Wednesday, April 2, 2008

Photography Obsession Syndrome

Syndrome penyakit ini berlaku bila sekumpulan manusia berkumpul. Masing-masing ada kamera digital. Lokasi tak menjadi hal. Walaupun tengah memandu, tengah makan, tengah naik lift, kat escalator, tengah beratur etc.

Kita lihat dan kaji bahan-bahan dibawah. Bila dan Dimana Syndrome ini berlaku?

Bila benda atau makan makanan yang pelik-pelik atau benda yg tak pernah dimakan, pasti nak amik gambar. Buktinya diatas.

Bila berpakaian smart atau lain dari kebiasaan. Bila keluar cable car adalah wajib. Semestinya satu kerugian jika anda tidak berbuat demikian. Bukan hari-hari pakai glam and then keluar cable car tau....kalau tengah kabus...jika anda x amik gambar harus dihukum buang daerah.

Bila berada di ruang legar shopping mall pagi-pagi buta. Orang dah tido tapi masih berada di shopping area harus diabadikan. Ambil la gambar. Tak pernah dibuat orang !!!

Bila live telecast, sorok-sorok amik gambar. lebih-lebih lagi la bila time commercial break. Kalau boleh suruh orang yang x dikenali amikkan gambar tu.

Semasa beratur menunggu giliran. Terutamanya semasa menyangkung kesejukan. Jangan lupa pakai topi masa menyangkung takut nanti setan bertenggek atas kepala. Pakai cermin mata nak cover mata utk mengintai.

Semasa beratur nak naik cable car. Beratur naik bus jangan korang buat sbb naik bus tu dah normal sangat. Ingat hanya semasa beratur naik cable car sajerkkkkk!

Bila naik lift dan takde orang lain kat dalam lift tu. Anggap la lift tu mak sedara korang yang punya. Balik frame gambar tu besar-besar. Gambar dalam lift kena amik sendirik. Pastu kalau korang sewa/beli apartment atau kondo, letak arr gambar tu kat dalam lift tu jadik hiasan dalam lift.

Bila tiles/mozek toilet cantik. Harus la amik gambar ngn design tu. Tiles/Mozek kat umah kan biasa jer design kan??? Lagi2 kalo mozek tu sama kaler ngna baju tu...Pastu buat wallpaper desktop anda. Pasti gempakkkk!

Bila naik kereta. Atau bila rasa nak muntah air sebab pening kepala. Ambik gambar utk ilangkan rasa loya pastu gambar tu letak kat dalam kereta utk perjalanan yang akan datang.

6 mulut cakap2 belakang:

Kazilar said...

See please here

Megat Eusofe said...

tu la
diorang nie
if jurugambar rasmi x-der
menjadi2 pose ambik gambar

selagi boleh la
sure nak snap2 pic
selagi bateri x-kong
selagi tu button snap tu di lanyak2

apo la

~SYAMELIA~ said...

ya ampun!!!

species mana lak 2 yang x penah mkn cotton candy...
aiyoo bikin malu la itu olang, makan cotton candy pun mau amik gambar ka?
manyak jakun maaaa.....

Lyn Yusoff said...

of cozlah photo obsession.
seharusnya amik pic. lagi2 tempat yg jarang kita kunjung.. buat kenangan lah beb..

Adam-ArJuna said...

erk..!!!

correction yerr..tu bukan dinding toilet...tu hanya dinding corridor di lorong-lorong gelap ajer...

hurmm..aiyo..malu..malu..baju sama kaler ngan dinding..

peringatan...JANGA PAKAI BAJU SAMA KALER NGAN DINDING OR KUIH PUTU MAYAM...hehe..

fara said...

lg satu adam. jgn memakai baju yg sama dgn warna pokok/tumbuhan2.

takyah la tau sapa org tu. haha. gmba tu fara akn simpan buat kenangan sahaja. hehe.