Thursday, February 12, 2009

Crew Life 1 : Upgraded Lifestyle

Masa mula-mula Ray kerja dulu, I only received a salary of RM850 per month. I always thought that, if i was to received RM2000 as a salary, akan selesalah hidup ini. Tiada masalah kewangan. Bolehlah beli apa ko nak.



Bila berpeluang utk jadi peramugara...Ray menarik nafas lega, thinking that ..."Yuhhuuuuu, tibalah masanya untuk menikmati kehidupan yang lebih selesa".

From what I heard during that time, earning as a cabin crew will be between RM2,000 to RM4,000. Itu if you fly domestic. If you go abroad, you will earn more that RM4,000.




Berbekalkan muka yang tak berapa nak ensem ku gagahkan diri ke temuduga. Dapat...bagus!!...tak dapat ...it's ok!!...teruskan kehidupan. To some people, it's a dream job. To me, I just wanted to travel and earn more money.

Sebenarnya, duit takkan pernah cukup. Bila dah capai apa yang dihasratkan, tak pun pernah cukup duit tu...I wonder why.



Bila difikirkan, as I earned more money...the more I spend. Standard of living sort of upgraded by itself lahh.

Bak kata my crew friends yg perempuan, dulu kita pakai pencuci muka Zaitun je....minyak wangi follow me....sekarang pakai SKII...pakai minyak wangi GUCCI
Dulu kita pakai baju beli kat supermarket je...now you shop kat London, Paris & New York. Pakai make up besa-besa je dulu...cukup setakat bedak tepek kat muka...lipstick murah tenyeh kat bibir tapi sekarang range of product kat muka mengalahkan expenses nak cat satu rumah. Seluar dalam beli kat pasar longgok...akhirnya diupgrade ke Victoria Secret yang ko boleh beli kat Los Angeles jehh.



Hiasan... dulu beli je la kat SINMA...now NO it isn't ya...dari bag tangan ke rantai...kasut....gelang kaki....gelang tangan, subang, pakaian dalam...semua upgraded.

Well, lelaki pun sama...dari lelaki yang just basuh muka dengan sabun lux..sekarang kena scrub, toner dan krim pelembab. Mask la....gel...rambut...clay ...padehal dulu cukup setakat CODE10 jerrr. Tranformation to be "METROSEXUAL"

That is when, duit jadi tak pernah cukup. The more you earned, so to spend pun The MORE jugak ler...LOL.

Alahhh...jimat ler...jangan la upgrade lifestyle tu. Senang je bercakap. Tapi if you in the same situation, it's hard to resist the temptation.

Bukan semua crew terjebak. Ada jugak species yang terselamat dari jadi mangsa upgrade ni.

I have a friend yang, tak keluar masa night stop @ overseas. Instead of eating out...he just eat MAGGI in the room. Dia tak shopping sangat. Belakang dia orang mengata....

"Godddd !! eat Maggi jerr...apa kehlasss...!!"



"Aiyoooo gugur rambut ler makan maggi jer..."

"Ya lorrr..nanti nak rawat rambut bila gugur...kena damage kontrol...lagi banyak keluar duit"

"I bet she is still wearing one of those bra yang warna coklat tu...yang jual longgok kat GIANT tu"

"kannnn? look at her sense of fashion...so the KAMPUNG"

" I bet her mother chose the baju for her and her make make up...mak andam kampung mana dah dia belaja"

"Aiyooo very the BUROKKK...an insult to cabin crewnya image"

" huhhuhuhu...so saddd"

Haaa..itulah antara umpatan yang diterima for being different. For not willing to upgrade your lifestyle...


It's not cool and you will be left out.

Bila ray tanya balas pd species ni...antara jawapan dorang.

"Alahhh ray...pakai bra coklat murah pun...orang nampak ke masalahnya"

"Ada label CHRISTIAN DIOR ke kat lipstick tu...kalo aku pakai"


Tapi u ols...golongan yang tak terpedaya dengan sistem lifestyle upgrade ni lahhh yang akhirnya owned a business, 2-3 houses, a car....without berhutang ngn mana-mana bank pun....Siksa dihina, dicerca, diumpat...berbaloi selepas 10 tahun.

Masalahnya tahan ke hidup berjimat dengan dugaan segala yang ada..selama ITU?

You must be wondering which category of crew that I falls into...right? The upgraded crew or the jimat cermat crew.

My answer is....both. Ray honestly spend a lot the first six years. Towards the remaining 4 years, started SEDAR DIRI and percubaan untuk berjimat ada ler sikit2.


Foot Note :

There are 1001 untold stories about cabin crew life. Few friends suggested me to write a book about it, the whole experience thingy. Me...writing a book??

Upcoming posting : Crew Life 2 : Nightmare Onboard

17 mulut cakap2 belakang:

Blog Anuar Kamaruddin™ said...

CODE 10...haha...nuar ingat lagi brand minyak rambut tuh...letak kat rmbt time skolah sgt banyak...berkilat jdnyer...biler pendidikan jasmani, kuar PELUH SUSU cam Mahsuri tewos...keke...sbb mnyk rmbt CODE 10 punyer pasal... :D

aiman said...

hahahhaha

motif letak bra dlm posting????

fara said...

haha u should ray! u should cte psl crew life ! heee :)

miss you

[r][a][y] eusouff said...

Nuar..
Code 10...LOL
ages ago kan?
terasa TUA lak
huhuhu

Aiman...
Bra skrg mahal..huhuhu
kang aku letak panties kang
ternganga mulut ko

Fara,
miss u too..
how's work ehh?
dah besar dah farah ni
dah keja pown
tak lama lagi kawen
huhuhu

si nakal andi said...

wow, kool, 10 tahun jadi steward

dulu masa sekolah ada jugak cita cita nak ajdi steward, tapi x kesampaian lah.. hehe

anyway, its true pasal lifestyle-upgrading nih

after 4 years working, semua dah tukar lifestyle, kawan2 semua cari guess, dkny, d&g, mango, hugo boss etc etc

aku tetap setia pada SEEDS. hehehe..

Helmi Razali said...

my cousin bro is a MAS steward, tapi so far. Bila balik malaysia tak pernah jumpa dia atas kapal. I wonder how it feels kalau terserempak dia tengah kerja. Nescaya akan ku siksa dan susahkan hidup dia. Muahahaah *gelak jahat + hati busuk* ha ha.

edzlin007 said...

hmm, betul jg bab jimat tu, sape tau dia pakai lipstick ape, atau pakaian dalam jenama ape (kecuali tayang kat org la).

anyway, mcm penah dgr tentang buku cabin crew life. dah ada kan, saya rasa mcm penah baca dulu. takpe abg ray, abg ray tulis, saya beli dan promote abis pd semua family and classmates.hehe

Li Shian said...

Hi Ray!!

Finally I get to put a 'little something' kat 'cakap2 belakang' ni...Funny la story you ni...Memang tak silap Kosmo! interviewed you...

Well, bab wang ni memang tak akan cukup sampai bila-bila..Kalo ada gaji sampai RM10K sebulan pun, kalo tak reti nak use it for better purposes...akan jadi miskin juga overnite...Sebab tu lah, betul kata org 'It's not how much you earn that matters..but how much you save that makes the difference'...

Tapi, jika fikir2 kan...banyak2 duit atau harta pusaka pun nak buat ape?? Bukan nak fikir negatif, tapi, kalo duit tinggi menggunung pun, tiba2, pergi dari tempat bernama dunia ni pun bukannya boleh dibawa pergi...So, duit ke atau lain2 material possesion hanya benda sementara dlm hidup ni....Tak yah terlalu diagung-agungkan..bukan begitu???

[r][a][y] eusouff said...

To : Andi
Mesti dah jadi ahli kelab seeds kan? mesti dpt lots and lost of discount...hehhehe


To : Helmi...
kalau ada lah niat nak membuli cousin ko tu...
alamat sampai biler2 pun ko xkan fly bila dia kerja

There are 5000 over crew. Your chances are very slim..LOL

Pray hard...very very very hard.

[r][a][y] eusouff said...

To: Li Shian

OMG!!!! Penulis tersohor Kosmo masuk blog ray ler...It's an honour.
clap-clap

[ tarik nafas ]

I have to agree...duit/harta banyak-banyak pun boleh memudaratkan. Timbul rasa dengki, tamak dan benda2 tak elok yg sewaktu dengannya.

Bila dapat duit, belanja la sikit utk kepuasan diri, ada lebih belanja kawan2 stim boat...tak gitew Li Shian?

To: Edzlin
A'ah mmg ada buku tu
versi Inggeris
"Sky Must Be Crazy"-A tale of a trolly Dolly
It's a good book. mak lampu pinjam tapi tak pulang2 smpai skrg...LOL

Li Shian said...

Ray..

Aaahhh...Stim bot tu lah yg I tertunggu-tunggu kan...hahahah

Anonymous said...

ray, you're a good writer..
it's no harm trying to write a book kan? hehe..

p/s: how i wish what you say to me was true.. i don't think i'm busy studying cause i don't know where to start.. i'm stressed..

i miss youuuuu!

- Lina RD

Ied @ May said...

i couldnt agree more on this. the more you earn the more you spend... i've been holding on to this quote for quite sometime.

♥Syamelia♥ said...

ray...
u don't worry la, buku 2 still ada dgn i...
x abes baca lg, hehehheheheh....
i baca staggerly - sbb dia bukan type yg continuous pun...
nt i pulang ok...
but just let me know if u need it soon...

its really a good book, u should have yours 2...
u xpayah susah2, your posting dlm blog pun, if u compile boleh jd buku.
i don't mind doing the compilation 4 u...
it kalau meletops dkt mkt, jgn lupa my 'royalty'...
lalallalallala....

Muhafis said...

ray, now enko keje ke kat cabin? or blogger full time.. btw, bgs entry nie.. ak pun ader post pasal takcukup nyer duit kat blog ak.. jgn boros bermelanje aa..

rizz said...

huahh bestnya bce story ray mse keje steward dlu..yeah sumebody mmg kna ade transformasi kan..cm rizz gak dulu..hurmm.mungkin smkin matang..tp plu jimat gak..btw u hesem la utk jd steward!opss hahahh

hafizzuan said...

so u r a cabin crew..oh man..thats my ultimate dreamz..