Monday, June 23, 2008

Filem Kita Wajah Kita


Tuah peniaga Jagung. Jagungnya sedap dan dikenali seluruh warga shah lampu. Bau jagungnya wangi memikat hati semua orang yang menghidunya.

Puteri Kalimantang, puteri jelitawan hawtt yang menjadi idaman setiap lelaki gatal. Gerak gerinya, longlai tubuhnya, paras wajahnya mendebarkan. Terpesona mata melihat. Bagai melihat cahaya yang terang dan wajah yang flawless bagai permukaan simen di Star Hill.

Sultan Tepu, berasal dari tanah Sri Gebu. Sultan yang mementingkan diri dan nafsu. Sultan yang zalim dan kaki kelab dangdut. Semua penyanyi kelab malam menjadi mangsanya. Mangsa keganasan nafsu dan lambang hak asasi wanita yang diperkotak-katikkan. Suka bermain boling padang dan hobi mengumpul stem.

Puteri Kalimantang yang tak makan sayur mahupun buah-buahan, bersua muka dengan si penjual jagung di pasar sentul. Habis diborongnya jagung itu. Hanya kerana baunya. Puteri Kali [wahh...ada nama glam ok] yang memang sukakan lelaki berjanggut dan bermisai terpikat hatinya melihat ketampanan Tuah. Hilang pedoman. Bergolek atas tilam setiap kali bila teringat pada Tuah.

Bgitu juga dengan Tuah. Memang bertuah! Bukan senang ok nak digilai oleh seorang puteri popular berita harian 2007. Berjanji sehidup mati. Tapi malangnya, Tuah berhutang nyawa pada Sultan Tepu kerana menyelamatkan nyawanya. Tertelan jagung dan hampir choking katanya. Kalau tidak kerana kepakaran pernafasan mulut ke mulut Sultan Tepu dah lama dah Tuah mati. Tuah terpaksa setia kalau x berhutang body la jawabnya.

Gunung Kali pula dilanda pencemaran. Tahi anjing bersepah, kencing al tonyok merata, tuala wanita bersepah. Desperately need cleaning ok! Hanya Sultan Tepu yang mampu memulihkannya. Sebab dia ada "Trash Compacter" di istananya. Abang Puteri Kalimantang, Megat Graham Bell The Third [keturunan jawa belanda] berhajat menikahkan adiknya dengan Sultan Tepu. Demi rakyat dan kebersihan alam sekitar.

Sebagai tanda penolakkan, Puteri Kalimantang meminta 7 hantaran sebagai syarat. 7 dulang tahi hidung aiman & faiz, 7 gumpal bulu kaki adam & fendi, 7 tempayan air hidung nad, 7 kati daki lilo, jambatan gelang Mayfirst dari shah lampu ke puncak gunung kalimantang, jambatan yg ada walkalater dari Shah Lampu ke Restoren Pak Li dan yang terakhir darah Putera Dafoo semangkuk.

Pada suatu hari, Sultan Tepu menganjurkan "Green Everyday Concert" di Stadium Perpaduan Bukit Jalud sempena pertunangannya dengan Puteri Kali. Dijemputnya, Putera Dafoo untuk menyanyi lagu "Bila Terasa Miang" diiringi penyanyi kelab malam terkenal..Lynloma, Diba Sarawak & Safia Victor. Pada masa itulah berlakulah bertumpahan darah dan jagung berselerakan. Ramai yang mati tercekik jagung malam tu.

Cinta Sultan ditolak talak 3. Kerana murka, Sultan Tepu menyumpah...Puteri Kali tidak boleh dilihat malam hari, nescaya bila terlihat orang itu akan muntah kueh tart nanas. Dan puteri Kali bila dilihat akan berubah menjadi mak nyah yang hodoh.

Demi cinta, Puteri Kali menyorokkan diri di sebalik pohon kari demi cintanya pada Tuah si penjual jagung yang warak lagi alim. Kadang-kadang menyorok kat pokok pisang dan buah-buahan yang sewaktu dengannya. Kadang-kadang kalo korang pergi ke Gunung Kali, akan ternampak seorang puteri mandi buih kat air terjun. Kalau nampak, sila lah join sekali tapi bawaklah buih mandian sendiri [yang tak pedihkan mata okkkkehh]

Sebuah Cerita Cinta Jagung.

Arahan: [r][a][y] Teong Hin & Pengarah Photography : Megat Jaquellina

Moral : Cintai filem Malaysia. When is the last time u watch malay film? Filem kita wajah kita

Monday, June 16, 2008

My Birthday Party & Pesta Tepung

Al kisah celebrate birthday. I would like to thank my friends yang siap buat posting lagi about my birthday in their blog. Dah tua-tua ni, sangat la cepat tersentuh perasaan ini. I enjoyed reading your version of my birthday celeb very very much.

Lilo
Megat
Amy
Nad
Lina
Myra

The plan : Meeting friends.
Expected to come : 15 orang [bak kata lilo]
How many actually turns up: >30 orang

Amy & Lilo has arranged something for my birthday. I expected a few VIDs and friends to come...lepak-lepak & makan-makan.



We gathered around in McDonalds Bkt Bintang. Then, Rajan came with a cake [yang ditempah khas katanya...]everyone sings Happy birthday song out loud.

Lilo asked to make a wish. wahhh! hurmmm..apa yang nak diwish agaknya?Biarlah rahsia ya..ahaks...yang pasti bukan untuk dibaling tepung ya !





Aiyooo...tak pernah sambut birthday kat McDonalds okeyyy. Setau Ray, bebudak jer buat birthday bash kat McDonalds. Lagi...McD Bkt Bintang ni antara McD yang terbusy di KL.


Then we proceed to different location for dinner.

I was surprised to see more than 30 people came. Antara yg datang...let me list out sape yg datang ...
VIDs...Megat, Amy, Lyn, Saf, Azim, Fendy, FaraDiba, Adam, lilo, Nad,
yang join Pangkor... Syuk, Fendi, Dila, Anne, Wan, Aliea, Azrul, Rajan, Aiman, Zeti, Faiz, Cydoth and her sister.
Dafinites...Myra, Chapeq, Fit, Lina & her sister and Mira {adek lilo]
from KRU...Ayu & AC


Rajan menyampaikan kad harijadi bagi pihak Dafinites yg datang. wah ! perlu ke amik gambar kan?

lepas tu, we ordered food. Not bad la jugak food kat sini. Agak kelam kabut sikit waiter kat sini. almaklum nak melayan ramai sekali gus.

Lepas makan, kita orang lepak-lepak, berborak, bergossip etc. Lagi sekali lagu Happy birthday dinyanyikan masa Ray nak jamu dorang makan cake. Wah! dua kali ok...hahhahaha.

Yang bercouple tu...terus pindah meja. Nak privacy ker? ;P. Ni lah kalaukorang nak tau couple contract masa kat Pangkor...ahhahaha

Ayu...thanks kerana sudi datang. AC pun singgap kejap walaupun sibuk. Thanks to AC jgak kerana datang jugak jenguk2. I'm quite surprised to see both of them here.


Then, another surprise...Lina and her sisters drop by..Wah !! Mau tak terkejut. kenal setahun in CB. Finally jumpa jugak!

Faiz and Aiman tricked me. Kononnya, nak take pix ramai-ramai kat luar. Rupa-rupanya...nak baling tepung!! Cehhh! Rajan pun jadik mangsa...When this 2 devil planned the whole thing...VIDs agak ragu-ragu and disagree to do this...it shows how protective the VIDs towards me. Pada yang mengena tu....I know u guys just wants to have FUN.
FUN punya pasal...pagi tadi bangun je dari tido bengkak mata DEN.

Before balik, all of us take a group photo. Memang DFC dah terkenal dengan obsesi bergambar ya. Redha ja la..kekkeke


And the guys...yang giler2. Gambar Azim takde sebab ada assignment kerja. He did joined us later.

Sebahagian drpd ktorng proceed to Jln Ipoh for karoeke. last minute nya kejutan yg tak diplan pun.

Ray nak ucapkan thank you pada yang datang. Pada yang terlupa nak jemput tu...sorry ya. Ray take jemput sebab Amy & Lilo ler yang organised bab-bab menjemput tu.

Ada pada yang bagi gifts...thank you. Rasanya tak pernah Ray dapat hadiah sebanyak ni.
Pada yang tak bagi hadiah...hahhaha, don't worry because the greatest gifts of all is your sincere friendship.

As mentioned in my previous post, I don't really celebrate birthday for the past 10years. Thus, this would be the most memorable, the best ever birthday in my life. I am very touched. Dafi tak dapat datang sebab berada di Indonesia pada masa tu.

Dafi...because of you and DFC, I have this new huge family now. What I can say is...you have great fans who loves you and support you all the way...man. and we are together stronger than ever.

I'm glad to be part of it.

Card from Dafinites
Card from VIDs

Gifts from my friends

Saturday, June 14, 2008

Happy Birthday to Me !

Semalam, about half an hour before midnight..ray masuk website DafiFC nak check out comments about the Pangkor trip. Masuk-masuk jer, ada one posting with a poster, with my face in it. Hahahhahah! Gigih Megat buat poster kan !


To be honest, I am not really the type yg celebrate birthday. For the past ten years, [except last year] tak celebrate pun. Sebabnya...ray kat overseas on duty. None of my working flight crew at that moment knows about it as I have no intention telling them. Hahahha!



The celebration started masa Ray join DFC. Last year, I celebrated it twice. The VIDs buat kejutan malam tu [midnight] masa tengah lepak n meeting and later that evening with Dafi.

That evening, adalah kali pertama ray perkenalkan mereka [VIDs] pada Dafi. Dorang tak pernah jumpa Dafi sebagai AJK. Masa tu kat Mutiara Damansara...Secret Receipe restaurant. Dafi buat kejutan dengan cake yang lilin yang terkira banyaknya. He specifically asked for 33 candles.

So bak kata Amy...my birthday also marked our first time meeting each other and their first time meeting Dafi exclusively.

We gathered on that particular day because in preparation to DFC first event organised by us on 16th June 2007. Diselitkan pulak upacara memotong cake lepas tu...hahhahaha.

I was interrupted masa menulis blog ni.. Hehehhe. My dad just called wishing me Happy Birthday. Thanks bapak and I love you so so much !

Ray nak ucapkan terima kasih pada semua yang wish ray semalam dan hari ini. Naddy yang pertama hantar sms dan Lyn yang pertama call and menyanyi to ray. She call like 15 mins earlier dengan alasan...midnight my phone line akan jam...[katanya] hahhaha. Aiman called me after that...siap menyanyi lagi...hahhahah. This morning, masuk blog Amy...wahh siap ada posting pasal my birthday lagikkk.. thanks amy.

Tahun ni punyalah ramai yang wish. As I wake up this morning ada 22 sms. Megat siap perli lagi..."You kan TUN!!!" cehhh...tak bley bla nyer statament.

Today, the greatest gift from all of you, is your friendship. I will treasure it for the rest of my life. Thank you.

Monday, June 9, 2008

Realiti : MUDA de Pangkor - Part 1

Bila 37 orang peserta program dan diantaranya tidak mengenali antara satu sama lain bersua muka, berkongsi bilik dalam erti kata lain bercuti bersama...berlakulah satu masaalah.



Gambar yang tersiar di Murai.com.my

Bagaimana hendak mengubah semua ini bergantung kepada isi kandungan program agar objektif merapatkan peserta dan menjadikan ianya satu percutian yg menyeronokan tercapai.


So, langkah pertama yang telah dilakukan ialah membahagikan peserta kepada empat kumpulan. Diadakan aktiviti "ice breaking" bertujuan untuk memecahkan suasana "okwardness" dikalangan peserta program. Namun ianya masih tidak cukup. Penganjur [di kalangan VID] kemudiannya berbincang semula agar objektif kami tercapai.

Tetamu VIP, selain daripada Dafi [DafiFC] terdiri daripada AC & Rizal [KRU] dan Ajeib [Murai]. Yang uniknya ialah kesanggupan tetamu VIP ini yang turun padang membantu penganjur memeriahkan suasana.



Dari post mortem, rata-rata peserta memberi pujian kepada tetamu khas ini for being very helpful, supportive and being friendly. Pujian harus ray berikan kepada AC [KRU] yang langsung x draw lines among us. Ray x kenal ramai pengurus artis...ada la a few. Tapi AC nih memang one of the kind. Very low profile guy dan tidak dikenali sangat dikalangan public. Tapi sangat dihormati among people didalam music industry. To work with him sangat menyeronokkan.The most important is "the trust" dan kebebasan penuh yang telah AC berikan kepada pihak penganjur.

Diakhir sesi ice breaking ni, ada la nampak sedikit perubahan. Masih lagi ada segelintir yang kurang selesa. Perkara ini diambil perhatian agar dapat melakukan sesuatu pada aktiviti yang akan datang...

For more CLICK HERE Laporan penuh aktiviti ice breaking yang [r][a][y] sendiri tulis untuk Dafi FC.

Realiti Muda de Pangkor

Posting Pengenalan

I'm back. Kepenatan but with full satisfaction. It's a success.



For me this trip is like a reality program and I have chosen to focus my posting on the "people factor" yang sebenarnya menjadi kunci kejayaan trip ini. I'm not going to deny any shortcomings. Why you may asked? sebab inilah realitinya.

Peserta yang join masing-masing with different background. Macam-macam perangai, macam-macam hal...hahhaha. Age pun balance...bukannya semua remaja saja. Ada juga yang senior. Letak semua perserta tu bawah satu bumbung and tengok apa akan jadi? kelam kabut dibuatnya. KANNN?

Ada yang pendiam & loner, ada yang hyper, ada yang kuat suka show off [kuat brag] yang kata dia pakar sejarah la...hahahha ..ada yang kekwat. It's normal la kan. Bercuti dengan orang yang tak dikenali. Pada mereka yang telah mengenali, wujudnya puak-puak. Makan sesama dorang and tak bercampur. Masing-masing buat hal masing-masing. Ada jugak yg bergossip & cakap-cakap belakang.

But the whole thing changes on the 2nd day. we even talk and laughed about how we all react on our first day. Yang pendiam terus banyak bercakap, yang yg suka show off jadi pelawak dan yang kekwat..sebab DEMAM & tak sihat....

Ada juga yang telah menemui pasangan hati mereka disini.
KATANYA...WALAUPUN...

So inilah bentuk posting yang akan ray buat kat blog ray ni. A story of "40 hati menjadi satu"

So nantikan posting ini. Ray akan buat sikit-sikit.

So TUNGGGUUU ya.

Thursday, June 5, 2008

Notis Pemberitahuan

Tomorrow, I'm leaving for Pangkor for 3 days. The Muda De Pangkor thingy. As project advisor, berdebar-debar jugak. Harap-harap semuanya berjalan lancar.



Lilo and Amy dah pun sampai disana untuk memastikan kelancaran ketibaan kami disana. Lilo dengan murah hatinya menghantar mms ni sebentar tadi. A banner to welcome us from SeaGull Village Resort.

Try to update dari sana kalau x busy sangat.

Keretaku Ditunda

Hari ini dalam sejarah.

Petang tadi rush to Plaza Alam Central and park behind the building. As many other cars out there yg park jugak so, why not la kan?

Bayangkan. Keluar saje, kereta dah tak ada. Oh my god ! salah tempat ke aku parking tadi? kena curi ke? erghhhhh!! What happen nih ?

Terpinga-pinga macam orang mengong carik kereta. Macam hilang anak. Wara wiri wara wiri belakang plaza alam central tu.


Dari arkib ray eusouff [dokumen bersejarah]

Ray pergi le kat pondok pembayaran parking berhampiran.

"Kak, nampak x kereta saya?"

"Dik...baru je kereta adik tu kena tunda ngn MBSA"

"Whattt?"

"Dik, pergi la Seksyen 7, bayar RM300"

Terkial-kial den carik teksi sambil membawa sebungkus KFC yang ditapau. Dapat teksi setengah jam kemudian...masuk-masuk jer...ray bgtau pemandu teksi "Seksyen 17 encik"

"kereta kena tarik ya" balas pemandu teksi. Is it so obvious. As if ada cop kat dahi stated "Keretaku Ditunda" Hahhahaha !

Abang teksi tu kata lagi " pergi la menara MBSA, pejabat Datuk Bandar...buat rayuan...bayar murah sikit"

Rayuan katanya. So nak kena merayu pada Datuk Bandar Shah Alam la ni. So we went there instead. Naik tingkat 1, lift B [ ya lift B ya bukan A] carik PA Datuk Bandar minta pas untuk pengurangan bayaran. Lepas tu terkial-kial tahan teksi ke seksyen 17. Taxi driver tu pun tahu "Keretaku Ditunda" sebab nampak pass pengurangan tu. Uncle tu kata/perli "Mahal kan parking hari ini?" hampehnya uncle siap perli aku lagi.

Dipendekkan cerita amik la keretaku yang ditunda itu. Ya betul, inilah parking yang paling mahal yang aku kena bayar...Rm 140. Tanpa rayuan tu, I have to pay RM270 instead. Luckily abg taxi sebelum tu bagitau kalau x......huhuhuhuhu.

Pembaca sekelian, jangan la memakir kereta anda sesuka hati. Inilah akibatnya. sebelum ni dah beratus kali ray park kat tempat yg sama...tak pulak kena tunda. Tapi kalo nasib x baik...ini la jadinya.

Petang tu, mak lampu sms bgtau confirm yg harga minyak naik. Terus la pergi Petronas berdekatan isi minyak penuh. Aiyoohhhh semua benda naik !!! I pening tau....hahhahaha.

Lengkaplah panduan Ray "Bagaimana nak collect kereta anda bila Ditunda" .

Sunday, June 1, 2008

Tom Cruise - 25 Years


Tom Cruise has created an official website. Yes, dedicated to all his fans...for the very first time.

Why now? 25 years in film industry since his first film debut and also his first starring role "Risky Business".

I am a big fan of Tom Cruise. I grow up watching his film. My first was "Top Gun" and that leaves quite an impression to me about action films, being a jet fighter's pilot and lots of stuffs. Since then, I am looking forward for more of his films.


Back in 1986, there are no such thing as vcds/dvds. I am only 12 years old back then, so going to the cinema is out of the question. My dad is a proud owner of an electrical item called "VCR". Hahahaha ! He loves to record stuff on tv like wrestling, P.Ramlee's movies. With that I have the chance to watch Hollywood film by purchasing video tapes of his film.


As I grow older, with purchasing power...I bought all dvds that involves Tom Cruise and catch his film in the cinema. I even look for his films [dvds] when I went overseas.

And now, I am proud to say that I have watched all his films. Yes...ALL. So, for Tom Cruise fans out there...browse his website and check him OUT. It's a very COOL website.

scenes from Top Gun [1986]



Upcoming Film
1- "Lambs" is a Matthew Carnahan-scripted drama that consists of three interconnected storylines: Cruise as a congressman who interacts with a journalist (Streep); Redford as an idealistic professor who attempts to inspire a privileged student in his class; and a third storyline about a pair of American soldiers wounded in enemy territory, one of whom is Redford's former student." (Source)

2- "Valkyrie" Based on actual events, a plot to assassinate Hitler is unfurled during the height of WWII.." (Source)