Saturday, November 22, 2008

How to plan an event? Part 2

Besides the budget, the hardest part of planning an event is to put all the ideas on paper. In details.

During our angan-angan session, you will have all the ideas in the world. Ideas yang boleh pakai, takleh pakai dan idea yang tak masuk akal langsung.

Ada ideas yang boleh pakai tapi masalahnya impossible pulak to make it happen. Last year, ada plan nak suwoh Dafi jump from atas menara KL for his fans. He's up to it but it's not possible sbb u need license for that. To get the license, lama kena trainning and cost you a lot. Risk yang tinggi sbb jump rendah.

So kena ada reality check jugak la.

As mentioned, nak letakkan semua idea tu dalam kertas yang dipanggil concept & proposal ibarat nak buat script filem or a lakun layar. Semuanya kena in details.

Sebab busy nak buat kerja2 yang lain, what you need is a "KICK START".



tendangan ala-ala Matrix la pulokk


Camni la ya. Gambar diatas bukan bermakna yang ray kena kick someone to get started. I have sort of to kick myself [ nobody wants to kick me ] on the butt first..muhahhaha...then you kick someone else.

Kick tu tidaklah bermakna yang nak kena paksa or tendang orang tapi ecara simboliknya ia bermaksud memulakan cabaran tersebut. Dah mulakan barulah everything falls in to places. Bak kata Mak Bunga Cinta Kasturi " Nak start tu yg payah !!" "Bila dah mula...senanggg"

In this case, I have to get started with two individuals first. Azim & Adam.

And from there, these two... will kick the others...muhahahhaa.


Malaysian Next Bottom Model Finalist

And berlanggar dada juga kira ok lah kan???? [ Lihat gambar bawah ] Kekkekekkeke



If you can't kick, you MAY use other part of your body to get started. It's ok with me.

Lepas tu, consult ideas tersebut with Mrs President. Lepas consult, Dafi will be informed.

Reaksinya by sms towards the idea "Coolness!!"


Terbang Tinggi @ KL Tower

Dianjurkan oleh : The Official Dafi Fan Club

Dengan kerjasama : KRU Studios

Penaja Utama : Menara Kuala Lumpur

Bersempena hari kelahiran Dafi ke 20



Konsep

Tetamu akan didedahkan dengan suasana menaiki pesawat menuju ke destinasi yang kami rahsiakan. Ianya dirahsiakan bagi mewujudkan elemen kejutan kepada tetamu yang bakal hadir nanti.

Setiap tetamu akan melalui proses “check in” bagi mendapatkan “boarding pass” untuk menaiki pesawat.

Setelah melalui proses check in, tetamu kemudiannya akan menunggu di ruang menunggu “holding area” sementara menunggu untuk panggilan boarding/menaiki pesawat.

Interior ruang makan “dining area” akan dibahagikan kepada beberapa kelas penerbangan. Antaranya, kelas pertama [First Class], kelas VIP, kelas DGM [untuk ahli Dafinites Gold Member] dan kelas Dafinites.

Terdapat dua laluan boarding, pertama ialah laluan untuk kelas pertama dan kelas VIP. Laluan kedua pula untuk kelas DGM dan Dafinites. Laluan pertama akan dibentangkan dengan karpet merah.

Ahli jawatan kuasa Kelab Peminat Dafi akan berpakaian seperti pramugara/pramugari bagi menyambut tetamu yang hadir. Manakala Dafi akan berpakaian seperti Juruterbang penerbangan [Kapten].




Sepanjang masa penerbangan, bentuk pengacaraan akan mengikut konsep “Flight announcement” bagi memberi kesan yang lebih dramatik seperti suasana dalam penerbangan.

Beberapa tayangan slides akan diadakan bagi mengimbal perjalanan DafiFC sebelum ini. Beberapa bentuk persembahan juga telah diaturkan untuk tontonan Dafi.

Secara simboliknya, ia adalah perjalanan Dafi dalam dunia seni bersama peminat setianya ke satu tahap yang lebih tinggi. Bertepatan dengan slot kedua yang akan dikendalikan oleh pihak KRU, =============sensored sbb ada spoiler=============



Our internal promotion seperti penyebaran maklumat di facebook, web rasmi dan lain-lain lagi juga digunakan bagi mempromosi event ini.




Kami kemudiannya, menghubungi pihak media untuk mempromosikan program tersebut secara external. Antaranya murai.com [ lihat gambar diatas ] dan mangga online.

Sementara itu juga, pelan tindakan yang lebih terperinci harus disediakan. Ianya untuk memudahkan sukarelawan menjalankan tugas mereka dengan lebih sistematik.

Sekarang konsep telah tersedia, promosi telah bermula...dan aturcara telah di draft. Seterusnya ialah melalui proses perbincangan dengan Menara KL dan KRU Studios.



bersambung....

4 mulut cakap2 belakang:

Farazila said...

ray..mcm subjek planning process je...
lilo ade pbelajar....

[r][a][y] eusouff said...

muahhahahah

kann?

perli ke apa ni?

rizz said...

ray..huhu cm best je dafi nye show ni:p

[r][a][y] eusouff said...

rizz mmg best ...bukan macam best..kekkeke