Tuesday, July 15, 2008

Toilet Signs & KITA

Peringatan : 18 SX. Posting ini tak sesuai untuk bawah 18 tahun. Sendiri Mau Ingat Ya!

Toilet atau bahasa lembutnya Rest rooms sangat sinonim dengan kita. Ya la kan...hari-hari pakai kan? Hahahaha!

Bahasa kampungnya pula ialah jamban. Ray mesti ketawa setiap kali orang naik kapal terbang dan bertanya dimanakah jamban? Dari segi teknikalnya betul la kan tapi perkataan jamban macam tak sesuaiii digunakan di awan biru.



Toilet signs ini seakan-akan universal. Ini bermakna semua yang nampak tahu ia adalah tempat membuang, mencuci dan sebagainya. Toilet signs ada dua je...satu untuk lelaki dan satu lagik untuk perempuan. Dan latest edition, toilet for handicapped.

Dalam universalnya tanda toilet, ada juga signs yang diubah suai mengikut kreativiti dan keadaan setempat. Yo ! Jom kita buat penilaian dan research sikit kenapa ianya terjadi? Hahahahha!


Yang ni, tak jauh bezanya dengan sign asal. Cuma ada ekspresi "tak tahan" kat situ. Kenapa la agaknya dorang gatal sangat nak ubah kan? Saja nak melawak dan nak menarik perhatian. Teringat pulak Ray pada kisah didalam bas masa rombongan ke Pulau Pangkor. Peserta diberitahu, kalau nak ke toilet sila beritahu so that the bus can Stop. Tapi semuanya mcm malu-malu nak beritahu dan sanggup tahan. Tapi dari segi body language, terkepit semacam je. Kan Nad kan? Hahaha!



Haram nak paham kalau sign ni yang terpampang kat KLCC. Just another hiasan dinding je. Or a work of art. Kalau megat mungkin dia faham la. Cuba kalau Achik Lilo Bakarin melawat KLCC cari toilet...haram nak jumpa toilet kan? Hahahaha!
Sila maklum sign ini tiada di KLCC, cuma bayangan ray saja.


Aiyooo! bagi ray ini bukan sign toilet tapi hasil kreativiti yang terlampau. Titik-titik yang dihasilkan menjadi satu imej. Conpem bukan kat Malaysia kan? kalau tak haruslah Lebai Fendy dan mak Aji Safia pengsan kat depan pintu toilet kan?

Uik. Ray rasakan sign sebegini adalah sign di kelab malam. Motifnya kurang jelas. Puan Syamelia sila jelaskan. Gambar kedua tu mcm tak logik...sambil cium bunga. Buang air kecil ke besar tu? Looks like melepaskan angin ada la. Ishhhh! Ray tak paham la....takpe nanti ray tanya Syamelia k.

Lelaki selalu dikaitkan dengan kencing berdiri manakala perempuan menyangkung atau duduk. Tapi Azim kencing duduk kan? Dan ramai lelaki lagi selain Azim yang kencing duduk. Dan tutup kepala. Orang kata, tutup kepala nak elak dari setan bertenggek atas kepala semasa kencing. so kind of useful la pakai cap bila keluar rumah kan? Azim siap letak topi khas kat toilet dia lagi ...senang kan?



Apa pulak ceritanya ni? Ianya mengambarkan lelaki suka mengintai. Adam, kalau ya pun nak mengintai pakai la kerusi...kalau jatuh kang susah..tak pun tebuk je lubang kat dinding tu...huhuhu. Ayu !! Apa kau buat kat sebelah tu? cantik skirt hang! Hahhahaa. Mampus Adam kena terajang ngn Ayu ni....ngn aku2 sekali kena sbb buat posting ni.


Laaa patutla ada yang report ilang seluar dalam !! Rupanya ada kat sini. Lyn ! sila buat tuntutan di Lost & Found dengan segera. Mesti yang buat sign ni, tak cukup modal nak buat signage...pakai je apa yg ada...cut cost.



Wah ! yang ni my favourite. Macam signage orang pra sejarah dan buat toilet dalam gua kan? Atau toilet kanak-kanak kat tadika. Farah ! Tau tak nak masuk pintu yang mana satu tu?

Ada lagi signage toilet yang akan ray paparkan kemudian. Ray nak ucapkan penghargaan kepada getah76 yang telah menghantar gambar-gambar ni melalui email. Getah76 atau nama glam nye Syukri ialah tokeh papan tanda yang kilangnya beroperasi di Port Klang.

9 mulut cakap2 belakang:

Farazila said...

hahahha..
lawak r...
x penah taw pon ade signage mcm2...

selalu tgk pic yg pertama..

hahha..klu ada yg bertali macam tu mmg lilo x taw tue restroom taw..mesti lilo igt tempat pemegang...thanks bgtaw..

:P

Farazila said...
This comment has been removed by the author.
Ayu Ramli said...

GITU LAAAAAHHHH!!!! KAAAAANnn!!!

Dah tak de kerja lain kau ni..
hahahahahhahah

cool!

Haiih ada yang agak lucah gak sign tu... takut aku..


aku nak buat la kat rumah macam tuh
tapi ray buat kan decoration tu!
hahahahaha

fara said...

haha nk baca gk boleh ke?hehe

fara said...

hahaha dah bca.
setiap kali post kn, msti ade nama kitorg kn. tu yg nk trgelakkkk!
HAHHAHAHHAHAHA
mmg lawak. hehe

Lina said...

aiyo.. nyesal baca.. but can't resist..
i'm still underage.. haha..
taktau plak ada signage toilet cam gitu.. tapi yang pastinya bukan di Msia and not in Spore too KOT..

~SYAMELIA~ said...

motiff kaintkan i dgn menatang itu?
kecik ke besar, itu sendiri mau pk la...
kalu x pun setakat melepaskan 'angin' je kot...

harus nama semua pun ada kn? hehhe

Anonymous said...

sign 'x tahan'-body language, terkepit semacam je. Kan Nad kan? Hahaha! <<< SUKA SGT KOMEN NIH! ekekeke....

pasni, jika ada rombongan BAS, pastikan this sign ditampal kat pintu bas! hahaha....


getah

Anonymous said...

thanks for the comments u guysss..

letak nama korang mmg dah trademark blog ray...

u guys kan pembaca setia.

rasa2 nak ilang stress...masuk sini ya...hahhahaha

ps: malas nak log in