Monday, November 17, 2008

Big day @ RSK - Part 2


How do handle 90 children in an event with more than 250 guests?

I have no idea on how to answer that question. One thing I am sure of, it is more tiring than handling any other event yg pernah ray involved in.

Every year, I invited few of my friends to witness it. Thanks to azim, fendy, moris, amy and megat sbb sudi datang.



Dua gambar diatas ialah gambar si kecil semasa kat back stage, while si kecil bersiap sedia untuk persembahan mereka. Si kecil diatas berusia 4 & 5 tahun.



Yang ini pulak gambar graduates yang berusia 6 tahun yang akan ke sekolah rendah tahun hadapan. Jubah mereka yg berwarna biru dan ada songket ini direka oleh tiga kepala yang xtau apa2 tentang fesyen...hahahhaha

Tengok betul2 gambar tu.

Betapa seriusnya muka adik raziq aiman. Apa lagi ya? Misai tu? hahahaha. Raziq ni ada terlibat dalam 70an punya fesyen show...mak dia dak lukiskan siap2.



Adik Wan Amir Haziq sedang menyanyikan lagu Negaraku. Ini waktu rehearsal. Dia akan menyanyikan lagu Negaraku secara solo tanpa muzik, berbaju melayu dan bersongkok tinggi sebagai pembuka acara. Ala-ala superbowl.

Cuba letak tangan kat dada dia. Anda akan dapat rasa, degupan jantung yang amat kencang. Dan bila ditanya "Amir...are you ok?"

Dia akan menjawab " Ok " dan mengeyit sebelah matanya sambil tersenyum.

I admired him sbb able to control his fear. Pls note that he is only 6 years old.


Backstage yang sempit dimuatkan dengan 90 orang si kecil? Segala ruang yang ada, termasuk tangga harus digunakan.

Diatas ialah sekumpulan penari yang akan terlibat dengan persembahan pembukaan. Mereka akan menari lagu "Dancing Queen".


Dan inilah Queen nya. The star of the show. Syarah Husna ...namanya. Megat amik gambar ni masa dia menunggu giliran utk performance pembukaannya.



Memandangkan belakang pentas agak kecil, beberapa barisan tempat duduk kami blocked untuk sebahagian si kecil duduk menunggu giliran.

Budak2 mana boleh duduk diam kan?


Ini view dari tempat emcee. Emcee of that day is tak lain x bukan Azim. Datang dengan managernya Fendy yg memegang walkie talkie untuk berhubung dengan Control room. Bagus manager Azim ni...cekap bila mengendalikan arahan dari Control room.



Antara Ibubapa yang excited nak merakamkan aksi anak masing2.

Apa yang tidak mereka sedar ialah mereka telah membelakangkan tetamu VIP yang nak menonton persembahan. Setelah diberitahu oleh emcee untuk tidak menghalang view penonton lain, akhirnya mereka duduk.

Duduk tidak lama ya. Kemudian bermula semula aksi memBLOCK pandangan penonton lain ini.
Akhirnya stage manager terpaksa bersuara. Kejap je ok pastu start balik.

Aiyooooooo. Children are hard to handle....their parents....2 x 5.

Nasib baik VIP yg datang tu orang dari Jabatan Pendidikan dan EXCO negeri. Kalau Queen Elizabeth datang...rasanya2 dorang akan dengan selambanya buat benda yg sama.

Perlu letak tiang pemisah agaknya. Tapi perlu ke...?
Simpe instruction should be sufficient for adults.

How to treat adults like an adults if simple rules can't be followed? Kannn??

bersambung.....

9 mulut cakap2 belakang:

Adam Arjuna said...

ray,
gambar yg dirakamkan itu sgt lah menarik dan cantik berkali-kali..
especially gambar yg 1st n gambar adik syarah husna tu...

ombaakkk utk si fotografer...

getah76 said...

getah tabik spring kat Adik Wan Amir Haziq!! huhu... walaupon degupan jatung 230km/seconds tp tetap berjaya selesaikan misi.. huhu

~.::IamZulaikha::.~ said...

comel la dorg nie! xD
pics & post pun best2..

anyway, pic yg dancing queen tu..
group punya la.. ada 1 girl tu mcm kak amy plak.. hahaha..

[r][a][y] eusouff said...

adam...
yup agree...ray pun suka dua gambar tue

getah...
yup ray admired his spirit
tapi kan FYI...amir haziq nie...masa mula2 masuk tadika
bila dia x dapat buat seperti yg diharapkan dia akan menangis...walhal xde sape marah pun
diam2 dia keluarkan air mata dia

eca...
hahhahahahha
ada ke yg muka mcm amy??
muhahhahahahah

wawa said...

comel nyer adik2 tu sume... so cute so adorable! fuwalahwey, baru 6 tahun pun dah relek kontrol rasa gemuruh. amatlah memalukan bagi diri kuu yg dah tua ini. hahahaha. btw, congrats on the successful event! ;)

aida said...

curious nieh
ray..wht do u do for a living/

[r][a][y] eusouff said...

hi aida..

ray editor yoyooh.com, an event advisor and pengusaha kindergarten in Seremban.

before this i worked as a flight crew for 10 years.

Curious? why ya?

Farazila said...

wow..seronoknyee....
lilo x dpt dtg...
sekolah anak buah lilo pon ade jugak buat hari anugerah hari sabtu juga..so lilo kene dtg tgk persembahan diniy...

tp...ray punya tadika lagi gempakkk..hehehhe

aida said...

oooo

dari posting2 yg ada dlm blog u nih nmpak mcm2 kerja u buat sbb tu i tanya