Friday, October 31, 2008

igor



Dari suara pelakun John Cusack, Steve Buscemi, John Cleese, Jennifer
Coolidge, Arsenio Hall, Sean Hayes, Eddie Izzard, Jay Leno, James Lipton, Molly
Shannon dan Christian Slater, IGOR ialah sebuah filem keluarga yang harus ditonton kerana ianya sebuah filem yang menghiburkan.

Imej-imej yang ditampilkan dalam Igor menyerupai beberapa watak dalam filem animasi sebelum ini seperti filem Tim Burton "Corpse Bride" dan "Hunchback of Notre Dame", filem animasi Walt Disney. Itulah yang terlintas di fikiran penulis apabila melihat imej karektor tersebut di poster yang terpampang.

Yoyooh dijemput untuk menghadiri pra-tonton Perdana yang telah diaturkan oleh Tayangan Unggul Sdn Bhd selaku pengedar filem tersebut. Ianya turut dihadiri beberapa selebriti terkenal Malaysia.

Melihat dari cara Tayangan Unggul mempromosi filem ini, sudah tentu filem ini ada kelebihannya.



Ia mengisahkan tentang Igor seorang pembantu saintis terkenal disebuah negara diberi nama "Malaria".

Di negara "Malaria", kalau anda dilahirkan berbonggol di belakang, anda hanya layak untuk ke sekolah khas dimana anda dilatih untuk menjadi pembantu seumur hidup saintis-saintis terkenal di negara mereka.

Berbonggol maknanya, anda akan dianggap bodoh dan tidak boleh berfikir.

Di Malaria juga untuk hidup anda mestilah jadi jahat. Dalam erti kata lain, tiada istilah kemuliaan dan kebaikan setiap warga negara Malaria.

Igor, menyimpan cita-cita untuk menjadi saintis paling evil di negaranya. Inilah kelainan Igor. Igor yang berbonggol ini boleh berfikir dan bijak.

Dalam usahanya untuk mengejar cita-cita jahatnya, Igor telah mencipta sejenis mahluk yang kononnya akan menjadi yang paling evil antara semua mahluk.

Tapi sayangnya usaha Igor adalah sebaliknya. Igor menghasilkan gergasi wanita yang baik hati dan bersopan santun secara tidak sengaja. Yang melucukan karektornya yang ingin menjadi pelakun ala-ala DIVA.


Segala usaha dilakukan untuk mengubah karektor gergasi wanita [ Eva] itu gagal.


Yang paling menarik perhatian saya ialah satu watak yang dicipta oleh Igor hasil dari experimennya sebelum ini.


Scamper ialah seekor arnab yang mati akibat kemalangan jalanraya telah dihidupkan semula oleh Igor. Yang melucukan, Igor juga turut memberikan Scamper "immortality" namun tidak dihargainya kerana berulang kali dia membuat percubaan untuk membunuh diri.



Dalam perebutan untuk menjadi saintis paling jahat, kayu ukurannya ialah hasil ciptaan saintis dan ianya akan di adili melalui satu pertandingan yang dianjurkan oleh Raja Malaria.

Disinilah cerita mula menimbulkan konflik. Bagaimanakah Igor, sejenis mahkluk yang dianggap bodoh nak menyertai pertandingan tersebut. Kalau nak bertanding pun, hasilnya ciptaannya iaitu Eva tidaklah evil seperti yang diharapkan.




Ada beberapa karektor lain seperti Brain, Dr. Schadenfreude, Dr. Glickenstein, Jaclyn dan King Malbert yang kurang hebatnya.

Rasa-rasanya cukuplah setakat ini saya mengulas tentang ringkasan jalan cerita filem animasi ini. Selebihnya haruslah anda menontonnya dipawagam.



Bagi saya , Igor adalah sebuah filem animasi yang menghiburkan dan ada mesej-mesej tertentu yang ingin disampaikan melalui karektor dan jalan ceritanya.

Jalan ceritanya mudah dan sangat santai untuk ditonton bersama keluarga dan rakan-rakan.


Pastinya saya tidak dapat melupakan penutup "happy ending" filem ini dimana sekumpulan anak-anak buta berada dipentas menyanyikan sebuah lagu yang liriknya berbunyi begini " I can see clearly now, that time has gone".


Agak sukar untuk saya menerima maklumbalas yang negatif terhadap filem ini. Tidak perlu untuk berhempas pulas mencari kelemahan kerana filem ini bertujuan untuk menghiburkan penonton.

Bak kata Pakcik Ajami, ada bezanya antara krikan dan ulasan. Dan tersangatlah jelas yang saya tidak mengkritik tetapi mengulas berdasarkan citarasa diri sendiri.

Mesti tonton ...4 bintang!!!

Wednesday, October 29, 2008

The MONA's family


Mona Amy - atau Mona lampu. Mak kepada segala Mona. Duduk di Istana dan suka berposing. Mona Cahaya Iman...


Mona Fendy - Mona yang paling periang antara Mona-mona santario dunia. Senyumannya melambangkan kepuasan dan ketagihan. Ketagihan bergambar. Mona paling BIMBO. LOL


Mona Megat - Mona paling exclusive. Almaklum saje la Mona ni ialah seorang pelukis. Bekas penyanyi rock kumpulan yang xberapa glamer satu ketika dahulu.


Mona Lilo - Mona paling banyak mendapat simpati. lebih-lebih lagi aksinya sebagai ibu tunggal menunggang motosikal dalam program merepek "Bersamamu"

Nak tengok kerabat Mona yang lain?

Megat akan upload kat facebook dia esok.

PS : Mona yang lain tak berapa cantik untuk diletakkan di blog ku ini.

Sunday, October 26, 2008

Fiesta Aidilfitri Dafi FC- Part 1


It was a huge success with more than 100 people turn up for Fiesta Aidilfitri for DFC last night. Malam tadi ray bawak few of my friends to the event. One in particular is Moris. And he is not a fan of Dafi.

Moris is a friend yang ray kenali lebih kurang sepuluh tahun lamanya. Yup ! an airline friend of mine. [he don't like it when I refer him as an airline friend]

Moris ni tau la apa yg ray up to for the past one year. My involvement is no secret to my friends. But most of my friends don't quite get it...

Why am I so passionate towards DFC thingy?

What do you actually get from all this?

Where can I find all the time?

Some even say, I am wasting my time.

The only way to answer all this questions is by letting them experience everything.




And last nite Moris experienced the whole thing. Yes! you can experience everything in just one night.

He even wanted to join more programmes in the future. According to him Dafi is very friendly, down to earth and an easy going celebrity. The main reason for him to join DFC is because of the beautiful people in it.

Moris yang ray kenali ialah orang yang kuat mengkritik dan judgemental at times. So to get compliments like that...shocked me!



Gambar diatas ialah gambar keluarga DFC yang semakin membesar dan gambar ini diambil oleh Moris.

Atas perkenan Vids, Moris joined us earlier. Around 3pm untuk buat persiapan. He clicked instantly.

He even appointed as "Pak Abu" yang ditugaskan mencucuk bunga manggar. LOL. [self appointed]



Azim emcee yang berdebar-debar tak henggat. SERAM katanya. Amy yang STONE sbb pressure ngn speechnya. Gelagat Adam mengusik Amy masa dia rehearse baca text ucapan. Keriuhan suara fendy dan Lyn yang terjerit-jerit.


Sukar nak digambarkan dengan kata-kata.

Apa yang paparkan kat blog ni agak lain sikit. Don't expect full coverage as others will do it.

I will rojak the whole thing sampai korang pening kepala...LOL



Kak Nani sibuk bebeno mcm nak sambut menantu u ols...LOL


Keberangkatan tiba, YM [Yang Meletup] Queenie Rahayu de la Renta 11. Sibuk bebeno si ayu ni...masa kat red karpet...masih lagi on the fon...amik order show...kekkekeke

Bayangan lakunan setelah dimasukkan dialog "18 hb artis I available...tapi masalahnya I tak available...camner tu?' kata Ayu.



Barisan penyambut VIP, menyambut Datuk Seri Ismail Sabri @ papa Dafi. Orangnya kelihatan serius...

Ray perhatikan semasa show dan masa games Dafinites, Datuk ketawa tak berhenti-henti ketawa. Siapa kata Datuk serius? He is as friendly as Dafi jugak. Cuma dah nature kita tetap rasa seram ngn VIP kan?

Lepas habis, Dafi rushed home sbb as he got to wake up as early as 6.30am. Dafi was offerred utk belakun satu lagi commercial.

Kalau nak tahu..huhuhu kena la TUNGGGGU je la kat TV tu.

Lepas Dafi balik, most of us lepak kat luar dan terus berembun.

Thursday, October 23, 2008

KRU Open House

Ahad lepas, dengan gigihnya I drove all the way to KRU office. Buat open house for all the fans...katanya.

This is my 2nd time pergi open house kru for their fans. Dorang buat kat depan office dorang jer.

Ku andaikan Ayu melambai ke arah kami...welcome2

According to AC, Norman insisted to do it kat situ jugak sbb it would be the last time dorang buat sebelum berpindah ke kota madinah..opss...i mean ke kota Cyber.

Sampai jer , terus diseru oleh Rins to go backstage. DYMM Dafi panggil. Kekkeke. Rupa-rupanya Dafi menghulurkan kameranya [ no camera name mentioned] yang tak sehebat kamera D40 Megat for me to take his pictures during his performance.



Bila Dafi keluar je, maka sibuklah diri ini mensnap picture disamping mak lampu mengambil vid shots for DFC.

Tema Dafi ialah Oren. Coporate colour of KRU. Rambut pun oren. Kalah Adinda Oren, GRO laman web DafiFC. wink2.

Sila maklum, gambar2 yg terpapar disini adalah daripada kamera D40 megat dan bukannya kamera Dafi. Gambar yg ray amik frm camera dafi tu untuk simpanan peribadinya...katanya.


Kumpulan Flava punya giliran buat persembahan. Kelakar gils si Shah ni...we think that he should have his on talk show lahhh.

Tunggu jugak mana AdamAF2? Rupa2 nya Adam dah buat persembahan dah. Ray dtg lambat sikit.




Norman menyanyi u ols. Lagu tema Cicakman2 : planet hitam. And masa Yusry keluar ray jeling sikit ke arah mak lampu. Just checking...mana lah tau pengsan pulak...dah la berat kan. Sape lak la nak mengangkut mak lampu tu nanti? korang sanggup? kekkeke




Lepas show tu ada la sesi signing. Masa tu boleh tahan riuhnya. Ya la kan. Senang ke nak bersua muka dengan KRU kan? lagi2 sekarang....

Ok lah taklleh cerita banyak2. Nak buat for yoyooh.com nye lagi. Gambar memang banyak yg megat ambik and pening kepala hotakku ini nak pilih yg mana satu nak masukkan.

TEKANNAANNNNNNN!!! LOL


Note : This morning megat received called frm Ayu. She has arranged for Yoyooh to interview Melly Goeslow....gulp [tertelan ayaq liur ku sekejap]




Friday, October 17, 2008

Yey! Good News & Jalan2 Raya

I will start my post this time with good news. After all the hard work, Yoyooh -the new media for Malaysian Youth community that we built, jumlah pengunjungnya naik mendadak.

Yoyooh menerima 6582 pelawat pada 29 September – 5 Oktober 2008 berbanding 1317 pelawat pada 22 - 28 September 2008. Pada 6 – 12 Oktober 2008, pengunjung yang dicatatkan adalah seramai 11423 pelawat.

Not bad kan? Alhamdulillah.

Few things yg menyumbang kpd peningkatan ini ialah promosi melalui blog, pertandingan pengalaman raya dan dari segi isi kandungan yoyooh yang menarik.

Nak join pertandingan tu....>>>KLIK DISINI




Dari feedback yang diterima, ramai yang mengatakan bahan yg disediakan original, menarik, santai dan berani. Makin ramai yang drop comments, menyumbangkan bahan dan mempromosi yoyooh di blog masing-masing.


Yang paling latest, ada ruang khas columnist dimana penulis jemputan menulis secara mingguan di yoyooh. Yoyooh juga mendapat kerjasama yg baik dari KRU Studios, Tayangan Unggul, Suria Records, beberapa kelab peminat artis bagi kami mendapatkan berita hiburan yang exclusive. Kami juga akan mendapatkan kerjasama dengan syarikat2 yg lain dimasa akan datang.


Kami akan menambah feature terbaru, Insyaallah Disember ini. Antaranya, email facility ...@yoyooh.com khas untuk pengunjung yoyooh, ruang personaliti yoyooh dan TOP 10 artis Malaysia paling hawt pilihan pengunjung Yoyooh.

Comments and ideas are most welcome, so just email to ray@yoyooh.com

Last week, ray berkesempatan beraya bersama-sama kawan2 sekitar kawasan Shah Lampoo dan kawasan2 yg sewaktu dengannya.

It was pure fun. We started at Lyn's place in Kg Sg Kandis around 11am - one hour late. Sorry la yg datang awal tu sbb ray terover slept.



Fairy tooth mother melarang adek-adek makan makanan bergula


Dah jadi tradisi untuk start kat Sg Kandis. Sebab disinilah perayaan pertama DFC diadakan. Yang istimewanya ialah Rendang Kerang Buih hidangan tuan rumah. Di kopek dengan tangan u ols...hahhahaha.




After that we off to Istana Larangan Shah Lampu iaitu kediaman rasmi Syamelia Contessa Siliconne. Why Ray panggil istana larangan? Sebab bukan calang-calang orang kalo nak masuk istana ni. Kalau tak dijemput and datang jugak, pasti akan muntah "hair ball" nanti. So jangan main-main ha.

Tuan rumah warned ray. "I don't cook! you guys will do all the cooking!" kata Amy. First I don't quite get it. Bila sampai barulah semuanya make sense.

And she also warned NOT to go anywhere near her cats....
see..! so many larangan kan? As guest kena la obey kan?



And this is what she meant. We have to cook ! Steamboat u ols. The last time I had one of these was last year masa buka puasa...not a very good experience for me. Our drinks arrived after an hour menunggu.
Amy menunjukkan skill stim boatnya di hadapan suami



Very the kenyang. After makan, ray pergi layan anak ikan kat dalam aquarium di ruang tamu istana larangan ini.

We were introduced by the host, an electrical chair. Jangan main2 u ols. Istana ini ada tempat jatuh hukum...hahaha.

No lah... it's actually a blood circulation treatment. Bagi melancarkan perjalanan darah. Dapat gak trial test from tuan rumah.

As usual...we lepak and take pictures.


Who else amik gambar kan? mesti la megat kan.

Bila Megat nak masuk dalam gambar pulak of course la Ray yg jadi jurugambarnya. Not badkan?

Korang ingat tak iklan silky girl yg jurugambar perempuan tu sampai panjat tangga...

yup...we have to panjat kerusi in order to shoot this .

mak lampoo and her istana

Lepas istana , we off to rumah Nad rainbow. OMG! on the way pergi kat Plaza Tol batu 3...hujan lebat gil...traffic and to be honest...kinda scared me lahhh...It's like driving with my eyes close.

Bila sampai rumah Nad, masih hujan and...punyalah ramai orang. Sebab hujan and ramai...rasa-rasa ray kita orang tak bergambar pun. Ray makan laksa....the best laksa i ever had!

Kat umah Fara Diba

Dari rumah Nad, ke rumah Fara Diba @ USJ. No electricity at her house. So beraya dalam gelap u ols. Aunty menghidangkan her famous mee hoon goreng yg sedap sangattt. Walaupun kenyang gils...ray mesti makan sbb sedap ooo.

Masa tu dah pukul 6 lebih and we rushed to Lilo's place in Ampang. Amy & Farah x join. Tah macam mana two cars sesat for almost an hour and ended up at Pandan Indah. Dah la heavy traffic, masa tu la nak buang air etc.

Bagi mengelakkan sesat yang melampau, we call Lilo to rescue us.

Lilo came with her motocycle to our rescue. Akibat tekanan melampau, instead of thanking her...the guys buat lawak psal Lilo naik moto. Bak kata Azim, macam program "Bersamamu" - kisah ibu tunggal dari view pemandu mengekori Lilo ke rumahnya. Dorang siap nyanyi lagu lagi...hampehhh kan?

Sabar je la ya Lilo.


Sebab terlalu penat, sampai je we took the time to relax...nak hilangkan tekanan. Kalau tradisinya bermula di Sg Kandis, ianya akan berakhir di Ampang. Walaupun kepenatan, we had fun...

Syoookkknya raya!!!!!


Sebelum balik, ada drama dalam kereta. Ibu tunggal kena harres dengan crew Bersamamu..kakakakkaka.

On the way balik, I had an accident. A car langgar my car from the back at Federal Highway. Kereta brother yg langgar kereta ray tu..quite teruk and my car minor je...lari sikit bump kat belakang tu. We settled the matter on the spot as he agreed to pay for all the damages.

And ...received a call from AC and Ryzal utk lepak kat Pak Li. AC nak sangat join kita berjalan raya but unfortunately, dia terpaksa temankan Dafi ke Bera for parlimen bera nya open house. Sebab AC kempunan nak beraya ngn ktorg so, we agreed utk beraya ngn AC kat Pak Li.


We ended up lepak sampai 4 pagi bercerita pasal crew life, wanita bertopi, hantu, perubatan cara islam, buatan orang and saka.

THE END

Monday, October 13, 2008

Anugerah Blog Paling Gila! Best !

Teramat la terharu menerima anugerah ini daripada Mr Adam Arjuna. Tak sangka la pulak kan? Blog merepex mcm blog ku ini pun leh dapat award....

Terima kasih ya Adam kerana sudi menganugerahkan Ray award ini. [hampir meneteskan ayaq mata]





Berdasarkan syarat marat yang ditetapkan, I will list down 4 bloggers yang blognya gila-gila atau best. Susah nak pilih sebenarnya, semua yg dalam list blogger ray..mmg best sbb tu la ray senaraikan. Semuanya ada keistimewaan masing-masing !


They are

Megat Eusofe

Bujang Lara

Ajami Hashim

Saw You Cry

New Britney Spears: 'Womanizer' !!

Britney Spears is officially back, everyone. In the video for her new single "Womanizer," she is once again hot, once again can dance, and once again can smile convincingly. Thank god.

Here it is folks, the director’s cut of Britney Spears‘ video ‘Womanizer‘. It’s hot hot hot…aka…naked!!!

It exclusive...and never seen before and you can't find it on YouTube...NOT YET !!

Saturday, October 11, 2008

Raya @ Achmal's place

Yey!! dapat jemputan open house ! best2.

Photobucket
Bersiap sedia nak beraya

Dapat jemputan from Mr Achmal to his open house. For those who don't know him, AC [nama panggilan] ialah orang kuat KRU yang dah lama beno bersama KRU. He is also Dafi's manager.

AC ni duk jauh la jugak dari Shah Alam. We have no knowledge whatsoever tentang on how to get there. So, a night before AC briefed me.

Instruction was very clear and I managed to reach AC's place tanpa kesesatan or sebarang talian hayat. I mean without calling him.


Photobucket
AC and Ryzal greet us upon arrival



I went for this open house with megat and amy aka mak lampu. The rest couldn't make it atas sebab2 tertentu yg xleh dielakkan. Ada yg kerja, yg ada assignment, kena kopek kerang !~

As mentioned earlier, we all tak sesat...and selamat sampai . Park our car dkat guard and ask where's the poolside. The Bangla security guy show us the direction. And.....


Photobucket
Bangla security yang salah bagi direction..


It was the wrong direction. We ended up tawaf on foot keliling apartment tu. Ceh !

Ramai jugak yang datang. Edry KRU, Ryzal [pelakun jelatang] and Aznil are among AC's guest.

So apa lagi la terjah meja buffet. Masa makan tu, jumpa my junior masa MAS dulu, Sherry Ibrahim. Now she's no longer with MAS and dah jadi pelakun drama u ols. Drama "renjis" if I'm not mistaken. Sherry came with Ashraff Muslim.

Photobucket
Ray, Sherry & Ashraff Muslim


Then Dafi datang with his new 4.O pixel camera. Nak show off la ni. He ended up taking our pictures instead of us taking his pictures. Al maklum kamera baru kan?

"Original ke?"

"Wahh!!...mesti la"

Dafi datang dengan his younger brothers... Nash & Iqbal.


Photobucket
Mak Lampu Amy, meratah tulang kambing

The food was great. Macam-macam ada u ols. Mak lampu commute dari tempat makan ke meja buffet a few times la jugak. LOL.

Ayu sleeping, Rins and the rest of KRU team datang after memeriahkan suasana.

Photobucket
Dafi promote kamera barunya bersama Nash & Iqbal


Then we met Mimi...aka september 11. Last time jumpa Mimi masa open house Yusry KRU last year.

After kenyang...kita org minta diri.



Photobucket
Bergambar dgn tuan punya rumah AC



Hahahahahahaha! Jangan cemas ya. Gambar dalam posting ni, disensored dengan sengaja atas sebab Megat tidak membawa kamera. Kamera Amy pun tak keluar dari bagnya.

violated terms & service...katanya...

Check out blog Mimi, Ayu or facebook Dafi ...kalau la dorang nak keluarkan gambar2 tersebut.