Saturday, March 15, 2008

Project Green RSK

Ruang yang kosong dan berpasir. Ruang sebesar ini jika ditanam rumput will cost you RM3,000 termasuk harga rumput and upah menanamnya. It's a lot of money utk tanam rumput sahaja. So my sis and I decided to do it ourselves.





How hard could it be? Kami beli 100 keping rumput, 100 bag tanah, racun rumput, racun semut dan 2 kampit baja. Cost? Less than RM800. Seawal jam 7 pagi dah terpacak bersedia utk menanam rumput tersebut. Sehari sebelum tu, kami dah racun rumpair yang tak berapa cantik tu. Before tanam rumput, first ray kena cangkul semua rumput yang dah mati tu...then sembur racun semut utk elakkan buat sarang or mahligai semut kat bawah rumput yang bakal ditanam nanti.





Lepas sembur racun semut, my sis akan letak tanah...sekampit utk setiap petak rumput dan tabur baja tahi lembu hehehehe. Then Ray akan placekan rumput kat atas tanah & baja tersebut. Satu persatu...seratus kali.... We started around 7.30am dan proses completed around 11am after 4 times break. 5-10 minutes on each break.



Struktur permainan ini we place it last year in June. Tapi x berkesempatan nak tanam rumputnya. Baru sekarang ada masa dan budget. Itu pun low budget sbb tu kena buat sendiri. We save over RM2,000....bila buat sendiri tapi penantnya...ya Allah tuhan saja la yang tahu. Nowdays org malas nak buat sendiri and prefer nak upah saje and now I know why....but the satisfaction is more when you do it yourself.





The whole kindergarten (dalam & luar), my sister yang cat....yerp...all by herself. She is the principal during school hours and general worker after school hours. She even clear the big longkang outside the kindergarten. I don't have the time to help her out utk kerja cat-cat ni. Bukan taknak buat tapi masa nak buat xde. I can do it...proof? My apartment yang Ray currently staying....Ray paint sendiri semuanya. For Mural, this time we seek an expert to do it. Megat willing to help buat mural painting with upah of course.





Megat lukis power puff girl balik dari sekolah. Baju Merah and seluar kelabu tu ialah uniform tadika. Ini adalah sebahagian dari kerja-kerja mural Megat. Ada lagi yang akan Megat buat perlahan-lahan. My sister likes Megat work's so far. Ini adalah kerja mudah bagi Megat compare to his art work yang lebih ada soul...tapi to me this one juga ada soul nya tersendiri kerana it means something to the kids and they appreciate it very much. "My school ada power puff girl" they said. Over 1,000 cars will be passing by on daily basis akan melihat power puff girl ni. RSK terletak di tepi jalan utama. Ray pernah buat survey pakai telecounter and duduk tepi tadika and rekod berapa kereta lalu lalang. Secara purata memang over 1,000 cars!!





Sebelah petang, Ray buat some interior work kat one of the section in the kindergarten. Section ini ialah our "Creative & Visual Arts Centre"...tempat kanak-kanak buat art work and belajar computer. The challenge is...to make it fun and interesting for children!



Apa yang korang tengok ialah ruang dapur yang telah diconvert. We removed the sink. Tadika tak perlukan dapur sebab no cooking allowed in kindergarten. Memang rules nya mcm tu. Rules utk tadika & taska berbeza...dan taska saje yang perlukan kitchen area.

Well...next week more work nak kena buat....the faclilities will be upgraded sikit-sikit.

Sekolah akan dibuka semula selepas cuti seminggu. Seramai 90 org sikecil akan dapat kejutan Isnin ini...they have new playground, powerpuff girls and improved visual arts section.

7 mulut cakap2 belakang:

Farazila said...

uiks dalam 2hr dah siap tanam rumput...
cayalah ray....
erk...gelongsor tu mcm lilo penah naik la suatu ketika dulu..:P

Akinogal said...
This comment has been removed by a blog administrator.
knownasSAFIA said...

ray, playground tu lawa, i know when it comes to u, sure everything will be in order, i mean sgt tersusun n all :)

[r][a][y] eusouff said...

hehehe
ya cik lilo
benda tu la yg hang panjat

saffy...
thnks...susun rumput supaya tersusun...kekkekek

Linaaa said...

ray, cantiknyaaaa rsk nie..
especially the playground..
macam nak pergi sane, main playground tu.. hehehe..

great job! (:

Lyn Yusoff said...

ray...
dah cantik dah RSK skrg.. lain dr lain masa 1st time i pg sane.
rasenya cam nak pg lagi ler..
yelah.. dah ade powerpuff girl.. playground yg cantik...
hehehehe..

p/s: bole lagi ke Lyn pg?? huhuhu

[r][a][y] eusouff said...

Lyn...
datang je la
seremban sejam jer dari KL

bawak 140 km/j
setongah jam sampei
hehhehehe

I tengah carik ustazah ajar mengaji ni...hehhehehe