Friday, March 21, 2008

One Year Dafi FC - Part 1



26 hb March.....DafiFC dah pun 1 tahun usianya. Sekejap saje masa berlalu. Kalau nak diikutkan laman web Dafi FC mula dibina pada 22 March 2007, 5 hari sebelum mendapat status rasmi dalam erti kata lain kebenaran keluarga Dafi. Laman web DafiFC mendapat kebenaran rasmi pada 26 March 2007.


Setahun yang lepas, Ray melayari internet dan ingin tahu setakat mana populariti pelajar AF5 pada masa itu. Masih dalam minggu pertama, nama Dafi disebut-sebut kerana memperolehi undi yang tertinggi. Cari punya cari, jumpa lah website tersebut dan Dafi adalah antara pelajar AF5 yang terawal ada laman web. Ray hanya masuk dan tidak mendaftar pada awalnya.





Walaupun dikatakan ramai peminat [based on votes], sudah menjadi kebiasaan bagi seseorang artis baru di Malaysia dilemparkan kutukan dan kejian. I am the witness of nasty words in his own website semasa ianya mula-mula dibina.
Semakin ramai yang mendaftar, semakin ramai yang drop nasty comments.


Masuk minggu ketiga I decided to register online. Reason for not doing it earlier...simply because as visitors you can still access the content for members. So why should I register? The only thing visitors can't do is to drop comment. But what the heck...I registered myself and start dropping comments.


Selang dua hari, dapat berkenalan dengan co moderator, skadi yang juga merupakan webmaster untuk laman web NanaFC. Seminggu kemudian, he decided to lantik Ray as mod and to be among moderators for DafiFC website. With moderators access, I can delete nasty comments posted by Dafi haters. Dan selepas itu Ray berkenalan dengan Wenkt [Syazwan]web owner yang memberikan kebebasan sepenuhnya kepada moderators utk menjalankan tugas mereka.




Skadi and me agreed that we need more people utk pantau website tersebut. After a quick brain storming, I come up with an idea to create tugas pembantu moderator yang digelar VID - Very Important Dafinites. Idea tersebut dibawa ke pengetahuan Mr Vernon dan mendapat kebenaran beliau. Perjumpaan dengan beliau juga membuatkan Ray dilantik menjadi AJK New Media kerana diantara moderator yang ada hanya Ray seorang saja yang tinggal di Kuala Lumpur. Skadi kerja di Alor Setar dan Wenkt pula masih belajar di France.


10 orang VID dilantik berdasarkan kekerapan mereka melayari laman web dan interaksi mereka di ruangan forum. Setting up the new look and perlantikan VID adalah satu task yang agak mencabar. Semua berminat dengan online post tersebut tapi persoalannya how long can they commit or how long can they last? We don't want someone yang hangat2 tahi ayam.


Ternyata pemilihan tersebut membuahkan hasil. Mereka yang terpilih adalah Ahli Jawatan kuasa Dafi FC yang ada sekarang. Term VID digunakan bagi menggantikan term AJK. VID yang pada mulanya hanya memantau website secara online kini bertugas menggerakkan DafiFC.




Selepas Dafi terkeluar dari Akademi Fantasia minggu ke lapan, cabaran pertama Ray sebagai AJK New Media ialah untuk memastikan Dafi relevan dengan laman web rasminya. Laman web ini haruslah menjadi medium utama Dafi bersama peminatnya.


Dafi yang sangat sibuk dan Ray pulak yang terbang ke sana sini membuatkan perjumpaan agak mustahil utk dilaksanakan. One night before leaving for New York, Ray dapat panggilan dari Dafi. I briefed him secara ringkas and told him that I will call him selepas Ray balik dari New York. Akhirnya, dapat juga kami berjumpa dan for the very first time Dafi chat secara online.





Then datang element kejutan....first perjumpaan Dafi dan peminatnya diaturkan. Ray dengan tiba-tiba dilantik menjadi ketua projek "Program Mesra Bersama Dafi" dan dibantu oleh Rins & Awin. Mula-mula macam gabrak juga sebab hanya ada 5 hari untuk membuat persiapan. But knowing that the dedicated VIDs yang always be there when needed...kurang la sikit tekanan tu. Before asking them to help out, Ray kena aturkan dulu perjumpaan VIDs dan Dafi for the very first time. Di Mutiara Damansara, buat kali pertama kalinya, VID berjumpa dengan Dafi. Secara kebetulan pulak birthday Ray pada masa tu. We celebrate and Ray dapat kek Secret Receipe yang ada 33 batang lilin from Dafi....[hampehhh nya Dafi]




Sesi bergambar tak henggat diantara Dafi & VIDs. Bagai nak rak amik gambar. Itulah permulaan sindrom bergambar DFC yang tiada hentinya...hehhehe. Kalau nak dihitung mau tiga ratus gambar diambil malam tu. Naik kembang senyuman Dafi...hehehhe

bersambung....

5 mulut cakap2 belakang:

Farazila said...

dah setahun DFc ditubuhkan....
harap2 makin berkembang DFC ni dari tahun ke tahun...
igt2 balik rase macam baru je lagi lilo join DFC ni ..
dan di DFC jg lilo dapat jumpa gan pelbagai karenah peminat2 Dafi..
byk kenangan dan pengalaman yg lilo dapat...
thanks ray, beri peluang pada lilo...

Lyn Yusoff said...

eermmm.. dah sethun kan.. rasenya cam baru lagi jer.
mmg happy coz dpt join DFC. im part of it. seriously, i really appreciated to all vid. semangat u oll mmg tak dpt dinafikan. gud team work. hpefully smpi bila2..
thx to u guyz.. ezpecially ray coz bagi lyn peluang. guyz.. u oll mmg best..
sayang u oll.. muuaaahhhhxx :)

Linaaa said...

aww.. rindu masa mula2 join DFC.. time tu ramai org.. alhamdulillah.. da setahun..

tak sangka plak Lina.. Lina boleh melekat kt DFC smpai skrg.. for me, DFC is the best laa.. happy to be part of DFC

thx Ray kasi Lina peluang utk jadi cmod..(:

Fenridal said...
This comment has been removed by a blog administrator.
[r][a][y] eusouff said...

peluang yang diberikan telah dibuktikan dengan ketekunan dan kesetiaan.....

and most important
friendship yg kita bina