Thursday, November 13, 2008

How to plan an event?


I am not an expert but just to share my views.

Mula-mula u kena ada idea yang meletup. Idea yang "out of the box". It starts with angan-angan. Or borak-borak kosong kat Pak Li. Sort of brain storming session lahhh.

Kedua u kena ada great team behind you yang hard working, passionate, dedicated and willing to be challenged.

Setiap manusia ada kelebihan masing-masing. U kena cari kelebihan itu dan put it to good use.

Then, you have to lead.

Throw out ideas and give task for them to complete. Bunyinya macam gila kosa, tapi if you have team as mentioned above, u should not have any problems.





Work with time frame given. Set up a team to plan based on their availability. In my case, this is a voluntary work....most of them are working...so you have to be smart.

You can't expect everyone in your team would be available...kan?

Work with budget. Ini yang paling susah. Cari penaja, source of income. Then, buat perbelanjaan.

Bila plan dah set up, cepat2 announce. Set up services and promo team. Lebih awal lebih bagus.

Is it stressful? Yes it is.

But the wonderful feeling after the success or completion of an event...is rewarding.

Another thing, dalam usaha kita nak buat event akan ada yang tak puas hati. Mahal la... itu la ...ini laaaa. To me it is an act of selfishness.



Ini punca stress besar. Plan the event xde hal tp bila org mempersoalkan harga.....ermmm

Why I cakap sellfish? sebab u tgk harga terus. U tak tengok or even consider what the event would offer. And you have no respect with all the efford yang diberikan oleh volunteer. Tak consider penat lelah mereka yang berkorban masa, tenaga untuk that event.

We are not stupid. Of course we considered everything before making any descision. Bukan buat keputusan sesuka hati atau syok sendiri.

I understand, some people have certain corcern when it comes to money. But the thing is... it is optional...nobody force you. We are NOT making thousands of RM. Kalau untung pun..sikit sangat. Itupun untuk FC.

In this case, the event worth more than what you paid for.



You get dinner...table serving ya... bukan buffet ya. Door gift -Goodies, entertainment with concert size stage, lighting system, sound system tahap concert.
Entertainment tu bukan satu lagu....lebih.
ada band act lagi. live music ya.

Makan kalau kat fine dining restaurant paling murah pun RM60++. Concert kalau tgk saje dah RM30 . Itupun berdiri...kalau duduk....dapek ke RM30??

Takkan la with all that nak harga RM30 hengget lagiiii? harga barang pun dah naik u olss.




FC ni bukan la sepanjang masa buat event mahal2. Ada masanya, kena eventnya...murah la jawabnya. Macam berkelah tu...satu sen pun tak bayar kan???? Satu hari lagi bersama artis. Cuma consider duit minyak keta and parking je la.
tapi takkan semua event nak buat camtu...KAN???

Apa pun...dalam melayan kerenah dan keluhan...tak jadi hal. Kalau difikirkan...few je yang complaint. Ramai yang appreciate dari yang complaint. Tak salah nak beri pandangan tapi kalau nak komen pun...straight la..bukan cakap belakang. Bila diberitahu...senang la kita beri penjelasan. Cakap belakang...apa yg u dapat?

9 mulut cakap2 belakang:

Adam Arjuna said...

Sangat menarik entry kali ini...
dan saya amat menyukainya...

lain daripada yg lain...

ala² back to reality kan...

well...ada jugak yg sgt 'makan dalam' kan..kan..kan... kalu sesapa yg terasa tu, SMI laaa..

[r][a][y] eusouff said...

tu la pasal..adam
realitinya...kita asyik fikirkan org lain je...susah payah kita takde org pun nak amik pedulik

mmg lain entry kali ni..
huhuhuhu

getah76 said...

getah suka entry neh!
bahasa yg mudah phm!
kalo xphm phm gak..... xtau lor~

*sape minum susu, dia dpt sedap kan?

:p

Farazila said...

menetes air mata ku...
hehehhe....

yeah itu lah realiti..
terlalu nak jaga hati orang kan...

org xnmpk apa yg kita buat..
kita ni cuma di belakang tabir je...

Anonymous said...

whatttt!!
ada ke yg kata mahal?

setuju part
sebelum kata mahal tgk dulu apa yg dioffer

wénkt said...

yang penting
kerjasama

dan komunikasi
antara ahli team penganjur event

tahniah anyway
semua yg pernah dianjurkan oleh korang
berjaya di tahap berjaya

Anonymous said...

ya la asyik komplen je
mana penghargaan ke atas segala hasil titik peluh

mana valuenya efford korang kalo org asyik timbulkan hal harga

-shima-

[r][a][y] eusouff said...

kadang2 mcm nak challenge je..
bagi certain budget [ yg xde ] suwoh buat sendiri...tgk mcm mana?

PS - budget ialah apa yg dikutip dari peserta event

Adam Arjuna said...

ombaaaaKKKKKKKkkkkk to ray....