Thursday, January 15, 2009

Hesteliah


Sebuah filem Sengalism yang dinanti-nantikan.


Berkisarkan kisah sekitar 21 jam 05 minit yang dimuatkan dalam sebuah filem yg hanya memakan masa selama 2 jam.

Jacyntah [ lakunan mantap Amy Cynthia Awot-Best Actress Sengal Film Festival Bangi 2006] memegang watak pensyarah kedukunan terkenal yang membawa pelajarnya ke sebuah taman untuk penyelidikan akar akar kayu untuk dijadikan tangkal. Tanpa disedari Rogayah [ Lyn Balenzyzky] terbawa sejenis akar kayu gatal puaka bersamanya. Kayu gatal puaka telah memberi kesan sampingan kepada semua ketika pulang ke kediaman masing-masing. Seorang demi seorang hilang dengan penuh misteri.

Yang menjadi lebih misteri ialah Jacyntah yang seolah-olah ada kena mengena dengan kehilangan mereka. Inspektor Syahab Labu [ Fendy Romondo ] menyiasat dan satu persatu rahsia kejahatan Jacyntah terbongkar.

"Seakan-akan kisah Mona Fendy" kata pengkritik blogger terkenal Ajami Jarum. "Amy membuatkan bulu tengkuk saya meremang dengan aksi jeritan dan amalan kedukunannya"

"Saya rasa nak muntah empat kali, terperanjat enam kali dan menutup mata dua kali" kata Ikhares blogger lagi-lagi filem.

Kerana filem ini agak sengal dari biasa, tayangan di Boleh land telah disekat. So, pg la ke Singapore to watch it kalau ado. LOL.

PS: Satu masa dulu filem Malaysia menghadapi kesukaran kerana unsur tahyulnya. Sekarang dah longgar sikit tapi masih lagi ada filem Malaysia yang masih disekat. Sungguh pelik bila ramai yg terpaksa menonton filem Malaysia diluar negara.


Poster credited to Aku Pelukis

[ poster dan jalan cerita adalah rekaan dan imiginasi penulis semata-mata. Takde kena mengena dengan yg idup atau yg buat medical check up - manalah tau ada sengal dan betul2 percaya filem diatas exsist LOL ]

11 mulut cakap2 belakang:

Nad. said...

haaa, poster sgt menarik.
Mesti mengaut untung yg banyak. :p

rizz said...

adoilah ingat review cte btul..hehe..siot jeh.funny taw:p

[r][a][y] eusouff said...

nad...x tayang kt msia ler
huhuhuhu

rizz...
mana ler tau tetiba jd kenyataan plak kan? LOL

waty said...

citer baru ker....mesti box office nie....kak amy..nak sign..!!! hahaha

~SYAMELIA~ said...

jaga u rayyyyyyyyyyyyyyyyyy.................

i akan pastikan hidup u diselubungi misteriiiiiiiiiiiiii!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nad. said...

ohh ye ke? takpelaah. DEMI pelakon utama itu!
Nad gigih tggu sampai betul2 dikeluar kann.
Hahaha. AMPUNNN KAK AMY :p

[cpQ]licious said...

hahaha..
tergelak ok bce posting nie!
hurm..
hesteliah sgt!!
hahhaa..
st best ye pelakon utama kat poster boleh lak gelak!!
huhu..

[r][a][y] eusouff said...

setahun kelas lakunan ok...
bukan gelak la capeq...
tgh hestiliah la tue...

Amy... u r always the star of this blog ok...
ada pengganti ker?

Kekekekek

~SYAMELIA~ said...

ala ray, kalu u buat nomination mesti ada ramai nominees...
hahahhahah....
mwahhhhsssssx

Hazie said...

yg penting pelakon utama amy cynthia awot.. eh, choppp... amy cynthia ke bibir amy cynthia yg jadi pelakon utama nih?? hehe..

[r][a][y] eusouff said...

LOL
kan
??
femes kan amy ni