Monday, February 23, 2009

Lembu punya susu SAPI dapat nama

Mesti korang dah terbiasa dengar malay proverbs ni kan?

Lembu punya susu, Sapi dapat nama !

Dalam bahasa inggeris nye...Milk belongs to the cow, but the bull cow gets the name. LOL
Kelakar pulak bila proverb ni ditranslatekan ke english. Pikir2 balik kenapa la lembu terpilih dalam banyak-banyak bintang in the world of survival ni kan...LOL
Kenapa binatang bersusu lain tak terpilih....?? Tak layak atau tak dapat undi SMS mencukupi kut. huhuhuhu.

Plagiarism in its essence; one man's sweat becomes another man's glory. Maksud mudahnya...orang lain yg keja teruk...orang tertentu pulak yg dapat nama.

Orang jenis ni mesti ada dalam kehidupan kita. Jika dikaitkan dengan kerja, biasanya melibatkan boss-boss, supervisor kita.

" Saya nak ucapkan tahniah kepada Salmah atas kejayaannya mengetuai projek membina jambatan emas ke Balakong" kata pengurus besar BINA MAJU Sdn Bhd.

Padehal semua dalam team tu tau yang Salmah tu la yg paling pemalas...pandai mengarah jer...gila kuasa dan hipokrit.

Masa tu Salmah tersengeh, tersenyum lebar atas pujian tu. Aiyooo...manalah tak sakit hati org bawahan dia kan? Ditambah pulak dengan statement...

"Haaaa...without my leadership skill...I don't think you guys can do it"

Mau tak meletup gunung berapi.

Kalau muka Salmah tu cantek takpe la kan. Tapi masalahnya tak cantek. Sapi yang tak cantek u ols. LOL. Cantik ke...tak cantek ke...ia adalah satu sikap yang tak elok. Menyakitkan hati orang ...no good. Bad...bad...bad...punya sapi. Obviously Sapi yang jenis ni deserve a spanking from me.

Itu kalo kes dipuji. Kalo la katakan...projek itu gagal. Mula la species SAPI ni ngelat dengan menyalahkan orang lain. TYPICAL sgt kan?

Tips nak handle Sapi ni...kenalah banyak2 bersabar. Jadilah supercow seperti gambar sebelah ni haaa.. Long term basis...dia yg rugi. When we work hard...walaupun nampak macam boss besar tak notice...tapi hasil kerja kita tu...adalah untuk diri kita sendiri. Hasil kerajinan kita itu, akan manfaat pada kita pada situasi yang berbeza nanti. Yang paling penting pada muka2 yang dah terkena ni...bila dah merasa jadi boss nanti...bukak la mata besar2. Hargai la orang yg bekerja keras tu. Be fair. Jangan la ko pulak sama jadi SAPI. Dulu bukan main lagi marah bila org buat kat dia...bila jadi BOSS lupa diri pulak.
SAPI jenis ni lagi la teruk pada pendapat Ray.

Ray dan L.E.M.B.U

Bercakap pasal lembu. Ray tak boleh makan lembu yang disembelih didepan mataku ini. Tak sembelih depan mata ok. Tak sampai hati nak makan kalo binatang tu disembelih depan mata.

Dan ray tak pernah sentuh lembu tu punya "anu " tu...walaupun i am a kampung boy...LOL

My favourite cartoon pasal lembu ialah cartoon "COW & CHICKEN". Bila ray tengok mesti gelak lentang-lentang atas lantai. Mengalahkan budak kecik. Anak buah ray sendiri pelik melihat paksu boy nya berkelakuan mcm tu. Ray juga suka makan "kacang mengelembu". Very addictive to it. Dah makan sikit and makan lagi dan lagi dan lagi dan lagi dan lagi.

Ray juga memiliki shower container berupa seekor lembu betina. Ya....seekor lembu...lembu...lembu [ echo ]. Lembu ni dalam posisi menonggeng. Telah memberi khidmat, mengeluarkan shower gel setahun lamanya. Boleh refill. LOL. One those pelik thing that ray ada kat rumah ni.

Huh? Apa? mcm mana ray tahu yg lembu ni betina. Tgk saja matanya. Warna? Pink and black spots. Nama lembu ni "MOO"

Dulu masa kecik-kecik, ray ada jam lembu...tah mana la agaknya jam lembu tu sekarang...LOL Dah aruah dah.

Lembu adalah binatang suci. Bukan saja dikalangan orang beragama hindu tapi ray juga menganggap lembu sebagai binatang yang suci. Jangan salah faham...maksud ray...lembu ni binatang yg baekk punya. Dia buat hal dia je. Cuma kat kampung ada la lembu yg notti sikit...melepas tahi sana sini n makan tanaman orang.

Apart from that lembu is allrite to me. LOL. Kalau tak suci masakan kita makan dagingnya dan hirup susunya...hahaha. Hirup? ingat sup ke apa....maksud ray... hisap...ehhh... sedut....ehhh....minum susunya. [method nak minum tak penting...yg penting susu BAGUS]
Minum susu buat anda kuat dan sehat.

Selamat Menyambut Tahun Lembu...u ols

PS: entry kali ini juga adalah tribute kepada karektor lembu yg diberi nama Sapi dalam filem "GENG" yg dibintangi oleh Upin & Ipin tu.

13 mulut cakap2 belakang:

mike radcliffe said...

hahahaahah...
gambar lembu wat pole dancing sgt mengghairahkan kononnya...
hahhahahah.....

Farazila said...

erm...
dah tgk upin ipin..
huhuhuhu....

ni mesti karakter sapi yg ray suka....hehhehehe..

owh lilo bukan tahun lembu...
tp harimau...

Farazila said...

erm...
dah tgk upin ipin..
huhuhuhu....

ni mesti karakter sapi yg ray suka....hehhehehe..

owh lilo bukan tahun lembu...
tp harimau...

Blog Anuar Kamaruddin™ said...

tiber tingat RENDANG...ada kaitan kan? ahaks! :D

aurikelsan said...

beef meat sedap tp xelok makan selalu..kalau ray teringt cerita 'cow & chicken', kite lak teringat cerita 'Barnyard'...dalam cerita kartun lembu selalu jalan berdiri sambil tayang dotdotdotnya..huhuhu

edzlin007 said...

lama tak makan kacang mengelembu. lembu ray cute. LOL. shower gel yg kuar pun warna pink ke. hehe

[r][a][y] eusouff said...

mike...u r right
kinda sexy
but the problem is
is it real ...LOL


Lilo ! ray pun tahun rimau
and YES...sapi tu mmg fav..

[r][a][y] eusouff said...

Nuar...
teringat rendang ??? LOL


aurikelsan..
Barnyard? I remembered that one as well. Lembu berdiri dan T*Ts hangging out...kinda funny and appealing to me...LOL

Uik Edzlin...
mana tau gel yg keluar pown wana pink? LOL
bahaya la edzlin nieh
hehehhe

heril said...

huhu...
adat dunie kn, x bole nk ckp pe...
ak pn dh bnyk kali kena..
tyme sblm progrm, anak2 buah ar sush pyah...
pas program, tau2 ketua pengarh dh g bercuti kt indon ngan duit keuntungan program...
ces!! hrap sngt flight iorg terhempa.. opss!! x baek tol ak..
huhu

handhalah ibnu kamil said...

kekadang berlaku pada diri ini. "lembu pnya susu, sapi dapat nama!"

sabo je la diri ini. huhuhuh.

p/s : entry yg menarik. lawak + sindir!hehehe

NUke_Rude said...

hahaha...

rizz said...

hahha x smpai ati gak nk mkn lembu yg dh kena smbelih dpn mata hikss.kemain nk sentuh anu lembu hihi

ShErryAn said...

seronok la baca page nie..