Thursday, June 5, 2008

Keretaku Ditunda

Hari ini dalam sejarah.

Petang tadi rush to Plaza Alam Central and park behind the building. As many other cars out there yg park jugak so, why not la kan?

Bayangkan. Keluar saje, kereta dah tak ada. Oh my god ! salah tempat ke aku parking tadi? kena curi ke? erghhhhh!! What happen nih ?

Terpinga-pinga macam orang mengong carik kereta. Macam hilang anak. Wara wiri wara wiri belakang plaza alam central tu.


Dari arkib ray eusouff [dokumen bersejarah]

Ray pergi le kat pondok pembayaran parking berhampiran.

"Kak, nampak x kereta saya?"

"Dik...baru je kereta adik tu kena tunda ngn MBSA"

"Whattt?"

"Dik, pergi la Seksyen 7, bayar RM300"

Terkial-kial den carik teksi sambil membawa sebungkus KFC yang ditapau. Dapat teksi setengah jam kemudian...masuk-masuk jer...ray bgtau pemandu teksi "Seksyen 17 encik"

"kereta kena tarik ya" balas pemandu teksi. Is it so obvious. As if ada cop kat dahi stated "Keretaku Ditunda" Hahhahaha !

Abang teksi tu kata lagi " pergi la menara MBSA, pejabat Datuk Bandar...buat rayuan...bayar murah sikit"

Rayuan katanya. So nak kena merayu pada Datuk Bandar Shah Alam la ni. So we went there instead. Naik tingkat 1, lift B [ ya lift B ya bukan A] carik PA Datuk Bandar minta pas untuk pengurangan bayaran. Lepas tu terkial-kial tahan teksi ke seksyen 17. Taxi driver tu pun tahu "Keretaku Ditunda" sebab nampak pass pengurangan tu. Uncle tu kata/perli "Mahal kan parking hari ini?" hampehnya uncle siap perli aku lagi.

Dipendekkan cerita amik la keretaku yang ditunda itu. Ya betul, inilah parking yang paling mahal yang aku kena bayar...Rm 140. Tanpa rayuan tu, I have to pay RM270 instead. Luckily abg taxi sebelum tu bagitau kalau x......huhuhuhuhu.

Pembaca sekelian, jangan la memakir kereta anda sesuka hati. Inilah akibatnya. sebelum ni dah beratus kali ray park kat tempat yg sama...tak pulak kena tunda. Tapi kalo nasib x baik...ini la jadinya.

Petang tu, mak lampu sms bgtau confirm yg harga minyak naik. Terus la pergi Petronas berdekatan isi minyak penuh. Aiyoohhhh semua benda naik !!! I pening tau....hahhahaha.

Lengkaplah panduan Ray "Bagaimana nak collect kereta anda bila Ditunda" .

5 mulut cakap2 belakang:

~SYAMELIA~ said...

ya ampunnnnn ray!!!!!

kesian nya u ray... napa x call i? i could take u 2 mbsa...

aiyoo tpt 2 mmg la 'hampeh' sgt.. xleh park suka2.. tpt panas... mbsa suker usha... my bad, should've told u earlier... but i tot u knew...

its true u always park there but nothing happen.. tp masa 2 kul brapa? belah malam rite? zaman waikiki dulu...
day time xbley la dear...

i can imagine how u feel...
nak-nak lagi bile fuel dah increase...
dalam keta td pun i tahan telinga jer, dengar sham 'membebel' pasal myk naik...
i pun hangin gak...
dah la traffic mcm harrrrs sgt...

mmg sejarah sgt kn....

cool down take things easy eventhough its hard to accept...

cya on friday...

fara said...

Omg ray!
Really ?
OMG ! kesian nye kena taxi.
msti ray tak pernah naik teksi kn?
selalu bawak kereta je. mana la nak naik teksi kn.

Aiyoo tu la. Malam boleh la. zaman2 waikiki dlu. skrg mana boleh dah kn
Aiyooo kesian.
tp sbaik la RM140!
kalau RM270? aiyoooo PANGKOR lagi murah kn !
Haha

Btw ray.
Mmg la minyak naik pening
Nnt nak melamar pompuan pon duit hantaran naik. Oh lelaki! kesian korg.

Td mana2 pon traffic jam sgt3
aiyoooooo dkt rumah I pon mcm org gle jam nye!
Tak bergerak!!

Jumaat pagi 6.45 jmpe! :D

Lyn Yusoff said...

aiiyoo...
omg dear... sampai kena tunda plak kete u. seriouss day time cant park there. mbsa mmg slalu usha ok.. mlm oklah. bak kta amy, zaman waikiki dolu2..

tiba2 kena byr rm140 yer for parking. mahal giler. dgn rm140 boleh beli mcm2 ler.. tapi wat do. dah jadi kan. have to accept lah.

btw.. minyak naiik lagi pening beb. aiyoo sume naik yer. bak kata fara hantaran sure naik pasni..
dlm fikiran skrg ni nak kawin n duk umah jer. tak payah keje. duk umah jer.

last nite mmg pesta isi minyak lah. sane sini penuh ok..

ok lah chow dulu.. c u friday ok..

[r][a][y] eusouff said...

hahahhaha.

yup malam ray park masa wakiki tu...
tapi siang boleh tahan gak ray park kat luar.

yang peliknya tempat lain elok jer ray park kat parking lot tapi pergi situ je park bersepah...hahahha

tah kenapa. Org tahu kawasan tu panas but still banyak kereta yg park kat luar. pelik kan?

I'm not down or anything. I considered benda ni just one of those things that happen kalau nak happen.
[ pe la bahasa aku nih ]

Aiyooo minyak RM 2.70 seliter tu considered naik mendadak kan? Kalau Sham jumpa I haruslah lagi banyak kt org membebel.

Jap lagi nak peg Plaza Alam Central lagi...nak collect barang. Harap2 kereta ku tak Ditunda lagi.....Hahahhahaa

Lina said...

Ya Allah Ray..
kesiannya kereta ditunda..
tu laa, lain kali takleh park sembarangan.. kan?

hmm, naik teksi pon best jgak..
ada mcm teksi tunai tak? hahaha.
cey, Lina ni merepek ajer..

hah, harga minyak dah naik.. semua barang pon dah naik harganya.. kereta Singapore dah takleh isi minyak kat Msia.. if boleh pon, jaraknya terhad.. dah jauhhhh sgt baru boleh isi minyak..

Ray, nie pengalaman yang sangat manis bagi you kan? first time laa katakan.. :p

Ray, cya on the 14th Jun okay? hahaha..