Saturday, April 12, 2008

Sehari Bersama Si Kecil

Today, Si Kecil melawat Pusat Sains Negara buat kali pertama bagi tahun 2008. Tadika Rumah Si Kecil mengadakan lawatan sebanyak dua kali setahun.

Tak boleh duduk diam so gambar goyang !

Yang menariknya, si kecil ni punyalah seronok kalau nak pergi trip. Seronok bagi Si Kecil tapi "sengsara" bagi Si Guru. Dari 88 kanak-kanak di Tadika Rumah Si Kecil, hanya 40 sahaja yang menyertai trip ini. Keutamaan diberikan kepada yang berumur 6 tahun.

Melayan kerenah 40 kanak-kanak bukannya mudah dan besar tanggungjawabnya. Faktor keselamatan menjadi keutamaan.


Ini bukan kali pertama pihak tadika buat lawatan. Ini adalah kali ke sembilan. Berdasarkan pengalaman, keadaan sepatutnya menjadi lebih mudah.

Seawal jam 8.30am si kecil bertolak dari Seremban. Ray terus ke Pusat Sains Negara and meet them there.


Pusat Sains Negara tempatnya agak besar...banyak aktiviti interaktif yang sangat sesuai untuk kanak-kanak. Pemgawalan yang minimum. Setiap dewasa [guru] diberikan lima si kecil untuk diawasi dalam kumpulan untuk memudahkan kawalan. Sebab tak cukup kakitangan...Super Megat come to a rescue.




Selepas dua jam, kami terus ke Putrajaya for lunch.
Menu hari ini ialah snacks sandwitches with tuna mayonaise [for breakfast -dlm perjalanan], lunch pulak ayam masak kicap + nasi....and snacks petang ialah donut.

Ok...tarik nafas....Kalau korang tengah makan sila berhenti. Ini ada cerita best.
Lepas makan tengahari...ada ler seorang budak ni nak yayak [buang air besar]dan sorang lagi nak pipi [buang air kecil]. Sebab masjid Putrajaya quite a distance, I drove the two kids there. But I can't park near there sbb penuh. So I park depan entrance kejap, bawak the two boys kat dalam masjid and lead them to the toilet. I lead them but tak hantar betul2 kat toilet. I then rush to my car. Tak pasal2 kereta kena clamp nanti sbb tu Ray rush bagai nak rak. Ray pick up Megat and Megat rushed to the toilet to attend to them.

Ray carik parking and walk larrr. Masa jumpa Megat muka Megat dah macam kena simbah acid. Toilet yang Ray lead the way tu sebenarnya under construction. The poor two boys don't know where else to go. The two boys ended up doing their business at the wrong place....and Megat witness that !

Hahahhaah! memang kelakar tapi it's my fault la. I lead them half way sbb worry sangat psal my unauthorised parking and Megat ended up being the witness to the most unfortunate event of the day...hehhehe. Kena marah la bebudak tu from Megat!

Adehhhhh...Where exactly dorang do the business? Tanya la Megat...huuhuhu!
Sebab that place under construction...there's no water supply for Megat to clean up the mess...hihihihi. Megat bio je la and lead those kids to the nearest toilet to clean up.

Si Kecil yang lain arrived 15 mins later. Dorang mandi and clean up sementara cikgu2 lain bergilir-gilir solat Zuhur. Masa berkumpul, ramai pulak pelancong asing bergambar dengan sikecil. Ada one guy to pulak, claimed that he is a reporter for Berita Harian and beriya-iya nak amik gambar the kids!!
Tengok ler keluar paper ke tidak nanti.....

Around 4pm...rombongan RSK balik ke Seremban. Ray balik Bukit Subang and pengsan selepas buat blog ni.

9 mulut cakap2 belakang:

Dumuro said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Farazila said...

ray, bagus tue pergi pusat sains negara..
seronok taw...

huhuu..siannye budak2 tu kne marah ngan teacher megat...

ray nie...suh je la megat yg alihkan car tue, dia kan da boleh bwa kete kan..:P

fara said...

oh ray,bestnye.
sumtimes kn fara rasa nak jumpe je bdak2 ni semua.one day bwk fara jmpe diorg k?
hehe ;)

kesiann megat kn. tp msti die pndai layan bdak kecik.hehe.

Linaaa said...

wahh bestnya..
ada field trip.. chumel laa diorg tu..

Ya Allah Ray, nasib baik tkda aper2 terjadi kat budak2 tu.. haha.. muka Megat macam baru kena simbah acid? haha.. cian Megat because he witness everything..

next time must be more careful..

Megat Eusofe said...

arghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
me dah saksikan one thing yg me x-patut saksikan
huhuhuhuh

me dah trauma now

arghhhhhhhhhhhhhhh
( sambil ngigau dalam tido )

Lyn Yusoff said...

bestnya klu ikut dlm rombongan RSK ni. klu ade rezeki leh jumpa dorang lagi..

alahhh.. ciannya adik kak lyn yg sorang nih. tkpelah megat.. pengalaman tuh..

Anonymous said...

Usaha keras betul tuan punya blog...

-Lily-

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.