri sendiri.
LOL.

Six years ago...As I was dragging my trolley bag, baru balik dari flight....I received a phone call.
"Boy! Apa kata kita bukak business"

[ apa mimpi kakak aku ni tetiba nak bukak business pulak ni ]

"Im listening"

"Kita bukak TADIKA"

"TADIKA???"

I was expecting kedai runcit or kedai jahit. LOL Nolah..

Ray tak pandai nak meruncit and menjahit. Makin membuncit skrg ada lahhh..

Dalam akal ...ray dah berangan dah. Nak letak nama tadika apa. Uniform designnyer macam mana dan macam-macam angan yg tak sudah.

Ya...ray berangan throughout my journey from KLIA to USJ. That is about 30 minutes of angan-angan ride in MAS van.

Siapa sangka angan-angan itu menjadi kenyataan. To my friends, it's a bit weird for a guy to bukak tadika. Lebih-lebih lagi Ray...What do I know about children?

Children excites me. Ray suka perhatikan gelagat budak-budak. That's about it. But my sister thinks that I'm good at managing things. So kami menGABANkan tenaga...bersekutu bertambah MUTU.

Few years back, we were planning to go for a field trip. And TUGU NEGARA was in my mind. Weeks before the trip, Ray tunjukkan gambar TUGU NEGARA kat budak2 ni...supaya dorang tau pasal tempat yg dorang nak pergi ni. Kalau tak tau apa pun ...lawatan tak mengembangkan minda pulak nanti.

"Aaaaa...what picture is this?" I asked. Seriously...I was expecting the children to know this.

[ budak semua menganga tengok gambar ]

"TUKUU NERAKA!!!!!!" jerit sorang budak ni

'@#$$%^^^&& !! dalam hati

"Tempat ni...untuk apa? Siapa tau?"

"errr tempat askar BATI...owang jaat bunuh...kesian kan"

LOL

Semua budak2 dah bising....and gelak

"Put up your hand if you want to talk"

few chidren angkat tangan.

I selected one of them.

"Semalam kan kita tengok tv...kelakar cerita dia...dia mula2 jaat...pastu polis tu FIRE dia....mak kita kata kan tak lama lagi kita kan nak pindah umah contoh!"

"huh pulakkk??" huhuhuhu off topic laaaa.. budak niiiiii!! merapu pulak tu..hehehe

Punyalah sekejap dorang dah ilang minat pada apa yg kita cakap.

FYI, untuk ajar kanak-kanak, kena cepat ubah topik dan move on. Sitting and listening to an adult talking about one subject for 30 minutes, like in our primary school days....xboleh digunakan pada kanak-kanak yang tiada asas pembelajaran.

The first five minutes, you talk about it, the next two minutes...you sing...followed by 5 minutes playing thinking games...moving on with writing etc. Semua benda diatas kena mengikut satu tema. In this case, you mulakan dengan bercerita pasal tugu negara, you nyanyi lagu berkaitan tugu negara, bermain puzzle tugu negara, menulis "TUGU NEGARA" dan mewarna tugu negara.

There! you have it. They will learn how to listen, converse, sing, read, write, colouring in 30 minutes. Ramai yang tak tahu kan?

Zaman kita dulu....dalam setengah jam tu kita nyanyi...setengah jam lagi mengeja dan membaca sampai muak...setengah jam lagi menulis sampai juling....

Itu semua cara lama. Ramai parents tak tahu tentang hal ni.

At RSK, bukan saja nak kena educate the children tapi juga kena educate parents as well.

Dalam komen entry sebelum ni, ada yang tanya apa yang ray buat for a living.

Jawapannya...ray berkongsi membuka tadika bersama my sis. No...ray tak mengajar...syllabus related matters I leave it to my sis. Ray hanya buat management work, in house training promotion and quality control. Currently tgh dalam proses buat buku tadika sendiri. Upon request, I teached primary school students yg bermasalah.

Besides that, Ray bukak company related to IT and web designs. I live in Shah Alam and my kindergarten is in Seremban...LOL

Monday to Wednesday...ray ada kat Seremban dan hari yang lain ...ada kat Shah Alam. Resigned from MAS as a flight crew a year ago after 10 years of service. Still single...and available.

Ada juga yang tanya...kenapa ray resigned as a flight crew. Ray resigned sebab nak cuba benda baru dan lebih suka bekerja sendiri. It gives me more satisfaction. Haziq [gambar diatas] dahh melambai....so maknenya it's the end of my entry.

Sorry la if posting ni membosankan sikit...hahaha. Adults pun boleh bosan baca blog.... bukan budak2 je yg tau bosan kan? hahaha. Ray cuma nak share with pembaca blog ni about me and what I do.

Tak kenal maka tak cinta.

Kannnn?

Entry ni Ray tujukan pada pembaca blog ray yg berada di JB yang suka kucing dan kanak-kanak. hehehehe. You know who you are.

18 mulut cakap2 belakang:

si nakal andi said...

hahaha

kelakar betol

"Tuku Neraka"?

LOL...

ray bila nak ada anak sendiri pulak? :p

_ciK ja_ said...

cikja sgt berminat tu nak bukak tadika.. tapi still dalam proses pemikiran.. kekkee..

Blog Anuar Kamaruddin™ said...

budak2 kalu bercakap sesuatu, dowang transparent jer kan...takde nk menipu...

rizz said...

ehhe sronok bce entry ray.btw uniform tabika sgt cntek.my fav colour tuu red:p

waty said...

salam...cute kan tengok keletah budak2...my nephew pun tak kurang jugak mulut dia...my uncle dulupun ada invite bukak taska kat seremban 2 tapi i takut lorr...

u ada website for ur own taska ker...senang nak register online...hehehe...congratzz...

Faizah said...

Haha..macam2 karenah kanak2 nie..tp menghiburkan..ade org cakap, kalau tensen, peluk baby @ kanak2 erat2..Insya Allah lepas sume tensen..Lebih baik drpd kite lepaskan tensen ngan pukul2 dowang kan???

Papepown tahniah ek.. =)

Dyla said...

hi ray
congrates abb dpt anugerah tadika khidmat cemerlang

you must been doing something right kan?

boring? I xrasa boring pun baca. Best perrrr.

sakura said...

'Entry ni Ray tujukan pada pembaca blog ray yg berada di JB yang suka kucing dan kanak-kanak. hehehehe. You know who you are.'

hahaha.. spew 2 ray??


btw, congtrats2~~~

beshnye jadi student tadika.. x pyh pikir mcm2.. kn??

ahahahaa

[r][a][y] eusouff said...

To andi
akan dpat anak sendiri bila dapat jodoh sendiri...LOL


To Cik Ja..
if you love kids u should go for it


To Riz...
Itu versi uniform ke dua
sebelum tu biru
tukar ke merah bagi ceria sikit

[r][a][y] eusouff said...

To Nuar..

True...if your breath smells...terus je dia bgtau
LOL

To Waty...
perlu ke bukak tadika?
keja dah gaji banyak tuuu?
LOL

To Faizah
betul betul betul
ada sorang cikgu ni naik angin sbb dia ajar budak tu xdapat2/xfaham...pastu dia marah2 n menengking
"Haiiiiihhh tak reti2"

Ray bgtahu cikgu tu...
relax...do whatever you can...no need to be angry or shout. Anyways dorang budak lagi mmg la xreti2...kalo dah reti bukan budak lagi la kan?

[r][a][y] eusouff said...

thanks Dyla!!


sakura...sape ekkk? LOL

edzlin007 said...

congrats tuk tadika khidmat cemerlang. hmm bagus jg, saya belajar jg something sal anak2 tabika ni

F.Aminurrashidd said...

congratz! they are very cute.

♥Syamelia♥ said...

congrats to all team members of RSK...
kak Julie, abg sham, all teachers, n most important, the 'guru besar' of RSK... wonder who he is?? LOL

u guys deserve it!!
keep up the good work & keep RSK's flag flying high...

may RSK always be the coolest kindergarten in town...

ps: looking 4ward 2 go there again... n i do miss n crave for ijan burger (alamak! larikk topic plak)LOL

Muhafis said...

bukak tadika? bisnes gak tuh.. budak2 sgt suci.. =)

zanetti_be said...

tadika? Dalam English ke? saya berminat jugak.Saya ada experience dalam TESL.mampu ke saya?

[r][a][y] eusouff said...

edzlin, Aminnur..thanks


Amy...Ijan burger kalo tapau dan biar after 1 hour dah lain rasanya. hehehe

Muhafis...
im lucky sbb my sister quite good at it
as for me hanya pandai mengatur strategi n pemasaran shj

Zulfadli
yup..it's an english medium kindergarten

katakukata said...

ray,
i suka the fact that u wrote "utk ajar knk2, kena cpt ubah topic and move on". i think it is very practical. in fact, i think this theory shud've been applied to the adults as well..i mean colleges studs. semakin tua diorg ni semakin kuat distractions n it's even harder and challenging for the lecturers/teachers to 'distract' them back to the core lessons.
neway, it seems fun managing a tadika. all the best to ya! (",)