Friday, August 1, 2008

KRU Concert - Behind The Scene

Lama betul tak update blog. Ini adalah kerana kesibukan melampau di Yoyooh. Ditambah pulak dengan kelembabpan streamyx yang melanda kawasan rumah Ray lately.

Kesibukan di yoyooh? ....al maklum early stage...so special care and attention needed. Walaupun blog ini tidak berupdate, ramai yang masuk jugak jenguk-jenguk. Terima kasih daun keladi ya.

Last few weeks has been a "Great" experience for me. Pertamanya, penglibatan Ray di Konsert Ulangtahun KRU di The Ruums.


My task is to handle the artist at the back stage. To ensure that they are on standby and ready for their turn. Dalam erti kata lain, bak kata AC from KRU...the ANCHOR man for the performances. Kalau ada yang tak kena pada artis atau persembahan....ray ler yg kena jawab.


Before this, ray ada jugak terdedah kepada beberapa event BUT not as big as this one. Pelik jugak rasa percaya AC pada Ray ni. AC as the producer, putting me in charge at back stage is a risk. But I'll take that as a challenge. Anyways, there must be a reason why he selected me.


Of course, the team who help out ...The VIDs. They are the people that I used to work with. I mean they know how I worked. That sorts of lighten up the bourden on my shoulder. Azim, Amy & Lyn bertugas bersama-sama ray di belakang pentas.


Prior to this big event, ray sempat hadir di KRU untuk menyaksikan artis-artis terlibat rehearsal. This is when, AC introduce me to them.

Photobucket


Oleh sebab semua VIDs sibuk dengan kerja masing-masing, the only person yang available ialah Chapeq...so I invited him as well. Masa kami sampai, AC tengah sibuk prepare list lagu and Chapeq pun ringankan tulang membantu.

Photobucket


Shortly after that, AC buat briefing sikit pada The Lima & Dafi. Adam tersekat dalam traffic so lambat la sikit. Oleh kerana tak mau membuang masa, they started the briefing without Adam.

Photobucket


After the briefing, they went to the studio utk practice properly. With Music. Slightly later, Adam joined in. After half an hour the whole team turun ke studio dibawah with bigger space utk rehearsal. This time, Lady Like pun joined sekali.

Photobucket


This is the very first time Lady Like going to perform live. So the girls are pretty nervous and don't quite know what to expect. Tapi the guys, cheered them up well...Tah nape tetiba Adam, The Lima and Dafi excited sangat..... tak tau la kenapa...hahahha

Photobucket


Around 11pm, semua habis. Ayu, AC and The Lima nak lepak Hartamas but I have to declined. The next morning, around 11.30am, ray dah terpacak kat The Ruums. Ada short briefing and continue tour sbb nak biasakan diri dengan tempat. We break for lunch around 1pm.

Photobucket


Around 3.30pm, semua artis datang for final rehearsal. Including Aznil and Norman utk melihat perkembangan persiapan. Semakin terasa debaran menantikan saat yang ditunggu-tunggu.

Photobucket


The rehearsal went well. Sort of helps me out to understand more what to expect malam tu. Diselang seli dengan telatah Dafi dan The Lima yg suka buat lawak, sort of helping the crew hilangkan stress sikit.

Around 5pm, we changed and get ready for ACTION.

Photobucket


The crowd arrived arund 6.30pm. The VIDs dah standby to greet them at the main entrance. AFCM [Adam FC] datang serba merah dan DFC datang serba Oren dan ada sedikit warna Maroon yg melambangkan DFC.

Photobucket


Artis yang terlibat standby kat belakang stage around 8pm. Barulah ray dapat rasa betapa tersiksanya terkurung beramai-ramai di belakang pentas for few hours. Nak jugak pasang telinga dengar apa yang dorang borak-borakkan, tapi punya la banyak benda nak buat....


The show started at 8.45pm.


Good to know that, everything went smoothly from the eyes of guests. But to reached that point, Allah je la yang tau betapa mencabarnya tugas dibelakang pentas tu.


Details of the concert, sila layari www.yoyooh.com




My next assignment for Yoyooh is to write an artikel about Kumpulan Sleeq from KRU Singapore. Stay tuned for it in few weeks time.

2 mulut cakap2 belakang:

Lina said...

finally, you update..
stress jgak eh nak kena jaga artist kat belakang stage..

i wonder how people yang selalu jaga artist kat belakang stage before this..

aper2 pon..
good job Ray!
nervous ke? :p

Anonymous said...

a'ah la
im one of readers yg masuk blog u hari2 tau...

gud luck ngn yoyooh!

Zack