Tuesday, April 22, 2008

Anugerah Planet Muzik 2008

Ray berkesempatan menghadiri Anugerah Planet Muzik pada malam Ahad yang lepas di KL Convention Centre. Mood masa nak pergi kurengg sikit sebab gambaran awal macam hambar jer. Tapi semuanya berubah apabila event bermula !!



Apa yang menarik ialah persembahan mantap artis-artis dari ketiga-tiga negara. The best of the best from 3 countries. Masing-masing nak menunjukkan kehebatan masing-masing. "Like watching a concert".

Ray pergi dgn Megat. Tempat duduk kami diapit oleh Fans from DiddyFC, DaVom and Faizal TahirFC. Disebelah belakang fans dari Singapura, AliffAngels ...Taufik Batisah Fans dan
Hardy Mirza Fan Club. Yang paling kuat menjerit, terpekik ialah DaVoM. Mungkin kerana mereka berada betul-betul duduk disebelah kiri Ray. DaVoM menjerit setiap artis Malaysia yg keluar dan bukan menjerit for Mila Sorang jerrr...
Rombongan fans dari Singapura...boleh tahan jugak bagi support.

Ray rasa APM 2008 adalah yang terbaik kerana beberapa sebab.
Sebab pertama...hanya 12 anugerah dan banyak persembahan. Ianya padat dan menghiburkan. MC ialah Sarah Sehan bekas pengacara MTV yang asalnya dari Indonesia. pemilihan Sarah adalah tepat kerana Sarah sangat bersahaja dan cool jer. Mungkin Ray dah muak dengan typical pengacara yang terjerit2 dan over acting yang dah selalu sangat kat Anugerah-anugerah di Malaysia. Terasa lain sikit kali ini. Ada class sikit.

Penyampai anugerah pulak bukan ramai-ramai macam selalunya. Tiga ke empat artis menyampaikan anugerah. Yang nak baginya satu anugerah...yang nak present punya lah ramai. Menyemak jerrr. Pastu berborak plastik among each other...Boringgggg!! Tapi APM hanya meletakkan seorang penyampai untuk 2-3 Anugerah. Penyampai semuanya yang vogue2...or Malaysian most beautiful...katanya. Ia mengingatkan Ray pada Academy Awards untuk anugerah-anugerah utama dimana one award presenter sahaja terlibat.

Yang menegakkan bulu roma apabila Dato' Siti menyanyikan lagu "Fantasia Bulan Madu" as a tribute to kumpulan Search....Lagu berhantu kan?

Malaysia sekali lagi mendominasi anugerah utama. Sama seperti tahun 2007 di Indonesia. Satu petanda baik untuk Industri Muzik di Malaysia. Keputusan pulak..ada antaranya yang mengejutkan...tapi bagi Ray tidak la kontroversi kerana yang menang tu sangat layak sebenarnya. Semuanya bagus2 dan agak susah nak buat penilaian kannn?


Berikut ini Senarai Pemenang Anugerah Planet Muzik 2008:

Anugerah Cipta Planet Muzik
KRU

Anugerah Khas Planet Muzik
Kumpulan Search

Artis Wanita Baru Terbaik
Farah Asyikin

Artis Lelaki Baru Terbaik
Faizal Tahir

Duo / Kumpulan Baru Terbaik
Meet Uncle Hussain

Lagu Paling Popular
Itu Kamu - Estranged

Duo / Kumpulan Paling Popular
Estranged

Artis Lelaki Paling Popular
Faizal Tahir

Artis Wanita Paling Popular
Datuk Siti Nurhaliza

Artis Lelaki Terbaik
Anuar Zain

Duo /Kumpulan Terbaik
Gigi

Lagu Terbaik
Nakal - GIGI

Artis Wanita Terbaik
Krisdayanti

Album Terbaik
Peace, Love & Respect - GIGI

Artis Singapura Paling Popular
Cradle

Lagu Singapura Paling Popular
Cradle

Artis Terbaik Singapura
Taufik Batisah

Album Terbaik Singapura
Ceritera Awan - Cradle

4 mulut cakap2 belakang:

Lina said...

bestnyaaaaa APM..
if APM this year kat Spore lagi..
memang Lina pergi.. sebab my abg sedara selalu dpt pass kan.. backstage thingy.. hehe..

kalau Dafi tercalon, mesti DFC datang kan?

fara said...

hahaha :D
ptt la sunyi sepi.rupanye pg APM.
lol.just joking

alaa bnyk nye FC yg dtg.kalau dafi tercalon,mmg sah kitorg semua dtg.
MMG WAJIB kitorg duduk sebaris ngn u and megat!
heeh :D
tp apa nk bwat, dafi tak trcalon pon :(

Lina said...

haha fara.
well, maybe belum ada rezeki Dafi..
next year kot Dafi tercalon?
who knows kan. Dafi pon makin popular skrg.

MyRaLiCiOuS_89 said...

ala fara...
xpe.. AIM kan dafi tercalon...
nnt ley g gak...
kekekke